AD-blacklist1

2014
feb.
28

MÁV-telep: közel a vég?

kezfogasAz állami vasúttársaság most már ingyen is oda adná az önkormányzatnak a MÁV-telepet, utóbbi át is venné. Ám az ügy kedvező rendezése előtt egy kis jogi akadályt még le kell küzdeni.

 

 

 

A MÁV igyekszik megszabadulni a profiljába nem illő koloncaitól, így kerülhet – hosszas huzavona és egyeztetés után – a Törekvés-sporttelep a kőbányai önkormányzat birtokába. (Mi is írtunk arról, hogy a kormány jóváhagyta az ügyletet, de a képviselő-testület februári tanácskozásán egy nyilatkozat elfogadásával újfent megerősítette átvételi szándékát.)


Hasonlóan régi ügy a Salgótarjáni utcai MÁV-lakótelep sorsa – a testületi ülésen megint szó volt róla, és talán kedvező fordulat jöhet.
Az önkormányzat már évekkel ezelőtt – még a korábbi ciklusokban is – jelezte a vasúttársaságnak, hogy a kusza jogi helyzet rendbe tétele után kész átvenni a területet. Ahogy Radványi Gábor alpolgármester (Fidesz) fogalmazott, soha nem a kőbányai önkormányzaton múlott a megegyezés, a MÁV viszonylag sűrűn változó vezetése egyszer sem tudott érdemben dönteni. Az éppen aktuális irányítás mindig mást szeretett volna: hol a lakóknak akarta eladni az ingatlanokat, hol 300 millióért a helyhatóságnak, hol a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt-n keresztül ingyenesen átadni a kerületnek.
Most éppen ez utóbbi van napirenden: mivel törvény már lehetővé teszi, így a cég ellentételezés nélkül is szabadulna tőle, az önkormányzat szívesen fogadná, a felek a legutolsó egyeztetésen ebben maradtak.


Persze az átvétel után invesztálnia kell a telepbe az önkormányzatnak, Somlyódy Csaba MSZP-képviselő egy szakértői tanulmány idézett, ami szerint 450 millió és 1 milliárd forint közötti összegbe kerülhet a normalizálás. Élő Norbert /DK/ szerint a szándék kinyilvánítása nem több mint kampányfogás, hiszen ismeretlen a további menetrend, úgy vélte egy-két évig megint nem történik majd semmi.
A hozzászóló Balogh Sándor, az Összefogás a Jancsi Telepért Egyesület elnöke azt mondta, nem hitte már, hogy lehet esély a rendezésre. Megjegyezte, szükség van rá, hiszen a telep főutcája csupa kátyú, néhány lakás pedig életveszélyes állapotban van. (Kovács Róbert polgármester megjegyezte, ugyan nem a kerületé az utca, de gondoskodnak idén az aszfaltozásról.)


Bár a testület ellenszavazat nélkül fogadta el az átvételt megerősítő szándéknyilatkozatot, a jogi buktató azért még ott van. Ugyanis a vonatkozó törvény értelmében amennyiben az önkormányzat lesz a MÁV-telep új tulajdonosa, akkor azt 15 évig nem idegenítheti el – igen ám, de a kerületnek feltett szándéka, hogy a lakók számára adja tovább az ingatlanokat. Ahogy Révész Máriusz képviselő mondta, 15 éves tilalommal nincs értelme átvenni, és erre valamilyen jogi megoldást kell találni.
Az ezt is magában foglaló előkészítő munka már javában zajlik, a kormány márciusban dönthet a MÁV-telep átadás-átvételéről.