AD-blacklist1

2013
nov.
05

Ők tízen, az ’56-os hősök közül

Írta: Oszvald György

nov4-tabla 305leadA magyarság 57 évvel ezelőtti történelmi tettére emlékeztek tegnap, november 4-én kora délután Kőbánya közéleti, politikai vezetői, az '56-os harcokban szeretteiket elvesztő hozzátartozók, ismerősök és barátok kilenc Pongrác telepi fiatal srác és egy asszony értelmetlen halálának szentelt emléktábla felavatásával, megkoszorúzásával.

 

  

 

   A Pongrác telepen felavatott domborműnek és az 56-os telepi srácok értelmetlen halálának szentelt emléktábla állításának nem az volt a célja, hogy Kőbánya ünneplési, megemlékezési helyszíneinek a számát gyarapítsák a városvezetők. – Régi adósságot tettünk most le, sőt, egy egész lakótelep szabadul meg a sok éven át viselet lelki tehertől. Ki gondolná, hogy a több mint 2000 fő 1956-ban elhunyt között egy csapat Pongrác telepi srác is volt, akiknek nevét évtizedekig nem merték említeni sem itt, a telepen, sem Kőbányán. Nekünk mindenkiről meg kell emlékeznünk, mindenkinek személyes emléket kell állítanunk, akinek csak tudunk. Így mentjük meg a névtelen hősöket a névtelenségtől vagy a feledéstől, tesszük személyüket és tetteiket történelmünk részévé – hangsúlyozta az ünnepi megemlékezés szónoka, Kovács Róbert polgármester.

 

   nov4-tabla 278Nyilvánvalóan szokatlan, hogy az október 23-át követő novemberi megemlékezést és koszorúzást nem a jól ismert ’56-os emlékhelyen, a Kisfogházban tartották meg. Ám, ha a Kovács Róbert ünnepi beszédének ide vonatkozó részét figyelmesen elolvassuk, értelmet nyer a Pongrác telepi Közösségi Ház falára erősített dombormű és emléktábla. Rajta a felirat: „AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC PONGRÁC TELEPI ÁLDOZATAI”

   Drexler Ottó  22 éves honvéd, Illés Béla 23 éves honvéd, Komanovics Iván 16 éves segédmunkás, Kőváry Ferenc 17 éves ipari tanuló, Lázár Miklós 21 éves honvéd, Lukoczki József  István 19 éves segédmunkás, Marcsik József 16 éves segédmunkás, Pék János 20 éves szerszámkészítő, Potoczky Ferenc 17 éves motorszerelő és egy tragikus véletlen folytán legyilkolt fiatal feleség, a 24 éves gyári munkás Szabó Lajosné, született Lepedát Veronika nevét vésték arany betűkkel a fekete márványtáblába, melyet Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat és a Pongrác telep Megújítását Segítő Egyesület állíttatott. Az emléktábla felett elhelyezett domborművet az itt élő dr. Bíró Gáspár, az egykori hősök barátja, készítette.

 

    – Ezek a fiatalok itt éltek a Pongrác telepen, ismerték egymást, jó barátok voltak. A telepi fiúk, felbátorodva a forradalom tisztaságától, elszörnyedve a szovjetek hazugságaitól, Kádár Jánosék árulásától, november 6-án elhatározták, hogy körülnéznek a környéken, megfigyelik az oroszok mozgását. A bátor fiatalok ekkortájt még könnyen szerezhettek fegyvert, lőszert, gránátot a közeli laktanyából.  Fűtötte őket a nov4-tabla 119szabadság utáni vágy, a megszállók elleni gyűlölet. Még zengett a fülükben a forradalom egyik jelszava: Ruszkik haza! A fiúk az akkori mezőgazdasági kiállítás területén rátámadtak egy orosz csapatra. amelyről kiderült, hogy három harckocsiból, valamint az azokat kísérő erős gyalogos lövész alakulatból állt. Ahogy odapörköltek a tankoknak, azok azonnal visszafordultak és rövid idő alatt körbe vették a fiatalokat; a sorsuk megpecsételődött. Sarokba szorítva néztek szembe az orosz katonákkal, akik az összeterelt fiatalokat az egyik harckocsi géppuskájával szitává lőtték. A már lefegyverzett, fogságba ejtett fiúkkal tették mindezt – idézte fel a Pongrác telepi srácok srácok tragédiáját Kovács Róbert (képünk).

    Elmondta még, hogy egy csodálatos véletlen folytán ketten életben maradtak, s a telepre szaladtak segítségért. Még a sírokat ásták a telepen, mikor egy jó indulatú ismeretlennek köszönhetően a tetemeket az Újköztemetőbe szállították, s ellentétben a névtelen hősökkel, őket koporsóba temették el a 18-as parcellában, s amely koporsókra felírták a nevüket is.

    A Pongrác telep ’56-os hősi halottai az emléktábla felavatásával visszatérnek gyermekkoruk, fiatalságuk színhelyére. Végre hazajöhettek …

 

    nov4-tabla 260Az emléktábla felavatása után koszorút helyeztek el rajta kőbánya vezetői, politikai és civil szervezetek, s több kisebbségi önkormányzat.

 

   Az emléktábla avató ünnepségen és koszorúzáson közreműködött Tóth Eszter népdalénekes.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik -  ITT  

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY