AD-blacklist1

2013
júl.
01

Emléktáblával gyarapodott Kőbánya

Írta: Oszvald György

gerloczy 116leadEmléktáblát állított Kőbánya önkormányzata a Hölgy utca 13. szám alatti épület – Gerlóczy Károly, Budapest első alpolgármestere egykori lakóhelye házának – falán. Az emléktáblát a Szent László Napok keretében, június 28-án leplezték le.

 

 

 

A Gerlóczy-ház jelenlegi lakói, szomszédok, érdeklődők várták, hogy a Szent László Napok egyik kiemelkedő helytörténeti eseményére sor kerüljön. A beszélgetések közben a ház udvarával, a lépcsőház főfalát elfoglaló festménnyel ismerkedtünk. A kapualjban egy krétával és kézzel felírt „emléktábla” várta, hogy az igazi, a márványba vésett társa felváltsa.

   gerloczy 015Történetét Czímer Gyuláné, Anna asszony mondta el szerkesztőségünknek. – 2011-ben volt egy helytörténeti tábor, melynek vezetője Buzás Kálmán, a művelődési központ munkatársa volt. A gyerekek csoportokba szerveződtek, s személyre szabott feladatokat kaptak. Az egyik éppen azt, hogy a néhai főpolgármester-helyettes, Gerlóczy Károly volt otthonának falára készítsenek emléktáblát. Mivel végig a gyerekekkel voltam, segítettem nekik a tábla megszövegezésében, az adatok felkutatásában. A tábla elkészült, feltettük, a polgármester úr is látta, s akkor megígérte, hogy igazit is állít majd az önkormányzat – mosolygott kedvesen, hiszen az ígéret valóra vált.

   Anna asszony még elmondta, sajnálja, hogy a két évvel ezelőtti diákok közül senki nem volt jelen az emléktábla felavatásán.

 

   gerloczy 079Az ünnepélyes aktus előtt egy másik érdekes esemény is történt. Jelen volt ugyanis egy Gerlóczy leszármazott is, Grerlóczy Attiláné, aki férjének a dédapja volt Gerlóczy Károly. Az egyik kisebb csoportnak lelkesen és meghatottan magyarázta a családfát: Károlynak az apukája Gerlóczy Imre volt (Pest-Pilis-Solt-Kiskun megye alispánja). Többen is voltak testvérek. Például a bátyja Gerlóczy Gyula volt. Károlynak az egyik fia Gerlóczy Zsigmond egyetemi tanár, orvos professzor, az unoka volt Gerlóczy Gedeon építész, aki a Csontváry hagyatékot megvásárolta. Gedeonnak van egy leány gyermeke, aki 90 éves most.

 

  Többen megjegyezték, szívesen hallgatnák az élettörténetet, de lóg az eső lába, kezdődjék az emléktábla leleplezése.

   Kovács Róbert polgármester a bevezetőben elmondta, egy sok száz éves, nagyon kiterjedt család egyik sarjáról mond néhány méltató szót. Emberi, szakmai nagyságuk tekintélyt parancsoló. – Megijedtem kicsit, amikor erre a beszédre készültem – mondta. – Ugyanis, ahhoz, hogy méltatni lehessen Gerlóczy Károly nagyságát, fel kell nőni a feladathoz. Lehet-e bárki méltó ahhoz, hogy ide álljon és felavasson egy emléktáblát, gondozván egy örökséget. Ám úgy érzem, a jelen városvezetőjének kötelessége annak az embernek az örökségét ápolni, aki nemcsak Kőbánya, de Budapest életében is jelentőset alkotott, s aki a magyar közigazgatás történetébe is beírta nevét!

    A polgármester ezután kiemelte azon mozzanatokat, melyeket az emléktábla márvány felületére is rávéstek:

 

„Ebben a házban élt haláláig

alsó-viszokai Gerlóczy Károly (1935-1900)

királyi tanácsos, a Vaskorona Rend és a Francia Becsületrend lovagja

Budapest főváros főjegyzője, majd első alpolgármestere

Nevéhez fűződik a főváros közigazgatásának átszervezése.

Új alapokra helyezte a közoktatást, megszervezte

a közegészségügyet és a város kulturális mecenatúráját.

Személyesen irányította a járvány és árvízügyeket.

A nagy középítkezéseket, melyek közül a legjelentősebbek:

Budapesti városháza, Operaház, Zeneakadémia.

Millenniumi városligeti építkezések,

Nemzeti színház, Országház.

Lázas munkálkodással és tevékenységgel a magyar nemzeti államnak

egy szép, viruló, már világhírű és nyelvében is magyar fővárost alkotott.

Állította Budapest főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat – 3013.”

 

   gerloczy 110Beszéde végén Egy Gerlóczy idézetet olvasott fel, majd Weeber Tibor alpolgármesterrel együtt leplezték le a táblát. Kovács Róbert elhelyezte a tisztelet koszorúját a tábla alatt, s felhívta a figyelmet arra, hogy az emléktábla állítása után kívánatos lenne, hogy azt gondozzák, cseréljék rajta a koszorúkat, az elhervadt virágot. Kezdeményezni fogja, mondta, hogy adott közösségek „fogadjanak örökbe” egy-egy emléktáblát, ápolva, gondozva annak állapotát, kifejezve a tiszteletet „tulajdonosának”. (képünkön balról: Kovács Róbert, Gerlóczy Attiláné, Weeber Tibor)

 

   Újabb emlékhellyel gazdagodott Kőbánya: egy kiemelkedő közéleti személyiség, Gerlóczy Károly, Budapest első alpolgármestere emléktáblája hívja fel a figyelmet a Hölgy utca 13. szám alatti ház falán nagyjainkra!

 

 

Foptó: 10kerkult.hu/OGY