AD-blacklist1

2013
jan.
14

Délelőtti „hónézőben” a centrumban

Írta: Oszvald György

w 021-leadAz éjjel tetemes mennyiségű hó hullott Budapestre. A közlekedés itt-ott akadozott, történtek balesetek is. A 10-es főúton Solymárnál, a 13-as kilométernél reggel 8 óra után akadt el egy kamion, de Pilisvörösvár felé még délben is terelés volt érvényben – írja az index.hu. Szerkesztőségünk Kőbánya belvárosában tett egy rövid sétát a délelőtt folyamán.

 

 

A Gyömrői út, a Vaspálya út és a Kőrösi Csoma út hókásás volt, a hókotrók nagy tempóban és óriási fröcsköléssel takarították el az időközben mocskos latyakká változott havat. Ugyanakkor egy mellékútvonalon – a Gergely utca-Kőér utca kereszteződésben csak a járművek „taposták ki” a nyomvonalat, hókotrónak se híre, se hamva.

   w001

Vaspálya út - Kőrösi Csoma út

 

w000

Gergely utca - Kőér utca kereszteződése

 

   Szorgalmasan dolgoztak a hómunkások is, több helyen tették szabaddá a járdákat, a közterületeket. Máshol az üzlettulajdonos takarított a portája előtt.

   w002

Folyamatban a járdák takarítása

 

   Nem feltétlenül kötözködni akarunk, de azt megjegyezzük – akárki feladata is a csúszásmentesítés ezeken a helyeken –, hogy a villamos- és autóbusz megállók sok helyen voltak csúszósak, havasak, mivel ide még nem jutottak el a takarítók.

  w 062

A villamos- és buszmegállók hómentesítése még sok helyen nem történt meg

 

w004

A gyelogátkelő és az úttest közötti holt területen felgyülemlik a hókása

 

   Egy másik jelenség, hogy a gyalogátkelők és az úttest közötti mintegy méteres holtsáv egyáltalán nincs mentesítve. A főútról oldalra kinyomott latyak itt megáll, megnehezítve ezzel a gyalogosok dolgát – csúszásveszély, a ruházat, cipők felesleges elázása – a járdáról való lelépés során.

 

w 040   A Kőrösi Csoma sétányon teljes erővel dolgozott a Kőkert Kft. A kézi hóeltakarítás mellett korszerű munkagéppel tolták le a havat a fasor két oldalán, majd a környezetre ártalmatlan  csúszásmentesítő keverékkel le is „sózták” az utat.

 

   Persze, kinek bosszantó, kinek öröm a hóesés és az utána adódó, keletkező lehetőségek. A sétányon egy anyuka két fiával és egy csodaszép kutyával élvezte a jó levegőt és a friss havat. Kesztyűt vásárolt a kisebbik fiának, majd a felpróbálás után a srácok „rendetlenkedtek” egy kicsit a 10 cm vastagságot is elérő hótakaróban.

 

w003

A tél örömei

 

Az Óhegy park lejtőjén – talán a délelőtti óráknak köszönhetően – még csak kevesen szánkóztak, de vélhetően a délután folyamán többen is kiélvezik a friss hó örömeit.

 

w 068

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY