AD-blacklist1

2012
nov.
26

Rendőrautó-múzeum lesz a Liget téren?

Liget ter falazas 3Jelenleg nincs százmillió forint a Liget téri torzó lebontására, így jobb híján rendőrségi „járműmúzeumnak” adhat ideiglenes otthont. A végcél persze a dózerolás.


Mint azt a közmeghallgatásról készült beszámolónkban jeleztük, néhány ott elhangzott fontosabb ügyről külön szólunk. Nos, az egyik ilyen a Liget tér sorsa.
Abban talán nincs is vita, hogy Kőbánya legcsúnyább pontja az egykori, ma már romos, kopott szolgáltatóház. Egy 2011-es decemberi képviselő-testületi ülésen elvi döntés is volt az építmény elbontásáról. Ebből ugye nem lett semmi. Annyi történt, hogy az önkormányzat kiírt egy ötletpályázatot, hogy kiderüljön, kívülálló szakértők, hogyan képzelik a tér jövőjét – a pályázat lezajlott, tervrajzok is készültek, de egyelőre mindegyiket a fiókba tették.


A közmeghallgatáson Kovács Róbert polgármester elmondta, hogy az áldatlan állapotokat megszűntették, így több köbméter hulladékot elvittek, kitakarították, lezárták az alsó részt. Megjegyezte, hogy „nehéz hasznosítása, mivel kereskedelmi funkcióra alkalmatlan”, ám érkezett egy megfontolandó ajánlat az önkormányzathoz, amivel átmenetileg funkciót kaphat az ingatlan. Mint mondta, a rendőrség szívesen elhelyezné itt az „old timer” járműveit, amolyan múzeumot rendezne be, egyúttal az őrzés és a biztonság is megoldott lenne.


Szép gondolat, de úgy véljük, ez csak afféle időhúzás, a bontásnál nincs értelmesebb megoldás. Érdeklődésünkre Révész Máriusz önkormányzati képviselő elárulta, a bontással az a probléma, hogy jelenleg nagyjából százmillió forintba kerülne, ez túl sok, és ennyi pénz erre nincs a költségvetésben.
A polgármester tájékoztatójában megemlítette, hogy EU-s finanszírozással tanulmány készül a Liget téri közlekedési csomópont átalakítására, és megjegyezte, „bízunk benne, ahhoz is nyerünk támogatást, hogy az építkezés is elindulhasson”. Ez utóbbi lehet a „kulcs” a szolgáltatóházhoz. Mint Révész Máriusz mondta, talán lehet úgy alakítani a terveket, hogy az eredeti szándéknak megfelelően a torzó eltűnjön a térről.


Ami azt illeti, ennek megvalósulása egyelőre beláthatatlan. Addig talán – tartós, ideiglenes rendezésként – tényleg a „járműmúzeumot” lehet csodálni. Végül is: a retrónak nagy a divatja, ez lesz a „retró a retróban”…

 

 


 

Felszámolják a várókat

A polgármester egy kérdésre adott válaszában közölte, hogy a Liget téri BKV-végállomás képét egy kicsit átalakítják a közeljövőben: megszűntetik az olcsóital-árusítást, elbontják a használaton kívüli pavilonokat, várókat. (Utóbbiak a hajléktalanok kedvelt tanyái.)
Erről a javaslatról mi magunk hónapokkal ezelőtt értesültünk. Meg is kerestük a Budapesti Közlekedési Központ sajtóosztályát, hogy a részletekről érdeklődjünk, de a többszöri tudakolózás után sem kaptunk választ a kérdéseinkre.