AD-blacklist1

2011
okt.
10

Melegednek a fővárosi lakások

radiatorEgészen az elmúlt hétvégéig szokatlanul meleg volt az idő, de a hivatalos fűtési idény kezdetétől, már szeptember 15-étől a távhőszolgáltató és a fogyasztók közötti üzemviteli megállapodások alapján végzi a FŐTÁV a fűtést.


Szeptember 15-étől a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek üzemviteli megállapodásában rögzített hőmérsékleti értékekhez igazodva indítja el. Amennyiben egy közösség nem rendelkezik megállapodással, vagy az abban foglaltaktól el kíván térni, azt megteheti egyedi írásbeli megrendeléssel. Az üzemviteli megállapodásban rögzítettektől eltérő fűtés indítására vagy leállítására vonatkozó írásos kérést (lényegében megrendelést) azonban kizárólag a közös képviselőktől vagy a közgyűlés által erre felhatalmazott személytől fogad el a szolgáltató.


Október 10-én, hétfőn reggel a főváros több mint 240 ezer távfűtött lakásából 175 ezer 801-ben működött a fűtésszolgáltatás, a fennmaradó mintegy 64 ezer lakásban pedig vagy azért nem, mert a lakóközösség és a FŐTÁV között nem született hőmérsékleti értékhez kötött üzemviteli megállapodás, vagy pedig azért nem, mert a közös képviseletet ellátó személy, illetve a fűtési megbízott a fűtést még nem rendelte meg. Előfordul bizonyos esetekben, hogy az épületben a lakók még ilyenkor végeznek felújítási munkálatokat, s ezért nem lehet a házban beüzemelni a rendszert.


Az épületek fűtésének szabályozásában tehát a legkorszerűbb megoldás az, amikor a hőközpontokat szabályozó elektronika automatikusan kapcsolja ki és be a külső hőmérséklet változása szerint a fűtést az üzemviteli megállapodásban rögzítettek szerint. Az ilyen helyeken, illetve ahol a megbízott személy – figyelve az elmúlt héten az időjárás változását – megrendelte a lakóközösségnek a fűtést, ott már pénteken elindult a fűtésszolgáltatás. Szerződéssel és megrendelésre tehát azonnal fűt a FŐTÁV.


(Budapesti Városüzemeltetési Központ) (kép: greenfo.hu)