AD-blacklist1

2011
okt.
07

Levéltár lehet a vasúti járműjavítóból

 

szaki jj 5A MÁV még nem tudja, mihez kezd az üres és műemlékké nyilvánított Északi Járműjavítóval. Ugyanakkor a kormány találna funkciót: levéltárrá minősítené át.

 

Néhány hete nyilvánította műemlékké a vasúti célokat már évek óta nem szolgáló Kőbányai úti Északi Járműjavító épület-együttesét az örökségvédelmi hivatal. A határozat szerint műemlék lett a kapuépület, a mozdonyjavító-műhely és fűtőház (az ún. Eiffel-csarnok), az anyaggazdálkodási osztály raktárépülete, technológiai (volt V. osztály) irodaépülete, a Törekvés Művelődési Központ, az igazgatósági fejépület, a BGA óvóhely egyes épületei. A hivatal rögzítette továbbá: (1) „műemléki környezetnek a 38920 helyrajzi számú ingatlan fennmaradó részét jelölöm ki. (2) Az örökségvédelmi bírság megállapításának alapjául szolgáló érték szempontjából a műemléket I. kategóriába sorolom. (3) A védetté nyilvánítás célja a MÁV Északi Járműjavító építészeti, technikatörténeti, iparművészeti értékeinek, berendezéseinek megőrzése."


Ez a döntés a további hasznosítási lehetőségeket igencsak korlátozza. A 10kerkult.hu a MÁV-nál érdeklődött, hogy a társaságnak hosszú távon milyen tervei vannak a területtel, esetleg saját, egyedi funkciót talál, vagy eladja.
„A műemlékké nyilvánítás olyan, a MÁV Zrt.-re jellemző épületeket véd, amelyek nagy eszmei értéket képviselnek. Ugyanakkor például a műemlék épületeknek nehezebb és költségesebb az esetleges felújítása, illetve a hasznosítása is összetettebb. A MÁV Zrt. az épületek kapcsán igyekszik olyan funkciót találni, illetve hasznosítani, amely megfelel egy műemlék épület funkciójának, és az meg is őrzi azt. Ez hosszadalmas feladat. A műemlék eszmei értéke nagy, a piaci értéke mindig a kereslettől is függ.” – válaszolta a MÁV kommunikációs osztálya.


Ezt az információt napokkal ezelőtt kaptuk. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium október 7-i sajtóbeszélgetésén egy lehetséges irányt jövendöltek: eszerint a MÁV Északi Járműjavítójának épületébe telepítenék a Budapesten működő állami, kormányzati feladatot ellátó levél- és irattárakat.

 

 


Ezen a bizonyos beszélgetésen elhangzott, hogy a vasúti pályaudvarok rendbetételét tervezi a kormány, az épületekben pedig kormányablakokat nyitna.(MTI, 10kerkult.hu)