AD-blacklist1

2011
okt.
05

Az üzenet: lesz Kőbánya Kártya

kartyaSzokásos szavazásunkban az előző héten a Kőbánya Kártyáról szondáztattuk olvasóinkat. Ha lenne ilyen, a többség kiváltaná. A hivatal válasza szerint „lesz”. Egyelőre csak a bevezetés ideje tűnik bizonytalannak.


Az elmúlt héten is kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére. A kérdés a következő volt: „Ha lenne, kiváltaná-e a Kőbánya Kártyát?” A történet előzménye, hogy bő egy évvel ezelőtt, 2010 nyarán Mácsik András jelenlegi önkormányzati képviselő, akkor még „egyszerű” újhegyi lakosként, felvetette, hogy a városrész lakói számára bevezetnék az Újhegy Kártyát, amivel a rendszerhez csatlakozó üzletekben kedvezményesen vásárolhatnának, a boltok pedig cserébe egy portálon megjelenési lehetőséget kapnának.


soroksar kartyaAz ötlet már csak azért is kedvezőnek tűnt, mert Budapest más kerületeiben működik ez a kártyarendszer. (Mint azt a mellékelt soroksári példa mutatja.) Mi több, felmerült, hogy az újhegyi kezdeményezés lehetne az alapja az egész kerületre kiterjedő Kőbánya Kártya hálózatnak is. Arról nincs információnk, hogy az Újhegyre érvényes műanyag darabot végül helyben bevezették-e – kerestünk erről szóló beszámolókat, de nem találtunk.


Ami pedig a szavazást illet, a válaszadók 50 százaléka azon a véleményen volt, hogy „igen, kiváltaná a kártyát, és élne a kedvezményeivel”, 38 százaléka azon, hogy „igen, kiváltaná, mert így is segítené a kerületi üzleteket”, és 13 százalék úgy vélte, hogy nincs rá szüksége, mert „nem szeretem a plasztik kártyákat”. Utóbbi szám azért mindenképpen figyelemre méltó.
Mivel a voksolók 83 százaléka a Kőbánya Kártya mellett foglalt állást, lapunk szeretett volna érdeklődni a hivatal legilletékesebb személyénél, hogy miként is áll az ügy. Már csak azért is, mert a Fidesz Új Kőbánya nevű programjában szerepelt, hogy „be kell vezessük a Kőbánya Kártyát, amely előnyöket, kedvezményeket jelent az itt élőknek a kerület kulturális- és sportintézményeiben, valamint boltjaiban”. Persze, lapunk tisztában azzal, hogy minden ígéretet nem lehet egyetlen esztendő alatt teljesíteni, de azért jó tudni, hogy van-e remény.


Nos, a kérdésünkre tartalmas felelet helyett, mindössze egy kurta „lesz Kőbánya Kártya” válasz érkezett. Ez mindenképpen bíztató. Az önkormányzati honlapon utánanéztünk, és 2011-es közbeszerzési tervek között szerepel a bevezetés, a költségvetésben 8 millió forintot különítettek el a célra. Könnyen lehet, hogy a közbeszerzési eljárást még idén kiírja és elbírálja a testület, hiszen szűk három hónap erre elég lehet. Ám a rendszer teljes körű kiépítésére, elterjesztésére, a kártyák igénylésére, elkészítésére, kiosztására ez az idő kevésnek tűnik. De, ha a jövő év elejére csúszik, talán az sem nagy probléma.


(fotók: flickr.com, cardsolutions.eu)