AD-blacklist1

2023
júl.
27

A kőbányai románok kulturális napja

Írta: Oszvald György

ROU kult 4leadKulturális és gasztronómai napot rendezett a Kőbányai Román Önkormányzat a Kocsis Sándor Sportközpontban július 16-án. A családias hangulatú eseménynek vendége is volt. Oprea Constantin elnök meghívásának a váci Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke tette eleget.

  

 

   Délelőtt 11 órakor kezdtek érkezni a vendégek, s azonnal megérezték a rotyogó gulyás illatát. Itt jegyzem meg, hogy a későbbiek folyamán Oprea elnök – fenntartva magának a jogot – a grill mögé állt, és szorgalmasan forgatta a már bepácolt tarja darabokat és a sercegő szalonna szeleteket.

 

ROU kult 3

   balról: Székely Sándor, Oprea Constantin, Répás Győző György

 

   ROU kult 5Ide tartozik még az is, hogy a szállingózó éhes embereket zeneszó fogadta: ha Lovas János (képünk)  szintetizátorából nem is mindig román folklór szólt, hanem magyar slágerek is felcsendültek, a jó hangulat az első pillanattól kezdve biztosítva volt. Itt-ott mások is „besegítettek” az éneklésbe, például a felesége, Földi Ibolya. Sőt, délután az elnök is elengedte szenzációs tenorját.

 

   ROU kult 1Az ebéd utáni viszonylagos nyugalomban egy rövid interjút kértem Répás Györgytől. Szívesen válaszolt a kérdésekre.

 

   – Azt már tudom, hogy Vácról jöttek, s látom, hogy ön is román viseletet öltött. Milyen minőségben látogatta meg a kőbányai románok rendezvényét?

 

  – A Váci Román Nemzetiségi Önkormányzat vezetője vagyok, Répás Győző György, és velem van Gellértné Kertész Katalin elnökhelyettes. Szívesen megyünk el mindenhová, igyekszünk tapasztalatokat szerezni.

 

   – Másképpen működik-e a váci önkormányzat, mint a kőbányai?

 

   – Hogy maguknál mi a szokás, nem tudom, de náluk az a járatos, hogy a mindenkori nemzetiségi elnöknek megszólalási joga van a nagy testületben, véleményt mondhat, szavazhat. A Román Nemzetiségi Önkormányzat 2019-től működik, keményen dolgozunk.

   És hadd mondjam el, a meghívás visszafelé is működik, mi Sanyit (Székely Sándor alelnök - a szerk.) hívtuk meg az augusztus 5-ei rendezvényünkre.

 

ROU kult 6

   Egy kis hűsölés a rekkenő hőségben

 

   Összegezve a napot, azt mondhatom, tartalmas, a közösséget erősítő, színes rendezvényről tudósíthattam. Szeretném kiemelni, hogy egy hosszú hallgatás után, az újra választott román önkormányzat jól teszi a dolgát, egyben tartja a nemzetiségieket, rendszeresek a programok.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY