AD-blacklist1

2011
szep.
26

Emlékhely a Martinovics térre?

 

Martinovics ter tablaOlvasóink amellett foglaltak állást, hogy hasznos lenne Kőbánya számára egy köztéri pont, amely kihangsúlyozza, hogy a Martinovics tér a főváros mértani középpontja. Főként azért, mert erős turisztikai vonzereje lehet.

 

Tisztelt olvasóink megfigyelhették, hogy egy-egy Kőbányával, a városrész életével kapcsolatos témában kikérjük véleményüket a szavazás blokkban. Ez elmúlt egy hétben a következő kérdésre lehetett voksolni: „Hirdesse-e köztéri műtárgy, hogy a Martinovics tér Budapest mértani középpontja?”

Hogy miért ezzel kezdtük? Két okból is. Régebbi kiadású Budapest-atlaszokban a város történelmének rezüméjében a szerzők/kiadók gyakorta megemlítették, hogy bizony a fővárosnak a mértani középpontja a X. kerületbe, éppen a Martinovics térre esik. Másrészt meg ezt a tényt a kerület aktuális vezetői hivatalos rendezvényeken előszeretettel hangsúlyozzák.

Nos, a nem reprezentatív felmérésünkből kiderült, a válaszadók többsége, egész pontosan 53 százaléka úgy vélte, hogy azért lenne jó egy ilyen emlékhely, mert növeli Kőbánya presztízsét, 40 százaléka szerint pedig ennek turisztikai vonzereje is lehet. Összesen tehát 93 százalékban mondják azt, hogy érdemes lenne felállítani. Mindössze a válaszadók 7 százaléka szerint nem kell ilyen műtárgy, mert nincs igazán jelentősége.

Annyi bizonyos, hogy egy ilyen alkotás – legyen az szoborféle vagy egyszerű falra illesztett emléktábla – felállításának megvan a maga hivatali útja. Vagy lakossági kezdeményezésként és/vagy egyéni képviselői indítványként kerülhet be az adminisztrációs körforgásba. A felvetést megtárgyalják az illetékes bizottságok, kedvező fogadtatás esetén a képviselő-testület elé kerül. Ha az is „rábólint”, akkor jöhet – ha szükséges – a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, annak lezárulta és a mű elkészülte után már csak egy alkalmas időpontot kell találni az avatásra. Ez így kimondva rövidnek tűnik, de amúgy hetekbe, hónapokba is telhet az egész eljárás.

Úgy tudjuk, a kerület mostani vezetésének egyik célja Kőbánya turizmusba való intenzívebb bevonása, így a válaszok tükrében talán megfontolandó a Martinovics téri köztéri műtárgy/emlékpont elhelyezése.

(fotó:geocaching.hu. flickr.com)