AD-blacklist1

2021
szep.
08

Polski Dzień Dziecka – Lengyel gyereknap

Írta: Oszvald György

pol leadA Kőbányai Lengyel Önkormányzat immár hatodik alkalommal rendezte meg a hagyományokat és a gyerekeket középpontba állító gyereknapot augusztus 27-én. A helyszín, immár hagyományosan, a Bárka Humánszolgáltatási Központ kertje volt.

 

 

 

   A gyereknapi résztvevőket Jógáné Szabados Henrietta (képünk) üdvözölte, röviden utalt a rendezvény céljára, fontosságára, pol heni 1majd a vendégeket – Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármestere, a nemzetiségi önkormányzatok képviselői, köztük Vigoczky Richardé, a lengyel önkormányzat elnökhelyettese, Danka Zoltán, a lengyel önkormányzat képviselője, Szakács Ferencné, a Kőbányai Bolgár Önkormányzat elnökhelyettese, Halász Dezső, a Kőbányai Roma Önkormányzat elnöke, Didi László elnökhelyettes, Székely Sándor, a Kőbányai Román Önkormányzat elnökhelyettese, Petrovszka Viktória, a Kőbányai Ukrán Önkormányzat elnöke – köszöntötte.

   „Büszkén valljuk, hogy Kőbányán közösen ünnepeljük a nemzetiségek hagyományőrző rendezvényeit, és együtt, egymás örömére ismerhetjük meg kultúrájukat a résztvevő érdeklődőkkel. A zene, a tánc, az ének, mind hozzájárulnak, egyfajta hidat emelnek a szomszédos nemzetek közötti termékeny baráti kapcsolatok ápolásában.” – mondta, majd felkérte Radványi Gábor alpolgármestert (balra lenti kép) a gyereknap megnyitására.

 

   pol radvanyi 5„Nagy gondban vagyok, mikor lengyel rendezvényre vagyok hivatalos, s ezt őszintén mondom, megdobban a szívem. Magyarázza ezt, hogy civilben történelemtanár vagyok, s amikor Lengyelország és Magyarország kapcsolatairól beszélünk, mindig megelevenedik az a   év, ami a két népet összehozta és a történelem viharjai egyformán hatottak mind a magyarokra, mind a lengyelekre. Tudom, hogy most gyereknapon vagyunk, s nem szeretném, ha ez a megnyitó komolyra fordulna, de azt mindenképpen szeretném kiemelni, hogy a múlt kötelez minket. Kívánom, őrizzék a hagyományaikat, s kívánom, hogy a „dva bratanki” továbbra is szeresse és tisztelje egymást.” – nyitotta meg a gyereknapot az alpolgármester.

 

   A köszöntés és megnyitó után két vonalon folytatódott a program. Az egyik, a gyerekeknek és felnőtteknek szervezett meglepetések, azonnal kézzel foghatóvá váltak. A másik, a kulináris élvezetek – a jóféle gulyás, no meg a különleges lengyel leves és a hagyományos lenyel fánk –, azaz egy kiadós ebéd, még váratott magára. Megjegyzem, nem kellett sokat várni, hiszen a főzés jóval a hivatalos kezdés előtt elkezdődött. A nap folyamán, egyrészt, hogy senki ne maradjon éhen, folyamatosan készült a magyar lángos fokhagymásan, sajttal szórva, kinek-kinek ízlése szerint.

  

pol mese 3

  Zagloba kalandjai

 

   Meglepetés volt a tűzoltó autó, az ugráló vár, az arcfestés, a rendőrség részéről pedig a különféle internetes zaklatást megelőző játékok, no és a részegszeműveg. Ez utóbbi a felnőtteknél is siker volt.

  

pol repa 4

 

   Nem kihagyható a felsorolásból a közismert mese, a répahúzás történetének „megzenésítése”. Nem kellett sokat kérlelni a gyereknap résztvevőit, viszonylag gyorsan felvették a lengyel apácák készítette jelmezeket, s a mesének megfelelő sorrendben álltak az apó mögé; a derekát megfogva igyekeztek kirántani az óriás répát a földből.

 

   A programok irányítója, és egy különleges színpadi előadás egyik főszereplője, a mesemondó, Dávid Mária, a Kőbányai Lengyel Önkormányzat elnöke volt. Életre kelt a Nobel-díjas Henryk Sienkiewicz trilógiája (Tűzzel vassal, Özönvíz, A kis lovag) regényhőse, Zagłoba mester – Danka Zoltán ragyogó alakításában, XVII. századbeli viseletben. A hölgykoszorúban Karolina Socha (ének,), Edyte Deak (zongora), mindketten a lengyel Anima Polonica Régizene Együttes tagjai, praktikusan a zenei betétek előadói – voltak.

 

pol korus 2

 

   Ugyancsak a meglepetések közé tartozott a rendkívül elegánsan megjelenő, sötétlila viseletbe öltözött hölgyek alkotta Szent Kinga Kórus. (A két férfi kórustag civil viseletben volt.) Műsorukon lengyel népdalok szerepeltek.

 

 

   A Csordás-Gulyás Kettős – Csordás Teresa (tangóharmonika), Gulyás László (tárogató) – a délután folyamán főleg a felnőttek szórakoztatására lengyel népdalokat és örökzöld magyar slágereket, operett betétdalokat muzsikáltak.

 

A gyereknapot a Bethlen Gábor Alap támogatta.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY