AD-blacklist1

2021
okt.
07

Emléktábla a rock-király tiszteletére

Írta: Oszvald György

SomLajos leadSom Lajos rock-zenész, a Piramis együttes születésének 74. évfordulója alkalmából emléktáblát állított a Hungária körúti 12 Ház társasház közössége. Az emléktábla felavatását október 1-jén tartották meg, jelentős érdeklődés mellett.

 

 

 

  Az emléktábla felavatásának dátuma egybeesett Som Lajos születésnapjával: a znész 1947.  október 1-jén született. Ifjú éveit a Bem József lakótelepen töltötte, a 11-es épületben lakott, ahol édesanyja a mai napig is él, s melynek falán leleplezték az emléktáblát. Megemlékező beszédet László Krisztián, a társasház közös képviselője (képünk jobbra) mondott.

 

  SL 2„Som Lajos az 1960-as évek közepétől zenélt, a lakótelepep 7-es és 11-es épületének pincéjében, a barátaival próbáltak, gyakoroltak minden szabad idejükben. Játszott a Tűzkerék, a Neoton, a Taurus zenekarokban is.

 

   Életének meghatározó dátuma volt 1974, amikor is Köves Miklóssal megalapította a Pramis együttest, melynek másik meghatározó tagja Révész Sándor volt. A Piramis 1982-ben feloszlott, majd 1985-től a Senátor együttes basszusgitárosaként ért el sikereket. Működésük két éve alatt egy nagylemezt adtak ki.

  A Piramis 1992-ben újra összeállt öt koncert erejéig. Majd 2006-ban megismételték a nosztalgia koncertet, de sajnos, Lajos – az akkor már – a megromlott egészségi állapota miatt csak az elején és a végén lépett színpadra. A 2009-es újra indításon már nem vett részt.ˮ – idézte fel a múltat Krisztián.

 

  SL 5Elmondta még, hogy Som Lajos nemcsak zenélt, de dalszövegeket, sőt, könyveket is írt. Közülük kiemelte a Piarmis vádirat című opust. Szólt 1977-87 közötti első házasságáról is Karda Beáta énekessel, melyből 1981-ben született meg lányuk, Som Nikolett. Utolsó házassága Som Erzsébettel haláláig tartott. Könyvében erről úgy írt, hogy felesége Sába királynője volt, aki elhozta neki a mindig is áhított boldogság kék madarát. (képünkön Som Lajos 2016. augusztus 19-én, vendégként a kőbányai Blues Fesztiválon)

 

  SL 6Az emléktábla leleplezése után a Papp Zoltán, a lakótelepet is magába foglaló 1. sz választókörzet önkormányzati képviselője (képünk) emlékezett néhány mondattal Som Lajosra.

 

  „Krisztiántól hallhattuk, milyen színes volt Som Lajos élete. Jómagam az életkoromnál fogvava a Piramis együttes világába csöppentem bele még kamaszkoromban. Lajos rajongója és tisztelője voltam. Úgy gondolom, hogy minden közösség életében fontos, hogy legyenek olyan pontok, találkozási pontok, melyek egybefűzik, erősítik az adott közösséget. Som Lajos emléktáblája egy ilyen pont ennek a közösségnek az életében."

 

  Az emléktábla előtti fotózkodások előtt szót kért még Som Lajos édesanyja, Margit néni. Köszönetét fejezte ki a lakóközösségnek, s a szervezőknek, hogy „drága fia, Laliˮ emlékére elhelyezték az emléktáblát.

  „A gyerekeim (Lali fia és Margit lánya -a szerk.) itt születtek Kőbányán, a fiam itt járt a László gimnáziumba, szakmát is tanult (ezüstműves volt -a szerk.), és érettségizett, angolból is, mert már akkor tudta, hogy zeneileg akarja képezni magát. A férjemmel beletörődtünk ebbe, tudomásul vettük, hogy örökelte a Som-családtól a művészi hajlamot, és így bebizonyította, hogy ezen a vonalon marad. A Piramis zenekart is ő alapította.ˮ

 

  Margit néni elmondta azt is, hogy a hoszzú élet titka, ugyanis nemrég múlt 90 éves, a megpróbáltatások elviselése: férje, lánya és fia halát kellett elfogadnia és megbékélnie szerettei elvesztésével.

  Végül megköszönte mindenkinek, hogy eljöttek fia emléktáblájának felavatására.

 

SL 3

 

Az emléktáblán olvasható szöveg:

,,Ebben a házban élt, alkotott

fiatal korában és életének

több szakaszában

a legendás rockzenész

 

SOM LAJOS

 

1947-2017

Állíttatta a ház

közössége - 2021."

 

 A cikkhez képgaléria tartozik - ITT 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY