AD-blacklist1

2020
jan.
26

Dickensszel ünnepeltek a lengyelek

Írta: Oszvald György

POL sr Xms 131leadKarácsonyi ünnepséget rendezett a kőbányai lengyel közösség az Óhegy utcai Lengyel házban december 18-án. A Karácsonyi ének dramatizált változatának bemutatását az ünnep tiszteletére fogadás követte.

 

 

 

A karácsony megünneplését Dickens: Karácsonyi ének című regényének – a körülményekhez alkalmazkodó – színpadi változatát mutatták be a lengyel közösség műkedvelő színjátszói, a Familiada színjátszókör tagjai. A nevet pedig indokolja, hogy több család is részt vesz ebben a munkában.

 

   POL sr Xms 096A ​szőrösszívű Scrooge úr, a zaklató, szipolyozó, zsugori, kapzsi vén bűnös, akinek a karácsony is csak olyan nap, mint a többi, dühvel és megvetéssel nézi az emberek ünnepi készülődését. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert, sőt, a kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti. Este, hazatérve magányos házába, jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését.

   Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge-ot saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne.

   A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre.

   Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát.

   Scrooge-ot a jelenések új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot, karácsonyi pulykát küld írnoka családjának, ellátogat megvetett unokaöccséhez, s jó barát, jó gazda, jó szomszéd válik belőle.

 

   POL sr Xms 371Dickensnek ez az 1843-ban írt kis tanmeséje már az érett mester keze nyomát viseli magán: remekmű, melynek nem hervad a népszerűsége sem. Az előadás egyértelmű sikert aratott. A színészek játéka magabiztos és meggyőző volt, s a lengyel nyelvet nem értő magyar vendégeknek is élményt jelentett.

   A darabot színpadra állította és rendezte, valamint a jelmezek többségét készítette Weronika Jaworska.

 

   A színdarab bemutatása után köszöntők hangzottak el.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY