AD-blacklist1

2020
jan.
07

Ünnepi közmeghallgatás a németeknél

Írta: Oszvald György

GER kozmeg leadKözmeghallgatást és karácsonyi ünnepséget rendezett a 2019. októberében újra megválasztott Kőbányai Német Önkormányzat a Szent László templom hivatalai és közösségi helyszínén, a Plébánia Galériában, december 14-én.

 

 

 

Sokan voltak kíváncsiak a régi-új Kőbányai Német Önkormányzat decemberi éves közmeghallgatására. Inguszné dr. Barabás Rita elnökasszony meglepetésekkel is készült a hivatalos számadás mellet, s ennek már a hivatalos program előtt is jelei voltak. A Steinbucher Scola Férfikar tagjai türelemmel várták a terem sarkában, hogy mindenki megérkezze, a műsorban közreműködő gyerekek pedig már a kezdés előtt megkapták az apró ajándékokat, s természetesen, nem maradhatott el az ilyenkor kötelező közös fotó sem.

   GER kozmeghalg xms 038

  balról: Balogh András, Inguszné dr. Barabás Rita, Balogh Balázsi Dorka, Schneider Aranka, Németh Szonja, Megyesi Vivien Kincső

 

   Az eseményt Ingusz Orsolya moderálta, s a vendégek, köztük a társ nemzetiségi önkormányzatok jelen lévő vezetői üdvözlése után ismertette a közmeghallgatás menetrendjét. A   hivatalos rész megtartására Barabás Rita elnökasszonyt kérte fel.

 

   Inguszné dr. Barabás Rita német nyelven nyitotta meg a közmeghallgatást: bemutatkozott és köszöntötte a résztvevőket, majd a folytatás magyar nyelven következett.

   GER onkorm2

  balról: Nyitrainé Molnár Gabriella, Barabás Rita, Németh Ildikó, Jógáné Szabados Henrietta

 

   Az elnök asszony bemutatta az októberben megválasztott testületet: örömét fejezte ki, hogy továbbra is ő lehet a német önkormányzat elnöke, melynek tagjai: Nyitrainé Molnár Gabriella elnökhelyettes és Nagy Ildikó képviselő. Köszöntötte Jógáné Szabados Henrietta, a Kőbányai Önkormányzat civil és nemzetiségi referensét, s egyben felkérte a jegyzőkönyv magyar nyelven történő vezetésére.

 

   „Elmondani kívánom, hogy 2019-ben mit is végeztünk el. A Német Önkormányzat immár 10 éve tart fenn ingyenes felnőtt németnyelv-tanfolyamot, amely a német identitás megőrzését szolgálja. Így volt ez most is, és 2020-ben is így tervezzük; időben meghirdetjük majd a nyelvtanfolyamot.

   GER kozmeghalg xms 064Egyéb rendezvényeink között említem a kőbányai német nemzetiségű képzőművészek kiállításait, és a jelenleg is a falakon lévő alkotásokat: llésiné Naszádos Ilona tűzzománc művész, Kőhegyi Köhler Gyula grafikus művész, Krausz Margit festőművész és a vendégként meghívott H. Szántay Marianna magyar grafikus művész munkáit.

(képünkön Krausz Margit jobbról, és Dobrovitzky Ágnes, a Széchenyi Általános Iskola igazgatója)

  

   Megemlíteném az elmúlt évek gyakorlatát is, amikor a lengyel önkormányzattal együttműködve, a Szent Kinga kórussal közös műsorokban lépett fel a Steinbucher Scola Férfikar – ez utóbbiból ma is többen itt vannak és műsort adnak.

   GER kozmeghalg xms 187Hadd mondjam el, hogy a férfi kórusunk 1904-ben alapíttatott, s azóta több változást átélve, a mai napig működik, s éppen ezen a napon ünnepli fennállásának 115. évfordulóját!

 

   Anyagi erőnkhöz mérten támogattuk azokat az iskolákat, így a jelen lévő Széchenyi Általános Iskolát is, amelyekben kiemelt német nyelvű oktatás folyik, s időnként közreműködést is kértünk tőlük a rendezvényeinken.

   A Német Önkormányzat részt vett a Kőbányai Önkormányzat valamennyi ünnepségén, megemlékezésén, koszorúzásán, valamint a társ nemzetiségi önkormányzatok rendezvényein.” – zárta beszámolóját Barabás Rita.

  

GER kozmeghalg xms 310

 

   Ez volt a hivatalos rész, s Barabás Rita arra kérte a jelenlévőket, hogy az ünnepi műsor után gyertyafény mellett, együtt énekeljenek karácsonyi dallamokat.

    

GER onkorm4

 

   Az ünnepi műsorban közreműködtek a Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola német tagozatának 4.A. osztályos tanulói (Schneider Aranka, Balogh András, Németh Szonja, Balog Balázsi Dorka), műsorukat betanította Megyesi Vivien Kincső. A német nyelvű versek után egy vidám táncos produkciót adtak elő a gyerekek.

   GER onkorm7  A Kőbánya Férfikar műsorát ezúttal Barabás Rita kísérte zongorán.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY