AD-blacklist1

2019
jún.
11

25 év gyönyörű közös munkája

Írta: Oszvald György

NOE 25ys 605leadA Szent László templom plébániája előterében aprólékos gonddal berendezett kiállítás, a falon babérkoszorú, a közepébe tervezett jubileumi évszám ötösét még festi az egyik szervező, a teremben tesztüzemben működik a kivetítő. Történik mindez május 25-én, a Nagycsaládosok Kőbányai Szent László Egyesülete (NKSZLE) alakulásának 25 éves évfordulóján.

 

 

„A szülők igazi szolgálata a család” (Weeber Tibor)

 

Délután fél három, gyülekeznek a vendégek… A meghívóban jelzett kezdési időpont előtt pár perccel már csak az első sorban áll üresen két szék: Himbergerné Kaszap Katalint és férjét, Istvánt várják. Csak néhány pillanat, míg az egyik meglepetést, az előtér falára kerülő esküvői fotókat átadják a rendezőknek (az ünnepség alatt ezekkel díszítették fel a „házassági fal” felületét; volt mit nézegetni az ünnepi torta felszeletelése alatt), majd ők is helyet foglalnak a teremben

 

NOE 25ys 207

   A díszasztalnál balról: Kardosné Gyurkó Kata, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke, Koós Judit, a Nagycsaládosok Kőbányai Szent László Egyesülete új elnöke, Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere és Hományi László foglaltak helyet (képünk).

 

   Koós Judit üdvözölte a vendégeket, külön köszöntötte a Himberger házaspárt, Verbai Lajos, Kőbánya korábbi polgármesterét és Borsos-Szabó Ágnes, a NOE jogi szakértőjét. Az ünnepi megemlékezésre Kardosné Gyurkó Katát kérte fel. Az elnökasszony azzal kezdte, hogy a NOE-ban a babaköszöntők mellett a születésnapi ünnepséget szereti a legjobban.

 

   „Kiemelkedőnek tartom, mikor egy adott egyesület 10, 20, jelen esetben 25 éve tevékenykedik egy közösségért. Ilyenkor nem csak az egyesületet ünnepeljük, de a családokat is. És ez fontos, hiszen mindannyian látjuk, hogy a család fogalma, értelmezése az utóbbi években folyamatosan változik. Ezzel együtt, az életre mondott igenek, a család szeretete és a gyerekek tartanak minket össze, s válunk közösségformáló erővé.” – hangsúlyozta.

 

   NOE 25ys 205Az elnökasszony megköszönte a jelenlévőknek, hogy a 25. születésnapját ünneplő egyesületért úgy tettek nagyon sokat, hogy közben ők maguk három vagy több gyermekük neveléséről is gondoskodtak. „Ha ti nem lennétek, azaz, ha nem lennének országszerte kisebb-nagyobb csoportjaink, akkor a NOE sem létezhetne, s nem lenne társadalmilag elismert szervezet.” – jelezte a helyi egyesületek fontosságát.

 

   Ezen a ponton Kardosné Gyurkó Kata a Himberger házaspárhoz fordult, s nekik külön is megköszönte a több, mint 20 éves áldozatos munkájukat, azt, hogy ha valaki segítségért fordult hozzájuk, gondolkodás nélkül cselekedtek, azt, hogy amikor a NOE kérte, hatszáz családnak szerveztek karácsonyi ünnepséget, azt, hogy általuk a NOE is gazdagodott.

 

   Itt most ugrunk egyet, s egy kicsivel későbbi eseményt hozunk előre. Himbergernét és férjét ajándékokkal köszöntötték, köszönték meg munkájukat, s ezek közt kiemelkedő volt a pápai áldással bíró díszoklevél.

 

„Őszentsége Ferenc Pápa szívből adja apostoli áldását az Egyesület fennállásának 25. évfordulója alkalmából Himberger Katalinra és Istvánra, családjaikra és az Egyesület tagjainak életére…”

 

   NOE 25ys 672Megható volt Katalin válaszköszönete, melyben, ha úgy tetszik, egy önvallomást tett a jelen lévők előtt.

 

 

   „Tudjátok, az a sok minden, ami történt, amit előhoztatok, s nekem tulajdonítottatok, nem a saját kútfőmből jött; Isten ajándéka! A megvalósításukban együtt éltük meg ezt az időszakot, egymást erősítettük, s az ajándékaitoknak is ez adja az értékét.” – mondta.

   Megható és nagyon személyes története (unokáik születésével kapcsolatban) pedig éppen az „egymás erősítését szolgálja.”

 

   Nézze el az olvasó, ha a tudósító itt csak annyit említ meg, hogy több éven át tartó imáiban kérte egyik lányának a gyerekáldást, még Csíksomlyóra is elment, bár a zarándokvonattal, s nem gyalog, de a szívét és a kívánságát a Szűzanyához fordította. A történet zárása happy end, az unoka nem sokkal később megérkezett a nagy családi közösségbe.

 

   No, de vissza az események sodrába! A köszöntő végén Koós Judit az egyesületnek szóló Elismerő oklevelet vett át a NOE elnökétől, majd felkérte a Kroó György Zeneiskola AMI opera tanszakának növendékeit az ünnepi műsor bemutatására.

   Majsai Júlia tanárnő három tanítványa Mozart: Figaro házassága című operájából adott elő dalbetéteket. A szóló és duett produkciókat – megérdemelten – nagy taps fogadta.

 

NOE 25ys 330  Az ünnepi műsor résztvevői, balról: Kerek Erzsébet, Blaschke Rita, Agárdi Anikó, Bajnokné Vincze Orsolya, Majsai Julianna (felkészítő tanár)

 

   Az előadáson zongorán közreműködött Kerek Erzsébet. A kamara koncert slusszpoénja volt, hogy Bajnokné előadásáért, sikeres szerepléséért a jelenlévő családja is izgult.

 

   Az ünnep nem maradhat köszöntő nélkül, s ezt most Weeber Tibor, Kőbánya szociális ügyekért felelős alpolgármestere (képünk jobbra, lent) tette meg. Kedves felütés volt tőle a nyitó mondata. „Furcsa dolog az asztal túloldalán ülni” – mondta, s a furcsaság abban áll, hogy ő maga is nagycsaládos szülő. Azzal folytatta, hogy a jelenlévők külön-külön képviselnek nagycsaládokat, de maga az egyesület is egy nagy család.

 

   NOE 25ys 355„Jó dolog ebben a körben ünnepelni, s az ember kicsit el is érzékenyül, ha a családban 20-25 év kiemelkedő eseményeire gondol vissza. Főleg akkor, ha többünknek már a gyerekei ülnek itt, mint a következő nagycsaládos generáció. Igen, ne csodálkozzanak, hiszen már az unokáink annyi évesek, ahány éve megalapítottuk ezt az egyesületet. És ilyenkor ez ember elgondolkodik, hogy ezen idő alatt mi töltötte ki a mi életünket. Azt szoktam mondani, hogy amikor eldöntöttük, hogy sok gyerekünk legyen, ezt a döntést a szeretet vezérelte. És az is igaz – utalt a korábban elhangzott mondatára –, hogy ez a szeretetérzést a családból hozták, hozzák.”

 

   Köszöntőjét azzal zárta az alpolgármester, hogy bár ő maga most nem tudott unokákat elhozni, de örül annak, hogy többeknek is megadatott ez az élmény e jeles napon.

 

   NOE 25ys 369Két hozzászóló színesítette a továbbiakban a jubileumi megemlékezést. Hományi László (képünk) érdekes eseményeket idézett föl az elmúlt negyedszázadból. Ehhez segítségül hívta a kivetőt is, bele-belenézve a régi képekbe, történetekbe.

 

   Origónak a NOE 1987-es alakulását vette, minek céljai közt szerepel, s a mai napig érvényes az élet és az anyaság tisztelete, ebből fakadóan a házasságért, a jövő generációjáért való felelősség, ennek erősítése, a családok sajátos érdekeinek képviselése és szolgálata. A NOE tagjai azok lehetnek, aki családjukban legalább három gyereket nevelnek vagy neveltek fel. Ebben a körben jellemző az „én” helyett a „mi” elfogadása!

   Ebbe az általános képbe helyezte be a kiemelkedő kőbányai eseményeket. Így – a teljesség igénye nélkül – szólt a helyi egyesület megalakulásáról, mely „1994-ben Himberger Kati vezetésével jött létre” és mint NKSZLE 2005-ben lett bejegyezve. „Jó az, ha olyan közösséghez is tartozik az ember, amiben nem a vér szerinti kapcsolatok érvényesülnek, hanem közös elvek, célok, tevékenységek, közös emlékek, a barátság fűzik szorosra a szálakat.” – mondta.

 

   Az első közös nyaralás még az „előd” NOE szervezésében, 1992-ben volt, Zamárdiban. A táborozásokon mindig volt valamilyen kézműves tevékenység, sőt, később, Sikondán, még rókát is etettek. Fontosak voltak a nyári gyerektáborok is.

   NOE 25ys 029A Családakadémia és felejthetetlen eseményei is a kiemelkedő programok közé tartoznak. Az elmaradhatatlan előadások közé tartoztak a családdal, a neveléssel kapcsolatos témák. Az akadémia majdnem minden évben volt.

   A nagycsaládosok karácsonya is pirosbetűs programok közé tartozik, s kiemelkedő volt a Jézus születése tiszteletére 2009-ben létrehozott Betlehemi jászol. A kerület központjában állt az adventi időszakban.

   Fontos esemény volt az Orczy-kertben, a NOE rendezte sportversenyen való részvétel is.

   Más jellegű közösségi megnyilvánulások voltak az egyesületi találkozókon tagjaink előadásai a családról, magukról, saját tapasztalataikról ebben a különös formátumú létezésben.

   NOE 25ys 409Hományi László – a felsorolás végén – nem feledkezett meg a napjainkban is létező adományok gyűjtése és elosztása akciókról, megjegyezve, hogy az egyesületben a szellemi értékek, tartalmak mindig megelőzik az anyagi oldalt.

 

   Veres István, az „örökös mesélő” (képünk) szűkszavúsága meglepetést okozott, de ő ezt humorral ütötte el. Persze, az is igaz, hogy a három elhangzott mondat 25 év lényegét sűrítette össze.

 

   „Jó volt hozzátok jönni, jó veletek. Általában igaz, hogy amikor így nézünk ki (itt enyhén gömbölyödő pocakját mutatta nagy nevetés kíséretében -a szerk.), a betegségeinkről, az unokáinkról, az árakról beszélünk, de ezek mind lényegtelenek. Így érdemes összejönni, ahogy most mi együtt vagyunk, köszönet nektek.” – mutatott körbe, s a helyére ment.

 

   Az ünnepség közös énekléssel, a jubileumi torta felvágásával, közös fotózkodásokkal, baráti beszélgetésekkel ért véget. Mint egy igazi családi születésnap.

 

NOE 25ys 661 650pxcikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas