AD-blacklist1

2019
feb.
04

Kilakoltatja a Kontúr Egyesületet is az Önkormányzat

Írta: Oszvald György

Hos utca A 530leadA Kőbányai Önkormányzat képviseletében eljáró Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. levélben értesítette a Kontúr Közhasznú Egyesületet, hogy ez év április 30-ra felmondja a Hős utca 15/A szám alatti épület első emeletén bérelt helyiség bérleti jogviszonyát.

 

 

„Kiemelt célunk, hogy hasznos szabadidő-eltöltésre biztosítsunk lehetőséget a Hős utcai lakótelepen, ingerszegény környezetben élő hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak. Rendszeresen szervezünk ingyenes szabadidős programokat, kreatív és sport-foglalkozásokat; nagy hagyománya van már többnapos nyári alkotótáborunknak. Célunk továbbá a Hős utcai lakóközösség megerősítése, önérvényesítő képességének erősítése.” – fogalmazta meg céljait a Kontúr Közhasznú Egyesület a honlapján.

 

Hos utca B 263

  Közösségi foglalkozás a Hős utcában, a 2018. évi nyári alkotótáborban

 

   A Hős utcai közösségi tér – mely az elképzelések megvalósításának egyik helyszíne – megnyitásáról és átadásáról szerkesztőségünk is tudósított annak idején.   

 

   Kontur Hos utca 059Weeber Tibor (képünkön jobbra) akkor elismeréssel szólt a Kontúr céljairól:

 

   „Őszintén meg kell mondjam, nem a Kontúr egyesület volt az első, amely Hős utcai közösségfejlesztési tervekkel keresett meg. De ez az egyesület volt az első, mely nem alkalmi, egyszeri eseményhez kért támogatást.

   A céljaik egyérteműek, világosak voltak, a közösségért végzett tartós munkát helyezték előtérbe, s ehhez  keresték a feltételeket, jelen esetben egy alkalmas helyet” – mondta.

 

   Hos utca C 101A Kontúr pedig így emlékszik az aktusra:

 

   „2015 novemberében egyesületünk ,közösségi teret’ nyitott a Hős utca 15/A épületben. A korábban lefalazott, rossz állapotú, a X. kerületi önkormányzattól bérelt helyiséget A Norvég Civil Alap által támogatott. … A közösségi teret, 2015. november 12-én, ünnepélyes keretek között Weeber Tibor, a Kőbányai Önkormányzat alpolgármestere nyitotta meg.”

 

   Szerkesztőségünk megdöbbenéssel vette a hírt, hogy a Kontúr erőfeszítéseit Kőbánya önkormányzata gyakorlatilag egy tollvonással keresztbe húzta. Levelet kaptak ugyanis a Kontúr vezetői a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.-től.

 

„Tájékoztatom, hogy a Szerződést – figyelemmel az Önkormányzat 13/2019. (I.15.) számú GBP határozatára – az Önkormányzat képviseletében eljárva, a Szerződés hivatkozott 6.2 pontja alapján jelen levelemmel

2019. április 30, napjára

felmondom.”

img 20190131 183609 orig

 

A bérleti jogviszonyt felmondó levélre – természetesen – azonnal reagáltak a kontúrosok.

 

   „Nem tartjuk indokoltnak, hogy 3 hónapon belül el kell hagynunk az önkormányzattól bérelt Hős utcai helyiséget, melyet több mint 3 éve közösségi térként használunk, hiszen a telep bontása várhatóan 2019 végéig sem kezdődik meg.

   Hosszabbítási kérelmet nyújtunk be, mert addig szeretnénk folytatni a gyerekekkel és felnőttekkel megkezdett munkát, amíg lehet.” – fogalmaztak.

 

   Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy az önkormányzat 2018. nyarán indoklás nélkül utasította el a Kontúr pályázatát a céljait megvalósító nyári alkotó tábor megrendezésére. Ennek ellenére közadakozásból, s temérdek önkéntes munkával mégis létrejött a tábor, tartalmas programokkal megtöltve a három napot.

 

fotó: 10kerkult.hu/archív; Kontúr egyesület facebook oldala

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas