AD-blacklist1

2018
aug.
20

Blues és új kenyér

Írta: Oszvald György

AUG20 Kobanya 002leadGyorshír

Augusztus 19-én sztárfellépőkkel, a 65. születésnapját ünneplő Póka Egon és barátaival rendezték meg a tűzijátékkal záruló 6. Kőbányai Blues Fesztivált, 20-án a nemzeti ünnepünkön az államlapító Szent István király emlékére tartották meg az új kenyér megáldásával és megszentelésével egybekötött megemlékezést.

 

 

A Blues fesztivál változatlanul sikeres, hatalmas érdeklődéssel kísért kiemelkedő kőbányai kulturális esemény. Augusztus 19-én az Óhegy parkban A Stardust zenekar kezdett, majd Abaházi Csaba – aki a monstre műsor konferálója is volt – zenekara, a Mégegykör következett.

 

Blues B 044

 

   A Póka Egon 65 programban sztárvendégek szerepeltek. Charlie mellett Tátrai Tibor, a lengyel Leszek Cichonski blues- és rock gitáros, Bűdi Szilárd és Szabó András énekesek léptek fel. Sőt, hogy ne hiányozzék az utánpótlás sem, a legifjabb Tornóczki sarj, Huba is bemutatkozott a műsorban – a nevezett sztárgitárosokkal egy színpadon! – és nem is akárhogyan, mert szólószerepet is kapott.

   Blues B 228

  Egont a műsor csúcspontján Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármestere és dr. György István kormánymegbízott köszöntötte 65. születésnapján.

 

Blues B 673

 

   A blues fesztivál fináléjában Charlie adott egy fergeteges koncertet, majd tűzijátékkal zárult az esemény.

 

*

Augusztus 20-a Magyarország nemzeti ünnepe és 27 éve hivatalos állami ünnepe a keresztény államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik – Magyarország fővédőszentjének tiszteletére tartott – főünnepe.

 

   AUG20 Kobanya 038Kőbányán a már hagyományos ünnepség-helyszínen, a Magyar Oltár előtti téren rendezték meg a megemlékezést. Ünnepi beszédet Kőbánya alpolgármestere, Radványi Gábor (képünk) mondott, majd a Pódium színház államalapításról szóló szerkesztett műsorát (rendezte: Szabó Arnold) mutatta be két fiatal művész, Pallós Tibor és Szabó Arnold.

 

  AUG20 Kobanya 072A megemlékezés második részében az új kenyér megáldását, megszentelést végezte el Szilágyi-Sándor András református lelkipásztor, Benkóczy Péter evangélikus lelkész és Cseh Zoltán római katolikus plábános. A megszentelt kenyeret közösen felvágták és a hagyományok szerint szétosztották az ünnepség résztvevői között.

 

AUG20 Kobanya 267

  balról: Szilágyi-Sándor András, Cseh Zoltán, Benkóczy Péter

 

   A blues fesztivál minigalériáját ITT  tekinthetik meg, az augusztus 20-ai ünnepség képei pedig IDE kattintva érhetők el.

   

Blues B 846

 

   Rövidesen, külön tudósításban, részletesen beszámolunk mindkét eseményről. A blues fesztiválon exkluzív interjúk készültek, s a nemzeti ünnepen elhangzottak értrékelésére is kitérünk.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

tamogatas