Saslik és sült padlizsán
Az Ihász utcai, a korábbi „nemzetiségek háza” kertjében gyűltek össze a kőbányai örmény nemzetiségek és vendégeik május 27-én, hogy megemlékezzenek múltjukról, s őrizzék identitásukat, ápolják a jelenben meglévő kapcsolataikat.
Nem volt csinnadratta, eget rengető megemlékezés, ugyanakkor minden lehetőséget kihasználtak az immár szalonnasütő helyekkel bővített kertben. Beszélgettek, gyerekeikkel játszottak, s élvezték a régebben vagy ritkábban látott barátok társaságát.
De hadd térjünk rá egy érdekességre! Mert, ugye a foci mindig lábnál van, az ugrálóvár is szinte egyfolytában foglalt volt, de hogy szabad tűzön sült, eredeti recept alapján kardra tűzött saslikot és szó szerint hamuban sült padlizsánt kóstoljunk egy kis laskával, no, az nem mindennapi dolog volt. (Megjegyezzük, a szabad tűzön nyárson sütött saslikot is több nemzet, de főként az orosz vallja magáénak, pedig már az elnevezés szerint is örmény eredetű.)
A hagyományos örmény falatok osztatlan elismerést arattak a vendégek körében, s nem csoda, ha egyikük dalra is fakadt. Tenorja elképesztően szépen szólt, a produkciót hatalmas taps jutalmazta.
Elkészült egy csoportkép is, majd a kellemes, vidám együttlét késő délután ért véget; mind a kőbányai örmény önkormányzatot képviselő Lőrinczi Árpád elnökhelyettes, mind az Országos Örmény Önkormányzat részéről jelen lévő Avanesian Alexan elnökhelyettes legnagyobb megelégedésére.
Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT
fotó: 10kerkult.hu/OGY
Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!