AD-blacklist1

2018
máj.
14

Elhunyt Choli Daróczi József

Írta: szerk

choli 095Életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, a rendszerváltás után a kőbányai cigány önkormányzat elnöke. A hírt a család a RomNet hírportállal tudatta szombaton, május 11-én.

    

 

 

 

A magyarországi cigány közélet egyik ismert alakja 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. A RomNeten olvasható életrajz szerint Choli Daróczi József 1975 óta tagja volt a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapot. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt.


    choli 0561987 és 1988 között a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára, majd a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetségének elnöke lett.

   A rendszerváltás után betöltötte a X. kerületi cigány önkormányzat elnöki tisztét is. 


    A pedagóguspályára 1994-ben tért vissza, a zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba.


    1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült.
    Choli Daróczi Józsefre szűk családi körben emlékeznek, nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást csak a gyászszertartást megelőző napon tartanak. A temetés időpontját és a megemlékezés helyszínét a család később tudatja – írja a RomNet.

 

MTI; fotó: 10kerkult.hu/OGY