AD-blacklist1

2018
máj.
07

Megvan a Hős utcai dzsumbuj utóda?

Írta: Oszvald György

HOS utca sajttaj 043leadMi lesz veled Hős utca? címmel sajtótájékoztatót tartott a Kontúr Közhasznú Egyesület az épület 15/A szárnyának udvarán május 4-én. Célja az volt, hogy a téma iránt érdeklődő sajtóorgánumokat tájékoztassa a Hős utcai épületegyüttes várható sorsáról, a lakók reakciójáról.

 

 

A Kőbányai Hírek 2011. januári számában megjelent, a Hős utcával foglalkozó írásából idézünk, mielőtt a sajtótájékoztató eseményeit taglalnánk. Az ominózus cikkben Kovács Róbert polgármester azt nyilatkozta, hogy

 

„egy, a fővárosi, illetve a kerületi önkormányzat szakembereiből, valamint szociális szakértőkből álló munkacsoport dolgozik az ügyön.”

 

A cikk így zárul:

 

„Arra a felvetésre, hogy mikor lehet konkrétum, a polgármester nem tudott pontos időtávot mondani, de bízik abban, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban elindulhatnak egy normális, minden érintett számára elfogadható irányba.”

 

   Nos, nem sikerült a 2010-14-es ciklusban „pontot tenni” a problémák végére. Sőt, lassan vége a 2014-19-es peridusnak is, és ugyanott, vagy még ott sem tartunk, ahol 2011-ben. Sőt.

   A tavaly nyári drogos hullám miatt fokozott rendőri ellenőrzés van az épületek környékén, az időközben ilyen-olyan okok miatt megüresedett önkormányzati lakásokat befalaztatja az önkormányzat, hogy elejét vegye az illegális lakásfoglalásoknak.

   Az önkormányzat a televízió nyilvánossága előtt kérte a kormány pénzügyi segítségét az áldatlan állapotok megszüntetésére. Most már a cél kimondottan a két épület lebontása, bár ez nyilván nem egyszerű dolog. De lássuk, mi is hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

   HOS utca sajttaj 012Elsőként Urbanovszky Zsuzsanna, az egyesület elnöke (képünk) adott egy összegző tájékoztatást a Hős utcai tevékenységükről, a jelenről.

 

   A Kontúr Egyesület 2014 óta tart gyerekfoglalkozásokat ezen a helyen, s már 2015-ben, az antiszegregációs program kapcsán jelezték az önkormányzatnak, hogy ha szeretnék felszámolni az eléggé visszás állapotokat, akkor szükség van egy rövid és egy hosszú távú felmérésre, melyekhez szükséges forrásokat rendelni.

 

   Szerkesztőségünknek 2015-ben volt szerencséje részt venni az önkormányzat által biztosított, foglalkoztató, közösségi tér célú lakás átadásán. Mondhatjuk, egy elfogadható párbeszéd volt akkor még a hivatal és az egyesület között. Ez a közösségi tér volt az alapja annak, hogy mára mintegy 15-20 család aktívan kíván részt venni a Hős utcai „gettó” sorsának, és saját lakhatásuk biztosításának alakításában. Ezek a családok folyamatosan azt kérdezik, hogy mi lesz velük, milyen időhatárok között gondolkodhatnak, tervezhetnek? Választ azonban nem kaptak, nem kapnak…

 

   Urbanovszky Zsuzsa elmondta, jelenleg a Hős utcában 200 háztartás van még jelen, ebből 50 lakás önkormányzati tulajdon. „Közülük 5-6 család kapott eddig cserelakást, de az elköltözésük azóta is várat magára” – közölte. Az elmúlt hónapban három család bérleti szerződését vonta vissza az önkormányzat, s őket a Tárna utcában, illetve a Szállás utcában kívánta elhelyezni, de ez csak terv maradt, mert nem tudta az „új” lakásokat felújítani, s ezért a családoknak maradni kell a Hős utcában.

 

   hos bihari utca 10– A magántulajdonú lakásoknál – a közhiedelemmel ellentétben – a közos költségeknél csak mintegy 30%-nak van jelentős tartozása, 50%-uk kezelhető nagységrendű tartozással bír, 20%-nak pedig a 2016-os beszámoló alapján nem volt tartozása – mondta el a legfrissebb adatokat Urbanovszky Zsuzsa, aki kitért arra is, hogy folyamatosan keresték és keresik a kapcsolatot az önkormányzattal, de falakba ütköznek.

 

   Legutóbb februárban rendeztek egy szakmai fórumot, amelyen szociológus szakértők több tanulmányt is bemutattak, elemeztek, melyek éppen a Hős utcai gondokhoz hasonló helyzetek megoldásáról szóltak. A meghívás ellenére a polgármester egy semmitmondó levélben utasította el a részvételt. Akkor már ismert volt, hogy a kormány 2,1 milliárd Ft-ot adott a rendezésre. Ám, hogy ennek elköltését hogyan tervezik, mire kívánják fordítani, a mai napig nincs egyértelmű válasz.

 

   Illetve, felröppent a hír, miszerint 2019-ben lebontják az épületeket, s a helyén egy rekreációs sportközpont épül majd, melyet a szomszédos Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a TEK és a Készenléti Rendőrség dolgozói használnának. Az nlcafe.hu április 21-én tette közzé, hogy

 

   „Másfél éve maradt a kőbányai önkormányzatnak arra, hogy rendezze a Hős utcai gettó épületében a tulajdonviszonyokat, így hamarosan elkezdődnek a kisajátítások a két hírhedt épületben. Csak azok a lakók kaphatnak új lakást, akiknek nincs tartozásuk.”

  

   Az nlcafe.hu hivatkozik a Népszava cikkére, miszerint:

 

   „A lakókkal egyenként ül tárgyalóasztalhoz az önkormányzat a lakások megvásárlása miatt, ám az ott élőknek akkor is költözniük kell, ha nem fogadják el a lakásért ajánlott összeget, legfeljebb a bíróságon támadhatják meg azt.”

 

   Megjegyezzük, egy gyors számvetés is elegendő, hogy a fenti intézmények becsült állományi létszáma mintegy 2000 fő lehet, s ennek a kisebbségnek az érdekében semmiznék ki az itt lakókat. Ugyanakkor a 2,1 milliárd Ft-ból 163 db, 12 millió forint értékű lakást tudna vásárolni az önkormányzat. S ez több, mint elegendő lenne egy elfogadható megoldásra.

   Tóth Balázs (LMP) önkormányzati képviselő előterjesztését a rendezésre a képviselő-testület elutasította, s minden párbeszédet meghiúsított. Ugyanakkor egy április 19-én tartott zárt ülésen döntött a Hős utcáról. Urbanovszky Zsuzsa hangsúlyozta, hogy „a lakosság tájékoztatása nélkül, zárt ülésen dönteni a sorsukról, nem fair eljárás, nem etikus és morálisan elvetendő viselkedés.”

 

   HOS utca sajttaj 034Mihály Bulcsú (képünk), a Kontúr önkéntese szociális aspektusból közelítette meg a Hős utcai helyzetet.

   – A Hős utcával kapcsolatban sok minden elmondható és sok minden nem. Egy viszont biztos, a Kontúr Egyesület jelen van a Hős utcában, a gyerekeken keresztül jelen van a családok életében. Látjuk a telep felszámolása miatt valószínűleg tudatosan bizonytalanságban tartott lakókat, látjuk a lakótömbök tudatos elszigetelését, a sajtó tudatos manipulációját, hogy az itt lakókat mind egy kalap alá véve érdemtelennek, bűnözőnek tartsák – mondta.

   Ellenpontként tette hozzá, hogy több éve járnak ide, s nem érte őket semmilyen atrocitás, bántalmazás, még „rossz szót is alig kaptak”.

   Javasolta, hogy akit érdekel a Hős utca története, keresse fel a Kontúr blogját a honlapjukon, s kövesse a történéseket.

 

   Mihály Bulcsú súlyos szavakkal minősítette az önkormányzati álláspontot.

 

   – Megdöbbentő számunkra, hogy a Kőbányai Önkormányzat elutasít mindenkit, amikor pontosan tisztában van azzal, hogy a kerületi szociális ellátó rendszer döbbenetes hiányokkal küzd. Jelenleg nincs más egyesület rajtunk kívül, amellyel érdemben kommunikálni tudna. Mégsem hajlandó velünk szóba állni. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy dolgozó, lakni akaró embereket ismertünk meg, akikről az önkormányzat – a mi ismereteink szerint – szakértők, szociális munkások bevonása nélkül, zárt ülésen dönt a lakhatásuk kisajátításáról! – fejtette ki.

   Végezetül köszönetet mondott Tóth Balázsnak, aki egyetlenként állt velük szóba, s képviselte a Hős utcai lakosok érdekeit. Felszólította az önkormányzatot a párbeszédre, s hogy kövesse érdemben az itt lakók sorsát.

 

   Kormos Márta, Sárdi Gergely és Váradi Péter lakástulajdonosok mondták el véleményüket a következőkben.

 

   HOS utca sajttaj 041Kormos Márta (képünk) azt mondta, hogy „mi vagyunk a Hős utcai lakosok, akik nem tudják, mi lesz a jövőjük.” Amit tudnak, azt is csak a médiából, hogy az önkormányzat megkapta a kért 2,1 milliárd forintot.

   – A március 22-ei testületi ülésen ott álltunk megfürödve, elvették a szót tőlünk és megint nem tudtunk meg semmit – panaszolta.

 

   Elmondta azt is, hogy amikor idejöttek lakni, sokkal jobb volt a környezet, s úgy hiszi, hogy a jelenlegi állapotokat a nemtörődömség okozta.

   – Nem mindig azokat lehet felelőssé tenni ezért, akik itt laknak. Vannak, akik a héttérből szurkolnak, hogy ilyen körülmények kialakuljanak. Mi nem ezek vagyunk, mi lakni szeretnénk! Azt is szeretnénk, ha az önkormányzat meghallgatna minket, hogy mi hogyan szeretnénk rendezni a lakhatásunkat. Mi is tisztességes adófizető állampolgárok vagyunk, és lakni szeretnénk, emberhez méltó körülmények között – zárta mondandóját.

 

   HOS utca sajttaj 106Sárdi Gergely azt hangsúlyozta, hogy itt nem csak bűnözők élnek, de rendes családok is. Panaszolta, ha gyerekeik megkérdik őt, mi lesz jövőre, hová mennek lakni, nem tud rá felelni.    

   – Azt üzenném a polgármester úrnak, hogy ő egy megválasztott képviselő, mi választottuk őt meg, s az lenne a dolga, hogy minket képviseljen. Teljesen hihetetlennek tartom, hogy másfél év után sem hajlandó arra, hogy eljöjjön hozzánk, s elmondja, mi lesz velünk? Semmiféle tájékoztatást nem ad nekünk. Olyan helyzetbe akarnak minket belekényszeríteni, amiről nem adnak semmiféle felvilágosítást – szólt Sárdi úr üzenete.

   Hozzá tette, hogy nem érti, amikor az áprilisi választásokra minden propaganda anyag, plakát eljutott hozzájuk, elhozták ide is, még mindig itt vannak a lámpaoszlopokon, de amikor tájékoztatni kellene az itt lakókat a sorsukról, akkor senki nem tudja, hol is van a Hős utca.

 

   Váradi Péter megerősítette az előtte szólók szavait, s azt mondta, „az ő sorsuk meg van írva” és most az a legfontosabb, hogy felhívják a kőbányai lakosok figyelmét, gondolják végig, kire szavaztak, mert bármikor bárhol megtörténhet velük is ugyanaz, ami velük itt, a Hős utcában.

 

   Aztán hirtelen egy biztonsági őr formaruhás úr penderült a kamerák elé, s látható izgalommal, indulattal mondta.

   – Almási Ferenc vagyok. Az a hír járja, hogy elveszik tőlünk a lakásokat, mert joga van az államnak arra, hogy elvegye. De nem egyezek bele abba, hogy a saját tulajdonomat elvegyék, abba sem egyezek bele, hogy megvegyék, csak az lehet, ha olyan cserelakást tudnak felajánlani, ami legalább olyan komfort fokozatú, mint amiben most lakok, legalább akkora alapterületű. Akkor hajlandó vagyok elcserélni. Nem hiszem el, hogy létezik olyan törvény Magyarországon, hogy valakit a saját tulajdonéból kiraknak! Semmilyen tartozásom nincs, tíz éve lakom itt, tíz éve őrzöm a befizetett csekkeket! Nem egyezem bele, hogy a TEK-nek ide sportlétesítményt tegyenek, ha kell, oldja meg magának!

 

  Nos, akkor újfent a kérdés: mi lesz veled, Hős utca?

  kép: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px