AD-blacklist1

2018
ápr.
12

Örömfoci és párbeszéd a Hős utcában

Írta: szerk-OGY

Kontur Hos utca A leadKülönleges sporteseménynek ad otthont a főként szegénységben élő emberek által lakott, bontásra ítélt, Hős utcai tömbök közötti terület. Az Oltalom Sportegyesület gigantikus, felfújható futball arénát állít fel itt egy napra, hogy párbeszéden alapuló örömfocit játsszanak benne április 14-én 11 órától.

 

 

A Hős utcai Fair Play Football Roadshow abban szeretne segíteni a bontásra ítélt lakótömbökben élőknek, valamint az őket támogató szervezetek, és a helyi intézmények munkatársainak, hogy egymást jobban megismerve és egymással együttműködve tudjanak majd választ és megoldást találni a közeljövőben várható bontással felmerülő kérdésekre.

 

   Kontur Hos utca A 037S hogy kik is fociznak majd az arénában? A lakók, az őket segítő szervezetek, valamint a helyi intézmények képviselői: a Hős utcai gyerekek, Hős utcai felnőttek, Készenléti Rendőrség, Kőbányai Önkormányzat, Kontúr Közhasznú Egyesület, Magyar Újságíró Válogatott, MÁV Telepi Wesley János Általános Iskola tanárai.

 

Helyszín:

X. kerület, Hős utca 15 A. és B. közötti füves terület.

 

   Április 12-én az ATV Start Plusz reggeli műsorában Urbanovszky Zsuzsa, a Kontúr egyesület elnöke és Pál Attila, az Oltalom SE alelnöke nyilatkozott az eseményről - katt a képre!

 

hos utca atv

 


   Az Oltalom Sportegyesület hetedik éve hozza össze a pályán helyi közösségek különböző csoportjait országos Fairplay Football Roadshow-jával. Bíró és síp helyett képzett mediátorok adnak lehetőséget a csapatoknak a szabályok közös alakítására, az együtt hozott döntések, és a kölcsönös felelősség vállalására. A bajnokságokon alkalmazott nemzetközi “football3” módszer segítségével különböző, akár egymással vélt, vagy valós konfliktusban álló társadalmi csoportok tagjai lépnek párbeszédbe, akik jó esetben mindennapjaikba is magukkal viszik a kooperációra törekvő együttélés szellemiségét. A focizás során egymás új arcát ismerik meg, oldott hangulatban, konfliktusok helyett közös élmények mentén kerülnek közelebb egymáshoz.

 

   A X. kerületi Hős utca (15/A és 15/B) háztömbjei Budapest egyik legnagyobb, szegénységben élők által lakott, elszigetelt területét alkotják. Kb. hatszáz ember él itt kicsi, zsúfolt, többségében rossz állapotú, komfort nélküli lakásokban. Bár a lakosság nagyon sokszínű, sok család mindennapjaiban az eladósodás, az alacsony iskolai végzettség, a munkalehetőség hiánya mellett gondot okoz a területen a droghasználat is. A közösség tagjai mégis ugyanolyanok, mint a főváros más területein lakók. Az köztudatban általánosan kialakult képpel szemben az itt élő emberek legtöbbje nem bűnöző, kábítószert sem fogyaszt, és az utcán közlekedni sem életveszélyes.

Nagy kérdés azonban, hogy az itt élők lakhatási helyzetét, hogyan kívánja rendezni az önkormányzat, mekkora mozgástere lesz a magántulajdonosoknak, jogaik érvényesítésére, illetve mi lesz a sorsa az albérletben élő, illetve a jogviszony nélküli lakóknak. Továbbra is nagy szükség van tehát a párbeszédre a döntéshozók, és intézmények, segítő szervezetek, illetve a Hős utcai tömbökben élő emberek között.


Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px