AD-blacklist1

2018
jan.
12

Kőbányán nem sztrájkolnak a közszolgák

Írta: Oszvald György

sztrajk by atvAz ATV hírtelevízió ma reggeli tájékoztatása szerint (a tudósító Kispestről jelentkezett be) meglepetés érheti azokat, akik az önkormányzatokban hivatali ügyeiket intéznék. Ugyanis a legtöbb helyen sztrájkolnak a közszolgáltatásban dolgozók. Szerkesztőségünk Kőbánya jegyzőjénél érdeklődött a helyi állapotokról.

 

Dr. Szabó Krisztiántól azt kérdeztük, hogy Kőbányán élnek-e a dolgozók a mai napra és hétfőre, 15-ére meghirdetett közszolgálati dolgozók sztrájkolási lehetőségével?

Ha igen,

      a/ mindenki sztrájkol-e,

      b/ vagy csak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tagjai? Ez kb. milyen hányadot jelent?

Tervezik-e a lakosság tájékoztatását a sztrájkról vagy annak ellenkezőjéről az önkormányzat hivatalos honlapján?

 

Példás gyorsasággal érkezett a válasz.

   „Megkeresésére tájékoztatom, hogy a Kőbányai Polgármesteri Hivatalban nem zajlik sztrájk, és a munkatársaim közül senki nem jelezte a szándékát, hogy a meghirdetett sztrájkhoz csatlakozni kívánna. Információim szerint a Hivatalban elenyésző (kevesebb mint 10 fő) a szakszervezeti tagok száma.”

 

A jegyzői válasz alapján Kőbányán nem kell attól tartani, hogy 15-én rosszul indul a napja bárkinek is, ha a hivatalban akad hivatalos dolga.

*

Előzmények:

   Az MTI 2017. november végén közzétett híre szerint sztrájksorozatot hirdet az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében a jövő év első három hónapjára a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), ha nem születik megegyezés az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén – jelentette be a szakszervezet elnöke szerdán.

   Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke az OKÉT szerdai ülése előtt arról beszélt, hogy az alacsony bérek miatt sorra hagyják el a diplomás munkavállalók az önkormányzatokat, amelyek emiatt nem tudják ellátni a törvényben rájuk ruházott feladatokat.

   Az OKÉT ülésén felvetik a 245 ezer forintos diplomás minimálbér bevezetését, ha erre nem kapnak érdemi választ, több lépésben sztrájkolnak jövő év elején

 

fotó: atv.hu

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px