AD-blacklist1

2018
jan.
08

Rejtelmes pulykapénzek

Írta: Oszvald György

pulykapenz2Kőbánya önkormányzata valamivel több, mint 245 millió forint „pulykapénzt” osztott szét a hivatalban, költségvetési szerveinél és gazdasági társaságainál 2017. év végén. A részleteket közérdekű adatigényléssel igyekeztük megtudni, s olvasóink elé tárni.

 

 

2017. december 28-án, a megelőző napok országos sajtómegjelenéseire hivatkozva közérdekű adatigénylést nyújtott be szerkesztőségünk dr. Szabó Krisztián, Kőbánya önkormányzata jegyzőjének a hivatalban és intézményeiben kifizetett év végi jutalmakról.

 

„Kérem szíves tájékoztatását, hogy Kőbányán történt-e év végi jutalmazás a hivatalban és intézményeiben?

Ha igen, kérem szíveskedjék megadni

    a polgármester és helyettesei,

    a vezető beosztású dolgozók,

    a tanácsadók,

    az önkormányzati cégek vezetőinek jutalmát nevesítve és összegszerűen,

    a beosztott köztisztviselők, közalkalmazottak jutalmát pedig egy összegben” – szólt a kérésünk.

 

   Dr. Szabó Krisztián a mai napon elküldte a válaszát, mely szerint a polgármester és az alpolgármesterek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok vezetői nem kaptak jutalmat.

 

   Ez eddig rendben is van, a korábbi években is hasonlóan jártak el. Ugyanakkor nehezményezzük, hogy a továbbiakban meglehetősen elnagyolt a tájékoztatás. Bár eredetileg 2018. január 3-ai határidőt kértünk, tekintettel a hivatalban érvényesített közigazgatási szünetre (január 2-án volt az első nap), dr. Szabó Krisztián – szabadságáról visszatérve – valóban, az első munkanapján azonnal válaszolt. Figyelmen kívül hagyott viszont több, a kérésünk szerinti nevesítést és összeget.

 

   Hadd kezdjük a könnyebbik oldalról!

   A Hivatal és az Önkormányzat költségvetési szervei foglalkoztatottjai részére összesen 204 791 400 forint összegben került sor jutalom kifizetésére. Bár egy összesített létszámadatnak, vagy az egy főre eső átlagos kifizetésnek örültünk volna, belátjuk, ilyen adatot nem kértünk.

 

  Kaptunk viszont összesített adatot a Polgármesteri Hivatalnál, valamint az Önkormányzat költségvetési szerveinél dolgozókról, s ez a nehezebb része a válasz értékelésének.

   "A 48 vezetői munkakört ellátó köztisztviselő és közalkalmazott részére átlagosan 844 792 forintot fizettek ki" – írja dr. Szabó Krisztián.

 

    Egy gyors szorzás, és azonnal kiderül, ez 40 550 016 forint. Hogy ez sok vagy kevés, mindenki döntse el maga. Azzal viszont már gondunk van, hogy nem a kérésnek megfelelő választ kaptuk.

   Azt kértük ugyanis, hogy nevesítsék a vezető beosztású dolgozókat mind a hivatalban, mind az önkormányzati cégeknél, illetve a tanácsadókat és itt az összegeket is egyénenként kértük. Hogy ez mennyire érzékeny adat, nem nézőpont kérdése. Idézzük az index.hu azonos témában írt cikkének egy ide vágó rövid részletét.

 

   „A jutalomlista élén szerepel még 1,6 millió forinttal Bárdonné Benda Mónika aljegyző, Nagyné Varga Melinda, a Főpolgármesteri Hivatal kulturális, turisztikai, sport-, köznevelési és szociálpolitikai főosztályának a vezetője és Szegvári Péter főtanácsadó.”

 

   Megjegyezzük, a sor még folytatódik, ha bárki kíváncsi rá, IDE kattintva megtekintheti. 

   Kérdezzük, vajon miért titok ugyanez Kőbányán?

 

   Ugyancsak nem tudjuk, ki a 400 000 Ft jutalomban részesült politikai tanácsadó. Sőt, a foglalkoztatási minőségét, szervezetbe sorolását sem tudjuk. Nem találtuk a nevét sem a Nyilvánosság rovat Közérdekű adatok helyen, sem a Városháza rovatban a Polgármesteri hivatal szervezete helyen.

 

   Hát, sajnálattal állapítjuk meg, hogy dr. Szabó Krisztián jegyző erősen hiányos válaszát csak részlegesen tudjuk elfogadni, konkrétumok nélkül a pulykapénzek meglehetősen rejtelmesek. Pedig nem ártana tudni, hogy a meg nem nevezett vezetők jutalmazásának nagyságrendje milyen arányban áll az állampolgárok róluk, munkájukról alkotott véleményével.

   Egy biztos, összesen 245 381 416 forint jutalmat osztott szét a Kőbányai Önkormányzat az arra érdemesnek tartott dolgozók között.

 

*

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px