AD-blacklist1

2017
dec.
16

Disznóvágás – csak a felétől

Írta: Oszvald György

X KER Advent disznovagas 306leadIgen, a Csősztoronyba már csak a letisztított és félbe vágott, mintegy mázsás disznó két fele érkezett meg, s a hagyományos disznóölési ceremónia innen folytatódott.

 

 

 

Természetesen, nem hiányzott a hagyományok szerinti vendéglátás, bőséges reggeli fogadta a kolbászkészítő versenyre érkezett csapatokat, közösségeket. Bár a Csősztorony udvarán nem vették vérét a kocának, azért a nagyon finom sült hagymásvér és a velő nem maradt el.  

 

   Az önkormányzat, a vagyonkezelő, a Kőkert kft. és a Kőrösi kultúrközpont csapatai láttak neki a hentestől kapott húsadagok feldolgozásához, a zöldségek megtisztításához. Közben kiderült, hogy a jó kolbászhoz – 100 kg-ra vetítve – 60% minőségi hús és 40% nyesedékhús, lapocka és más hozzávaló – például szalonna, he nem elég zsíros a hús – szükséges. A jellegzetes kolbászízhez pirosparika, édes és kevés csípős, őrölve, fűszerkömény, só, fokhagyma szükséges. A tényleges ízt ezek aránya befolyásolja.

   

X KER Advent disznovagas 044

 

   Időközben felrakták a levesnek valót is főni, mint említettük volt, nagyban folyt a zöldségtisztítás, aki fázott a szabadtűznél melegedhetett, s nem hiányzott az asztalról a belülről való fűtőanyag sem.

 

   Délelőtt 10 óra tájban érkezett az első gyerkőc a kézműves foglalkozásra. A helyszínt jelző kismalacok jelezték az alkotóhelyet, de, hogy mi történt, nem tudjuk. Más, azonos időben zajló eseményre is hivatalosak volt szerkesztőségünk. Utólag tudtuk meg, hogy a kolbászkészítő versenyt az önkormányzati csapazt nyerte. A reggeli történésekről képriportban számolunk be olvasóinknak.

 

A képgaléria IDE kattintva nézhető meg.

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Oldalunkon nincs fizetős tartalom, de cikkeink elkészítése pénzbe kerül. Álljon mellénk, támogassa fejlődésünket! Részletekért katt a képre!

tamogato tabla 400px