AD-blacklist1

2017
okt.
18

A jelek nem a körbekerítésre utalnak

Írta: Oszvald György

hos leadNéhány napja találtunk a facebookon egy bejegyzést. A poszt (október 15.) a hirtv.hu cikkét idézte, melynek öles címe – „Kerítést húznának a gettó köré Kőbányán” – valami egészen abszurd szándékot sugallt…

 

 

 

Nem tudtunk nyugodni, másnap, azaz 16-án időt szakítottunk, hogy megnézzük és rögzítsük az éppen aktuális állapotot.

 

   Amit láttunk, a Pongrác út felől haladva a házak felé, az igencsak beszédes volt. A sarkon működő üzem és a 15B jelű ház közötti – korábbi, a fák, bokrok mögé rejtett „drogelosztó központ” – dzsumbuj relatíve tiszta volt. A korábbi nagytakarítás eredményeként csak a ház mellett húzódott egészen a hátsó útig egy szemetes sáv: törmelékek, PET palackok és hasonlókból állt a szemét.

   A kerítés vonalában három darab, a Kápolna utcánál is alkalmazott, de itt nem festett betonelem zárja el a gépkocsik elől a füves részre behajtás lehetőségét.

   hos3

  A Hős utca eleje a Pongrác út felől

 

   Ugyanezt láttuk nagyjából a két ház közötti területen is. Itt is aránylag rendezett volt a füves felület, a ház mellett OSB lap roncsok, bútordarabok, valamilyen ajtók romjai éktelenkedtek. Korántsem olyan mértékben, mint az korábban tapasztalható volt. A területre való behajtást itt is három darab, a fent említett betonelem zárta el.

   hos2

  A 15A és 15B jelű épület közötti terület

 

   Annak semmilyen nyomát nem láttuk, hogy olyan nekikészülődés lenne, ami esetleges kerítés vagy kapu építését jelezné.

 

   Ami viszont döbbenetes volt, az a kukákból kicsorgó szemét és a járda egy részét elfoglaló, a Tesco-ból származó bevásárló kocsikba rakott mindenféle lim-lom és szerves háztartási hulladék. (Hogy honnan kerül oda, egy kukányi elképzelésünk sincs!) Megjegyezzük, nem ártana, ha az FKF Zrt. kiemelt figyelmet fordítana erre, s ha kell, akár naponta elvinné a felgyűlt szemetet. Még akkor is, ha a két ház lakói fizikailag nem tudnak ennyi szemetet, háztartási hulladékot „termelni” – azaz, máshonnan hordják ide valamikor.

   hos1

  A két ház közötti terület az utca felől - De honnan van ennyi szemét?

 

   Tegnap, 17-én kiállítás megnyitón jártunk, ahol a köszöntőt Weeber Tibor alpolgármester mondta. Ez azért fontos, mert a megosztásnál olvasható temérdek kommenthez ő is hozzátett egyet.

 

   „…nem kerítés, hanem a gépkocsik behajtását nehezítő betonelemek lerakása történt, hogy miután eltakarítottuk onnan a szemetet ne hordjanak be legalább kintről autóval. Az ott élők ki-be járását semmi nem akadályozza. Tehát eleve félreinformáló és hamis a riport, de már megszoktuk. Arra viszont alkalmas, hogy félelmet és gyűlöletet keltsen. Lám a médiának is van felelőssége” – írta.

 

   Amire válaszolt, mindegy is hogy személy szerint melyik kommentelőnek címezte szavait, lényegében az idézett cikk bevezető mondata volt; ez az:

 

   „Megelégelte az áldatlan állapotokat a Kőbányai Önkormányzat: kerítéssel és betonfallal kerítené el a Hős utcai gettót a fővárosban. Kérdés, hogy ezzel mi a cél, és jobb vagy rosszabb lesz-e a helyzet.”

 

   Erre kérdeztünk rá Weebertől a megnyitó után. A kommentjével azonos választ adott. Sajnos, nem tudtuk tovább kérdezni, sokan kívántak vele szót váltani, mind a kiállító művész, mind a vendégek. Elsodródtunk egymástól.

   Pedig nem lényegtelen információt kívántunk volna begyűjteni, de ezt megoldjuk másként, remélhetően rövid idő alatt választ kapunk majd.

   Ismét a hirtv.hu cikkéből idézünk. „A Célpont birtokába jutott hivatali levélből az is kiderül, hogy az önkormányzat saját költségén kerítené le a Hős utcaiakat.” Nos, arra lettünk volna kíváncsiak, hogy létezik-e az említett levél, mert, ha igen, miért nem tette közzé a szerző a cikkében?

 

   A végére pedig egy fontos dolgot kívánunk írni! Ha szerkesztőségünk valamit bírál, legyen az bármilyen önkormányzati szervezésű esemény, netán szóvá tesszük, hogy éppen az önkormányzat titkol el előlünk plakátokon nem szereplő és egyébként fontos közéleti, sajtónyilvános eseményeket, azonnal a „maszopbérenc”, „gerinctelen”, „kommunista” stb. jelzőkkel illetik a kommentelők. Minden esetben jelezzük, szerkesztőségünk pártsemleges, s csak a jelenlétre alapozott, rögzített, objektív tényeket írja meg, az újságíró véleményét pedig a tudósítástól elkülönítve kezeli.

   Nos, reméljük, hogy az e szellemben született és csak a tényeket közlő írásunk nem sodor abba a gyanúba minket, hogy „fideszbérencek” lettünk és az önkormányzat védelmére keltünk!

   Higgye el mindenki, most is csak arról adunk hírt, mutatjuk be az objektív valóságot, amit saját magunk tapasztaltunk. Nem hisszük, hogy például a Királydombon élők csak azért utaznának el a Hős utcába, hogy eljátsszák a „katasztrófa turista” szerepét. Aki pedig a környéken lakik, naponta arra közlekedik, az akár többet, de kevesebbet is láthat abból a valóságból, amit éppen most mutattunk be.

 

   A hirtv.hu cikke ITT olvasható

Liget torzo Hos utca 123

   Nem a témához tartozik, de megjegyezzük, hogy tavaly reklamáltuk a 95-ös busz Hős utcai megállójának az irdatlan mennyiégű és már-már a gyalogosokat a járdáról az úttestre kényszerítő, gazos állapotát. Akkor néhány napon belül megszüntette valamelyik szervezet a kifogásolt állapotot,  most pedig azt tapasztaltuk, hogy már az első ágacskák megjelenése után teljesen rendezett volt az említett megálló. Ismételten köszönet érte.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY


Álljon mellénk, támogassa feljlődésünket! Katt a képre!

tamogato tabla 400px