AD-blacklist1

2017
jan.
08

Ki nyerje az év kőbányai embere díjat?

Írta: O.Gy.

evembere17 leadHonlapunk szerkesztősége hagyományteremtő szándékkal egy díjat alapított 2015-ben, amit annak a személynek kíván átnyújtani, aki az adott esztendőben valami egyedi és értékes cselekedettel erősítette a kőbányaiak közösségét.

 

 

 

A különféle elismerések között több, a helyi civil szervezetek alapította díjról is tudunk. De olyan nézőpontból, melynél a díjazott egy város vagy kerület érdekében tesz valami jelentőset, kiemelkedőt, azonban elsőnek tekinthető a 10kerkult.hu szerkesztőségének elhatározása. Hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre a „10kerkult.hu – Az Év Kőbányai Embere” díjat tavaly az év végén.

 

   Csak emlékeztetőül azoknak, akik először találkoznak ezzel a szerkesztőségi kezdeményezéssel: 2015 decemberében Bakó Rolland és Dávid Krisztina, a Tutta Forza Zenekar vezetői nyerték el elsőként a díjat.  

 

   Kőbányán rendkívül sokan rendkívül értékes tevékenységet végeznek esztendőről esztendőre. Valaki „csak” élményt, de maradandó élményt szerez másoknak egy egyedi rendezvénnyel, valaki szimplán az utókor számára hoz létre egy művészeti alkotást, valaki meg „csak” segít másokon, vagy segít fenntartani – nem enged veszni hagyni – valamit.  

    Mindegyik tett ugyanolyan fontos, hiszen mindegyiktől a kőbányai közösség gyarapodik.

   Úgy gondoltuk, minden évben megérdemel egy elismerést egy tett – és, aki elkövette, azért ő az év kőbányai embere.

 

Olvasóink segítségével keressük most a „10kerkult.hu – Az Év Kőbányai Embere - 2016" személyét, közösségét.

 

   Persze, nem a szerkesztőségünk kívánja eldönteni, hogy kinek jár a díj, mi csak javaslatot teszünk, a leírtakon túl azzal a kiegészítéssel, hogy számunkra az a szakmai érv is fontos, hogyan lehet megírni, hogyan lehet „tálalni” a jelentős hírértékű eseményt.

   A döntést rábízzuk honlapunk olvasóira. Annyit segítünk, hogy összeállítottunk egy listát, rajta azokkal a személyekkel, adott esetben közösséggel és cselekedeteikkel, akikkel és amikkel a munkánk során találkoztunk és akik/amik szerintünk méltóak egy ilyen kitüntetésre.

 

A szavazásról

   A névsorban szereplőkre január 8-án, a megjelenés pillanatától kezdve január 24-én éjfélig lehet szavazni. A voksokat három módon adhatják le olvasóink:

 

   - szerkesztőségünk e-mail-címére  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   

   - vagy a Facebook-oldalunkon (a 10kerkult.hu címoldaláról elérhető), privát üzenetben várjuk,

   - vagy levélben is lehet szavazni – szerkesztőségi cím: 10Ker-Press Kft., 1103 Budapest, Kőér utca 54/b – ha a szavazó egyértelműen azonosítható (valós név és telefonszám vagy cím)

  

   A határidőn túl érkező vagy más módon történő szavazatokat érvénytelennek tekintjük!

   A szavazatokat összesítjük, és a legtöbb voksot begyűjtő személy kapja az idén is egyedi és nagyon különleges díjat. Ezt egy kisebb ünnepség keretében szeretnénk átnyújtani a győztesnek január 25-én a KÖSZI KőCafé kávézóban. A díjátadó 18 órakor kezdődik. 

    

Akikre szavazhatnak

 

Hajdu Péter, a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia elnöke, kinek vezetésével rangos európai korosztályos kosárlabda tornát, a Central European Youth Basketball League (CEYBL)  U14 korcsoportjában rendeztek januárban a Kada utcai csarnokban. Túl azon, hogy a rendezési jog sportszakmai elismerés, percre kész tájékoztatással, élő internetes közvetítéssel tették emlékezetessé a tornát.

 

Vári Ildikó, bábművész, aki 2016. márciusában gyakorlatilag egyedül szervezete meg a országos templomi bábjátékos találkozót, melyen 17 bábcsoport vett részt! A találkozónak a Szent László templom és a plébánia adtak otthont.

 

Pein Ádám és Prischetzky Botond, a Monyo Brewing Co. vezetője és PR-marketing guruja a budapesti Élesztő romkocsmában az országban először rendezett csapfoglalást, mely során 26 csapról folyt a kiváló kézműves sörfőző műhely 26 féle kínálata (és további öt íznek már nem is jutott csap) márciusban.

 

Verbai Lajos, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetője különleges módját találta ki annak, hogyan lehet népszerűsíteni az intézményt, s benne a helyi kincseket. Vetített képes helytörténeti sorozatot indított, melynek mára kialakult a törzsközönsége, s e munka hatására nőtt a gyűjtemény látogatottsága, népszerűsége.

 

Kaposi Ildikó, a FSZEK Kőbányai könyvtára vezetője és munkatársai. A 2015 évi, új elemeket tartalmazó rendezvényeket tavaly sem nélkülözte a könyvtár. Az olvasás népszerűsítésére, a könyvtár digitális és hagyományos használatára, a csapatmunka fejlesztésére egészen különleges eseményt szervezett, melyre Budapest szinte minden kerületéből jöttek a gyerekek, s hozták a szüleiket is – de ez fordítva is elképzelhető. Egy biztos: este 10 órakor egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Nyomozók éjszakáján, s akár minden fordulóba közlekedési rendőrt lehetett volna állítani.

 

Horváth György szobrászművész, aki 25 című, júniusi önálló kiállításán némi tompítással a korábbi „kiabálós” stílusán, változatos formai megoldásokkal és technikai kivitelezéssel bizonyította, hogy kortárs alkotó művészként érzékeny a közvéleményt formáló társadalmi eseményekre, történésekre, ugyanakkor nem hagyja hidegen a harmónia, a szépség bemutatása sem.

 

Kiszely Melinda és Bartha Katalin. a Szent László Gimnázium tanárai közösen hozták létre a Dzsungelmese című produkciót, melyet a Szent László Gimnázium dísztermében két premierrel avattak a diákszínjátszók előadásában márciusban, majd a sikeren felbuzdulva a Kőrösi Kulturális Központ besorolta a mese-musicalt a Hetedhét Bérlet Iskolásoknak nevű ifjúsági bérletes előadásai közé. Itt októberben volt látható a dzsungelmusical.

 

Katona Csaba és felesége, Katona Krisztina ötlete nyomán vették programjaik közé a júliusi Szent László Napok szervezői a nemzetközi főzőversenyt – a versenyzők között szerepeltek a testvérvárosok küldöttségeinek „konyhatündér” csapatai is. Katonáék azonban nem csak az ötletet adták, de végig aktív irányítói, közreműködői voltak a versenynek, kezdve a zsűri meghívásától a díjak, támogatók megszerzésén át az eredményhirdetés lebonyolításáig.

 

Kollátos Jorgosz, Szabó Bogdán a kőbányai görög és szerb önkormányzat elnökei: ötletük nyomán valósult meg májusban az I. Kőbányai Balkán Est. Bár az eseménynek közéleti vonatkozása is volt (görög-magyar testvérvárosi szerződést írtak alá), nem ezért, hanem a magas színvonalért, a profi előadásokért, műsorszámokért javasoltuk díjazásra a nemzetiségi duót. Ja, azért a résztvevő művészek, együttesek, „gasztro-varászlók” meghívása, koordinálása sem volt piskóta… hmmm…  baklava…

 

Tatai Erika és a Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskola tanárai rendkívüli érzékenységgel mutatták meg, hogyan gondolják ,,életre kelteni" a szeretetet. Decemberi, karácsonyi előadásukon a „szívüket kitéve” vallottak erről, majd diákjaik szenzációs előadással mutatták be Dickens: Karácsonyi ének című regényéből színpadra alkalmazott musicalt. Megható és mesteri szerkesztés, látványos megoldások, élő zene szülői segítséggel, vastaps a végén… Igazi karácsonyi ajándék volt.