AD-blacklist1

2011
szep.
23

Critical mass Kőbányán

Írta: Oszvald György

 

emh logoA közlekedés Európa legtöbb energiát fogyasztó ágazata, az egyetlen, amelynek energiafelhasználása szüntelenül növekszik, erősen olajfüggő, pontosabban: importolaj-függő. Az olajkészletek pedig kimerülőben vannak.

 

 

A túlnyomó többségében fosszilis üzemanyaggal működő magántulajdonú gépjárművek számának emelkedése az egyik legnagyobb kihívás. Az Európai Mobilitás Hétnek minden évben van egy, a fenntartható mobilitáshoz kapcsolódó központi gondolata, aktuális jelmondata. 2011-ben ez a „KÖZLEKEDJ ÖKOsan!- alternatív mobilitás” 

   emh 039
Nem véletlen, hogy a 10kerkult.hu a kőbányai záró napon a kulcsszavakra kérdezett rá a tíz   évesektől a felnőttekig. 
Mit jelent nektek a környezettudatosság, a környezettudatos közlekedés, a mobilitás? Íme, a jellemző rövid válaszok az ifjabbaktól. Hogy ne szennyezzük a környezetet. Minél több mozgás. Gyalogoljunk többet! Gyorsan érjünk el egyik helyről a másikra. 

    A középiskolás korosztály kicsit másként látta, látja a dolgokat. „A környezettudatosság nagyon fontos, azt jelenti, hogy védjük a környezetet. Ezért jó a biciklizés, mert letesszük az autókat – főleg a mai benzinárak mellett – és ezzel károsodik legkevésbé a környezetünk. És nagyon fontos, hogy ez a gondolkodás már a gyermekkorban bevésődjön a kicsik tudatába.” Egy másik diák szerint „nemcsak a biciklizéssel lehet a környezetet védeni. Igaz, ez most egy autómentes nap, ennek van itt az ideje, de vegyük ehhez hozzá a szelektív hulladékgyűjtést, az utcai szemetelés mellőzését is!”

emh 057

Szántó Károlyné, a Mászóka óvoda vezetője egész kis történetet kerekít a kérdéshez, nem kis büszkeséggel a hangjában: tevékenységük révén ez évben elnyerték a megtisztelő „Zöld óvoda” címet. – Ennek a hétnek aktív részesei voltunk: szerveztünk egy saját programot, papírt gyűjtöttünk, takarítottunk, most itt vagyunk a bicikli túrán, részt vettünk az ovis sportnapon is. Ami pedig azt illeti, erre a magatartásra neveljük a kicsiket folyamatosan. Nem csak a Föld napján vagy a Víz napján jön elő a környezetünkre való figyelés! Csak egy példát hadd emeljek ki! Egész évben külön gyűjtjük a papírt, a műanyag kupakokat, a gyümölcsök héját, ezeket komposztáljuk, de külön gyűjtjük a faleveleket és konyhai hulladékokat is!

   

Az Európai Mobilitási Hét ez évben jubilált. Tizedik alkalommal rendezték meg. A gyökerek az „Autó nélkül a városban!” kezdeményezéshez nyúlnak vissza; az első autómentes napot 1997-ben rendezték meg Franciaországban és 2000-ben nyilvánította az Európai Bizottság akkori környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström, az autómentes napot valódi kezdeményezéssé. Először 2001-ben rendeztek mobilitási hetet. Ez a kezdeményezés kiváló alkalom arra, hogy bekapcsolódó települések kimutassák, hogyan viszonyulnak a környezetvédelmi kérdésekhez. Egy napra – lehetőleg minden évben szeptember 22-én – a helyi önkormányzatok  felhívják a figyelmet arra, hogy az állampolgárok közlekedési eszközökkel kapcsolatos döntései milyen környezeti hatással járnak.

 

   emh 137Lapunk egész héten figyelemmel kísérte az eseményeket. Az összegzésre a szervezőket, Hanzik Ágnest, a Humán iroda közoktatási referensét és Bánhegyiné Binder Zsuzsannát, a Hatósági iroda környezetvédelmi munkatársát kértük fel. – A Humán iroda három napnak volt a gazdája – kezdte Hanzik Ágnes. – Legjelentősebb a családi nap volt, elsősorban a gazdag program és a nagyságrendje okán. Nagyon jó időnk volt, nagyon sokan kijöttek az Óhegy parkba. Senki nem unatkozott, a nap folyamán tele volt a kézműves sátrunk, és a repülőmodellezők birodalma is. Itt az volt a legjobb, hogy a kész modelleket azonnal ki is próbálhatták. Ahol lehetőség adódott, apróbb ajándékokkal jutalmaztuk a programjaink résztvevőit. Azt viszont sajnáljuk nagyon, hogy a hőlégballon bemutatása az erős szél miatt nem volt biztonságos, ezért nem fújták fel és nem repültek fel vele.

   Nem vallottunk szégyent az ovis sportnappal sem. A hűvösebb idő miatt a sorversenyeket az Ihász utcai sporttelepen játszották le a kicsik, illetve az aszfaltrajzokhoz „kibéreltük” a Csajkovszkij parkot. Szeretném kiemelni, hogy az óvónők fantasztikus lelkesedéssel készítették fel a kicsiket, próbáltak a nagy nap előtt a versenyekre, a helyszínen szurkoltak a gyerekeiknek, szinte helyettük versenyeztek! Az óvodák aktivitást ajándékvásárlási utalvánnyal díjaztuk; azt vásárolnak, amire a legnagyobb szükségük van.

   Az autómentes nap pedig magért beszél: a korábbi kerékpáros alkalmakon még soha nem volt ennyi ember, mint itt. A beérkezéskor almát és ásványvizet kapnak a résztvevők, de mindenki kapott feliratos pólót is.

   emh 018


Bánhegyiné elsőként a mobilitási hét létrejöttét taglalta. – A minisztérium felhívására történt a jelentkezés, de a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság döntött úgy, hogy egy egész héten át tartson a program. Minden napra szerveztünk eseményeket, akciókat.

emh 042

A nyitány a CIKK Egyesület diáktakarítási és papírgyűjtési napja volt. Ez folytatódott a kerülettakarítási akcióval. Megvallom, az ilyen és hasonló akciók megvalósításán el kell gondolkodnunk, mert a lakosság aktivitása most nagyon alacsony volt. Elsősorban az elektronikai és veszélyes hulladékok leadását hiányolom. Ezek mennyisége nagyon alacsony volt, aminek egyik oka lehet, hogy ezeket folyamatosan leadják a családok a megfelelő helyeken. Szeretném ezen a ponton megjegyezni, hogy az önkormányzat már szinte telerakta a kerületet a szelektív gyűjtésre alkalmas tartályokkal, de azt látjuk, hogy a lakosság egy része, nem kimondottan erre használja ezeket. Itt látom azt, hogy az óvodás korban elkezdett környezettudatosságra nevelés még nem ért végig a korosztályos skálán a felnőttekig!

    A hét eseményeiből két eseményt is megemlített Bánhegyiné, amelyek nagyszerűen kapcsolódtak az ÖKO-s középponti gondolathoz. Az egyik a Mászóka óvoda gyógynövény és fűszernövény bemutatója, a másik a Bem iskolában tartott környezettudatos közlekedés kérdésköre. Mindkét helyen magas színvonalú volt a központi gondolat köré építhető tevékenységek sora! A Mászóka óvoda esete pedig azért is különleges, mert az önkormányzat Közösségi kert pályázatán nyertek és kézenfekvő volt az eredmény meg- és bemutatása.

   Mi más marad a tudósítónak, minthogy megállapítsa: a résztvevők sokasága, a programok sokszínűsége, szakszerűsége alátámasztják a szervezők tapasztalatait.