AD-blacklist1

2016
dec.
04

Beteljesült kívánság

Írta: Oszvald György

joulopukki turcsik 199leadA maga nemében szenzációs történet részesei volt szerkesztőségünk a mai délután. Egy tavaly decemberben elhangzott s leírt kívánság megvalósulását dokumentálhattuk. Az események sora azzal indult, hogy Joulupukki, az igazi finn Mikulás a Kőbányai Könyvtár vendége volt az elmúlt év november 30-án…

 

 

Afféle emlékeztetőül álljon itt néhány mozzanat a tavalyi eseményekről. A Mikulás igenis létezik, s ennek nagyon sok kisgyerek, no meg felnőtt tanúja volt, amikor rénszarvas szánját a fellegekben hagyva gyalogosan érkezett meg a könyvtárba, a kőbányai gyerekekhez. Letelepedett a kikészített mikulásszékre, nem győzött csodálkozni, hogy milyen szép ajándékokkal, dalokkal, versekkel kedveskedtek neki.

   A „Jó tett helyébe jót várj!”  elv szerint kibontotta hatalmas zsákját, s mindenkit megjutalmazott, majd következett a nagy attrakció: közös fénykép készítése a gyerekekkel. Eközben esett meg, hogy két anyuka is ezekben a napokban várta harmadik gyermeke megszületését. A tavalyi tudósításunk éppen erről szól…

 

joulopukki turcsik 128

  Mikulás utca a Greham palotában

 

   Történt néhány napja, hogy az egyik anyuka megkeresett egy igazán különleges. már nem is ötlettel, de egy folyamatban lévő esemény hírével. Nos, ez az anyuka Turcsik Anikó volt, aki a tavalyi cikk egyik fotóján, csinos kis pocakkal, világra kívánkozó gyermekével állt Joulopukki mellett.

    Itt jegyeznénk meg, hogy a másik, ugyanazon a napon szült anyuka (őt „késtük le” tavaly -a szerk.), Médiné Póczos Krisztina, már egy hónappal korábban felvetette az egyik óvodai rendezvényen, hogy jó lenne összehozni a „mikulásos” anyukákat, s kideríteni, mi történt velük egy év alatt.

 

    No, de el ne veszítsük történetünk szaloncukros vonalát: 2015. december elsején a két gyermek megszületésének híre még aznap eljutott a hazánkban tartózkodó finn Mikuláshoz. Természetesenm örült a jó hírnek. Éppen ezért idei megérkezésekor a programját szervező Finnagora (Finnország Budapesten működő Intézete) munkatársai segítségét kérte, hogy újra találkozhasson a két anyukával és láthassa a tavaly még pocakban mocorgó gyermekeket.

  Időközben Anikó is felvette a kapcsolatot az intézettel annak reményében, hogy 1 év után ismét készülhet közös fotó Joulopukkival. És itt összeért a két szál.  Anikó segítségével az Intézet elérte a másik anyukát, Krisztinát is és a találkozó létrejött.

 

joulopukki turcsik 146

  Karácsonyi díszben a Gresham aulája

 

   Itt idéznénk a tavalyi cikkünk záró mondatát!

 

„Mi mást is tudna az újságíró kívánni egy ilyen csoda után, mint azt, hogy 1-2 év múlva egy olyan közös fotót tudjon készíteni, ahol a lappföldi igazi mikulással a két anyuka és 3-3 gyermekük szerepel a képen.”

 

   Gyakorlatilag ez az óhaj vált valóra, amikor ma délután két órakor a Gresham palota (Four Seasons Hotel) aulájában megtörtént a találkozás, s Joulopukki egy bő negyed óráig csak a két családdal foglalkozott (pedig igencsak sorban álltak a gyerekek, hogy velük is készülhessen egy-egy kép)!

   joulopukki turcsik 222

   

joulopukki turcsik 265

 

   Először a pompás fenyőfa előtt készültek a közös fotók (Médiéknél sajnos apuka és a legidősebb gyerek nem tudott eljönni, annál meghatottabb volt a nagyapa), majd mellette, egy kényelmes kanapén foglalt helyet a kompánia. A gyerekek ajándékot kaptak, s a Mikulás sem marad emlék nélkül: Anikó két nagyobbik gyermeke egy-egy rajzát ajándékozta neki viszonzásul.

  

joulopukki turcsik 245

  A két anyuka (balról: Krisztina, Anikó) az egy éves "mikulás napi" gyerekekkel

 

   A tolmács lefordította azt a történetet, amit fentebb már belinkeltünk, s – micsoda csoda – Joulopukki is kívánt egyet: – szeretném, ha ezek a találkozások minden évben megtörténnének, hiszen ők az én magyarországi „keresztgyerekeim” – mosolygott ki hatalmas szakálla alól.

 

  joulopukki turcsik 279  Mi pedig újfent megtoldottuk az óhajt azzal, hogy az lenne az igazi, ha a gyerkőcök 18.  születésnapján Finnországban készülhetne el a közös fotó joulopukki turcsik 292Joulopukkival, a két kőbányai gyerkőc tiszteletbeli keresztapjával! Mi hiszünk a Mikulásban, mert ő örök!

 

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY