AD-blacklist1

2016
nov.
07

Nem kell mindig az Egmont nyitánnyal emlékezni

Írta: Oszvald György

56 Tutta SztL suli 018leadA helyi 56-os megemlékezések megkoronázása volt a Tutta Forza Zenekar és a Szent László Általános Iskola nyertes pályázati anyagának bemutatása a Kőrösi Kulturális Központban november 5-én.

 

 

 

Mint arról már korábban írtunk, még az év elején pályázott a Tutta Forza és a Szent László iskola az 56-os Emlékbizottságnak az 1956-os forradalom és szabadságharc 60., jubileumi évfordulójára kiírt pályázatán. Menyhárt Sándor igazgató ötlete volt, hogy az iskola Harmónia kórusa és a Tutta Forza összefogásával korabeli magyar és külföldi dalokkal mutassák be az 56-os forradalmi eseményeket.

 

   56 Tutta SztL suli 463A pályázati anyagban vállalt két bemutatót november 5-én 15 és 17 órai kezdettel tartották meg. Az első előadáson mintegy háromnegyedéig telt meg a Kőrösi színházterme, a második –  néhány üres széket leszámítva – teltház előtt zajlott.

 

  A műsor a zenei anyag válogatásának, Balogh Sándor zeneszerző hangszerelésének és a telitalálatos szereplőválogatásnak – Kovalik Erika, Tóth Zoltán ének, Benkó Bence (képünkön) műsorvezető – köszönhetően átütő sikert aratott.

 

   A zeneszámokat háttérvetítés kísérte, előttük rövid, a történelmi eseményeket összefoglaló ismertető hangzott el. Benkó Bence kedves közvetlenséggel mondta el az eseményeket összefűző történelmi korrajzot. A forradalom ideje alatt, de annak előtte és utána is a világ más részein az ott szokásos módon zajlott az élet. Erről is kaptunk információkat, hogy mást ne említsünk, a Szabad Európa Rádió kimondottan fiataloknak szóló, Cseke László (alias Ekecs Géza -a szerk.) szerkesztette Teenager Party című műsoraiból. („Itt Cseke László beszél, a Tinédzser partit hallják, a 19, 25, 31 és 49 méteres rövidhullámon” – hallhattuk nap mint nap, s bár erősen zavarták az adásokat, azért naprakészek lehettünk a nyugati rock zenei kínálatából – kiemelés tőlem, O.Gy.) Az egyes dalokban közreműködő Harmónia kórus – vezetője Hajsrekker Krisztina – hibátlan előadással mutatta meg milyen az, amikor nem ők a főszereplők, de nélkülük nem ad teles élményt a hangzás.

 

   56 Tutta SztL suli 303eA műsorban elhangzott dalok:

 

   Sej, a mi lobogónkat… – Jankovich Ferenc (…ezt és ilyen csasztuskákat kellett énekelni az ötvenes években); Nevet a zenekar – Harsányi együttes (…dal a „kisemberek” apró örömeiről); Párizs ege alatt – G. Huber, Y.A. Drejac (ami a párizsi rádiókban szólt ugyanakkor); Smoke gets (Füst megy a szemedbe) – J. Kern, O. Harbach (a Coca Cola mámorában fetrengő kapitalisták bárzenéje); Jó az álmodozás – H. Percy – S.Nagy István; Only You – The Platters (Elvis Presly); Cherry Pink and Apple… - L. Guglielmi (Három amerikai sláger, melyeket hivatalos engedéllyel 20 évvel később hallgathattunk); Ahogy lesz, úgy lesz – E.Livingston – G. Dénes György (…énekelték a megtorlás elől menekülő magyarok); Honvágydal – D. Richard, G. Terry – G. István (a menekülttáborok életérzése); Auf wiedersehn – E. Storck (hallgathatták „disszidenseink” az osztrák slágert); Magyarország az én hazám – székely népdal (Bárhol járunk a világban, találkozunk a honfitársainkkal, akik tartják magyarságukat és éneklik népdalainkat)

 

   56 Tutta SztL suli 369A „fényes szelektől” a hazaszeretetig ível a műsor szerkezete, a történelmet változatosan idéző módon. Az előadás végén többen is – még könnyeik nyomát eltüntetni igyekezve – gratuláltak Bakó Rollandnak és Menyhárt Sándornak.

   A Parafónia zenekar pedig fészbuk bejegyzésben gratulált az alkotóknak, a közreműködőknek:

 

   „Mottó: nem kell mindig az Egmont nyitánnyal emlékezni... (idézet Bakó Roland zenekarvezetőtől)
Csodálatosan összeállított műsor, humorral, mély érzésekkel és remek muzsikával. Minden iskolában ezzel a műsorral kellett volna emlékezni. Gratulálunk!”

 

56 Tutta SztL suli 1071

Cikkünkhöz a két előadást feldolgozó képgaléria tartozik – ITT

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY