AD-blacklist1

2016
okt.
22

Az örökségünk nem elherdálható

Írta: Oszvald György

56 os unnep 242a leadAz 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére megtartott ünnepi megemlékezést a Kőrösi Kulturális Központ – KÖSZI színháztermében rendezték. Az ünnepségen dr. György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője mondott beszédet.

 

 

 

György István beszédének első részében röviden elidézte, hogyan és miért tört ki az 1956-os forradalom, majd hogyan bukott el. – A titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok  szerint 2562 magyar és 720 szovjet állampolgár és katona esett el az október 23-ai harcokban – említett meg kevesek által ismert hiteles számokat.

   Az már csak becslés, hogy a forradalom bukása után mintegy negyedmillió magyar hagyta el az országot, s menekült nyugatra, majd 1957-től sok forradalmárt bebörtönöztek, s kivégeztek.

   – Ma már szinte az egész világ egyetért azzal, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmet alakító esemény volt – mondta György István.

   56 os unnep 311a

  Dr. György István az ünnepi beszédet mondja

 

   Az ünnepi beszédben értékelte a forradalom azon vonását, hogy képes volt szembeszállni a világhatalommal, csodálatot vívott ki a magyar nép kétségbe esett hősiessége, s bár elbukott a forradalom, de azt megmutatta, hogy a bolsevizmus, mint uralkodási forma tarthatatlan, s „megreformálhatatlan.”

  Befejezéseként György István egy nemzet szabadságának alaptézisét fogalmazta meg, s járta körbe. Hangsúlyozta, hogy „1956 hőseinek példáját, örökségét, eszmeiségét meg kell őriznünk Magyarországért, szuverenitásunkért, szeretteink jövőjéért.”

 

***

   

  Az ünnepségen hirdették ki az ’56-os dalpályázat győztesét, s mutatták be szerzeményét. A megemlékezést követően a Tutta Forza Zenekar és a Szent László Általános Iskola közös, pályázati nyertes műsorát hallgathatták meg az ünnepség résztvevői, majd az új, ’56-os Élessarok emlékhelyen felavatták és megkoszorúzták a Silye Sámuel és társai tiszteletére felállított emlékművet. Avatóbeszédet Weeber Tibor alpolgármester mondott.

 

56 os unnep 321

   Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából könnyűzenei dalpályázatot hirdetett meg a Kőbányai Önkormányzat. A kiírás olyan dalszöveggel rendelkező művek megalkotását és lejátszását írta elő, amelyek stílusukban és hangulatukban méltóak az 1956-os forradalom eszméjéhez, magyar nyelven írt dalszövegeik pedig nem nélkülözik a szabadságharc valamely kőbányai vonatkozását.

   A zsűri az értékelhető pályaművek művészi értéke alapján ezért végül úgy döntött, hogy első és harmadik díjat nem, csak egy második díjat oszt ki. Ennek nyertese Sőtér Károly  ’56 őszén című szerzeménye lett. (képünkön Sőtér Károly átveszi a díjat Kovács Róbert polgármestertől)

   A nyertesnek Kovács Róbert polgármester adta át díjat. Sőtér Károly a Kroó György Zeneiskola AMI tanára, tangóharmonikát oktat.

   A dalpályázaton nyújtott munkájáért elismerésbe részesült Pőka Egon zeneszerző, basszusgitáros, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója.

 

   Az ’56-os események okán korabeli relikviákból, tárgyi emlékekből kívánt az önkormányzat kiállítást rendezni Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményben. Értékes felajánlásaikért, adományaikért elismerésben részesültek Csernák József, Pilipeczné Makadám Anna és Termes Károly Miklós.

   Az 1956-os Szövetség képviseletében Karacs Zsigmond töreténész, a szövetség alelnöke emléklapot és emlékjelvényt adott át Kovács Róbert polgármesternek és Weeber Tibor alpolgármesternek.

   

56 os unnep 695a

 

   Az ünnepi műsor meglepő és egyedi módon dolgozta fel 1956 októberének eseményeit, tágabban értelmezve a történelmi sorosfordulót, az ’50-es éveket mutatták be korabeli dallamokkal. Az összekötő szöveget Menyhárt Sándor, a Szent László Általános Iskola igazgatója írta és szerkesztette, a dalokat Bakó Rolland, a Tutta Forza Zenekar vezetője válogatta, hangszerelte Balogh Sándor zeneszerző. Közreműködött az iskola Harmónia Kórusa Hajsrekker Krisztina vezetésével. Szólót énekelt Kovalik Erika, Bakó Rolland és Tóth Zoltán. A műsort korabeli fotók, filmek és napjainkról szóló videók vetítésével illusztrálták.

 

***

 

   Az ünnepség után – az időközben eleredt eső ellenére – sokan sétáltak el az Élessarokra, ahol fekete lepel alatt várta az új emlékmű, hogy bemutassák, leleplezzék és megkoszorúzzák. Weeber Tibor sok apró részlettel ecsetelte a 2016-ban posztumusz Kőbánya díszpolgára cimmel kitüntetett jászsági születésű 56-os hősi halott, Silye Sámuel (1932. Jászkisér – 1959. Budapest) életútját.

   56 os unnep 883

 

   Az emlékműnél koszorút helyezett el Kőbánya Önkormányzata, a Fővárosi Kormányhivatal, a FIDESZ és az MSZP kőbányai szervezete, a kőbányai nemzetiségi önkormányzatok, a KLIK tankerületi igazgatósága, a BKIK X. kerületi tagcsoportja, az 56-os Magyarok Világszövetségének kőbányai szervezete, a Szent László Király Alapítvány, a Kőbányai Nyugdíjasok Klubja, majd az emlékmű avatáson résztvevők az emlékezés mécseseivel vették körbe a virágokat.

 

56 os unnep 966

 

   Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY