AD-blacklist1

2016
okt.
21

Időben, felkészülten, látványosan

Írta: Oszvald György

ujhegylakforum 106Az újhegyiek és környékbeliek érdekeit messze szem előtt tartva tartották meg az Újhegyi sétány további fejlesztéséről szóló lakossági fórumot, még október elején. A tájékoztatást jelentős lakossági érdeklődés kísérte.

 

 

 

A tájékoztatásnak – stílszerűen – a sétány felújításával egyidőben átépített Újhegyi Közösségi Ház nagyterme adott otthont. Megszámoltuk, 70 fő volt jelen a teremben (az előadók nélkül), közülük 8 fő valamelyik sajtóorgánum képviseletében. Ez messze több, mint az évente megrendezett közmeghallgatás közönsége. Sőt, a felszólalások során kiderült, többen is egy kisebb lakóközösséget képviselnek, így az információk, a kérdéseikre adott válaszok több száz emberhez eljutottak szinte azonnal és direkt módon.

 

   ujhegylakforum 21A tájékoztatást Kovács Róbert polgármester nyitotta, először röviden arról beszélt, milyen tanulságai, tapasztalatai vannak a nyáron átadott sétány központi részének. Azt mondta, ez a teljes sétány felújításának első üteme volt, s természetesen, már a kezdetekben tervbe vették, hogy a két végponti részt (a Harmat utca – Mádi utca, és a másik végén a Bányató utca – Gergely utca között) is a koncepciónak megfelelően átépítsék. És ez a fórum éppen azért jött létre, hogy kiderüljön, mire kell majd figyelni a második ütemnél és hogyan vélekedik a lakosság a már megvalósult első fázisról.

 

   – Jó lenne, ha a sétány két végét egy lendülettel tudnánk befejezni, a középső részhez hasonlóan megújítani. Ha tudunk hozzá pályázaton támogatást nyerni, akkor abból a forrásból, ha nem, akkor az önkormányzat fogja finanszírozni – ecsetelte a jövőt Kovács, majd átadta a szót Szakács Barnabás vezető tervezőnek (Lépték-Terv Tájépítész Iroda) és Dézsi Tibornak, a Kőbányai Vagyonkezelő vezérigazgató helyettesének.

 

   Szakács Barnabás elmondta, rendkívülinek tartja, hogy egy második fázisban ugyanazt a gondolatot folytathatja, ami alapján a megelőző feladatot oldotta meg; nevezetesen, egy elkészült létesítményt kell folytatnia.

   ujhegylakforum 65– Az ilyen feladatoknál az a legnehezebb, hogy sokféle ember igényét kell összehangolni, s annak megfelelni – jelezte a közösségi használatú terek tervezésének sajátosságát.

 

   A tervezési feladatot a sétány adottságai szabják meg, ennek megfelelően a 2. ütem első része a Bányató utca – Gergely utcai rész, melynek középpontjában a Széchenyi iskola és az óvoda áll. Ezek bejárati része a kerítéssel együtt megújul.

   Az épületegyüttes előtt egy kiteresedés van, ezt igyekezett kihasználni: vízjáték, „suttogófal” az intenzív ismeretterjesztés céljára, egy leendő Széchenyi szobornak kialakított hely, kerékpártároló.  a sütöde utcánál pihenőpark szerepel a tervekben. Az élményelemeket az iskola közelében a Geoball mászópiramis és egy 15 méter magas felhóoszlop adja. Ez egy olyan térplasztika, mely elemei megvilágíthatók, egyben vízpára kilövellésére is alkalmasak – izgalma s látvány s hasznos mikroklímát alakító objektum a nyári hónapokban. Szerepel még a tervekben egy páraoszlop-erdő is. Az ovisoknak játékokat szándékoznak telepíteni.

    szechenyi lbg 005

 

szechenyi lbg 025

 

   Szólt arról is, hogy a középső sétányrészhez hasonlóan az üzletek előtti, jelenleg kazettás támfalmegoldást „kinyitják”, mert a mostani állapot miatt a potenciális vásárlók és az üzletek el vannak zárva egymástól.

   ujhegylakforum 68

 

   A második rész a Harmat utca – Mádi út közötti terület. Ennek a hangsúlyos eleme a játszótér, melyet a tervek szerint „letolnak” a sétányról. Ami annyit jelent, hogy a sétány jelenlegi vonalvezetését megtörő, bekerített részt a szélesebb sétálóút mellé telepítik. A jelenlegi alsó út és a felső közötti zöldterület helyet cserél, azaz, a sétányt, mint a játszótérnél elhangzott, középen, tengelyvonalban viszik tovább. A Spar üzlethez egy hosszú, 3%-os rámpa vezet majd.

   Az üzlet előtti teresedést és az óvoda közti területet itt is páraoszlopokkal teszik változatossá. 

ujhegylakforum 6

 

ujhegylakforum 11

 

   A tervek ismertetését diák vetítésével illusztrálta Szakács, sőt, felhívta a figyelmet az üvegfal mellett kiállított alaprajzra is. Ezen jól látható az általa elmondott szerkezet. Az előadást kérdések követték.

   ujheglakforum 115

 

   Az első érdeklődő azt szerette volna tudni, hogy a hosszában jól kifejtett elképzelések mellett van-e keresztirányú terv is, amely a sétány szélesítését szolgálná? Mások arra voltak kíváncsiak, hogy ahol szükséges, lesznek-e korlátok, mert most is, a jelenlegi sétányon hiányzik néhol. Gondolnak-e az idősek közlekedésére? – kérdezte egy hölgy, kapaszkodókat említve.

  A „széltében is fejlesztés” kérdésre dr. Mátrai Gábor válaszolt. Elmondta, utcákra lebontva megvannak a tervek, hogyan kötik majd össze a tereket, a kezdést az Agyagfejtő utca jelenti majd.

 

   Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, tervezik-e ismét egy installációra kirakni a látványterveket, mint tették ezt a középső részen, a gyógyszertár előtt? Kovács Róbert válaszolt, elmondta, e pillanatban még nincs erről döntés, arról viszont igen, hogy széles körben élnek majd a média biztosította felületekkel, és egyéb lehetőségekkel.

 

   ujhegylakforum 135Felvetődött az is, hogy mikor kezdődhet a felújítás és meddig tart majd? Az is kérdés volt, hogy változik-e majd a Mádi utcai végponton az átkelés?

   A válasz szerint november 10-ig készen lesznek a tervek, utána megtörténik a beadás, de egyelőre nincs konkrét határidő.

 

   A Mádi utcánál, mivel a „zebra lelóg” jelenleg, új gyalogátkelőt terveznek.

   Kanizsa József azt vetette fel, hogy a térburkolatok, a lépcsők meglehetősen csúszósak, mit lehet ez ügyben tenni, illetve lehet-e még padokat tenni adott helyekre? Ehhez kapcsolódott egy hölgy, aki szerint az első ütemnél sok a lépcső és kevesebb lett a padok száma. – Erre gondoljanak majd a Spar előtti részen, hiszen a padoknál társadalmi élet folyik, minden pletyka ott hangzik el, minden történés ott van – magyarázta.

   Sándor Zoltán, a Széchenyi Általános Iskola igazgatója kért szót. Arról érdeklődött, javítható-e a közvilágítás az iskola környezetében? Erre az volt a válasz, hogy a közterek világítását szabványok írják elő, azoktól nem lehet eltérni.

   Sándor felajánlotta, hogy az iskola játszóterének egy részét meg lehetne nyitni a nagyközönségnek, igaz, ekkor itt is szükséges lenne a felújítás. A játszótér ugyanis nem egyenlő azzal, hogy játszó elemek vannak a térben elhelyezve.

 

   ujhegylakforum 151Kovács Róbert válaszában az „elfogyó lépcsők” (pl. a közösségi ház előtt) problematikájára elmondta, tudják, hogy ezek végében botlanak el a legtöbben, mert nem érzékelhető, hogy itt vége van a lépcső szakasznak. Volt már arról szó, hogy a záróelemeknél valamilyen jelölést alkalmaznak.

 

    Szerkesztőségünk, mint tette ezt a középső rész felújításakor is, figyelemmel kíséri majd a munkálatokat.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY