AD-blacklist1

2015
dec.
22

Még nem robbant semmi

Írta: Szerk.

 KP04780ledEgyedinek számító lakossági fórumot tartott a múlt hét pénteken a szocialista párt kőbányai szervezete. Volt, aki hosszú ideje húzódó problémáját osztotta meg a jelenlévő illetékesekkel – talán nem hiába.

 

 

Szerkesztőségünk minden olyan eseményen igyekszik jelen lenni – pártszínektől függetlenül –, amelyre időben meghívást kap, és mivel erre hetekkel ezelőtt az MSZP kőbányai szervezete invitált minket a december 18-i összejövetelére, így végigültük a valamivel több mint egy órát. Igazából a téma, a közbiztonság volt számunkra fontos, mivel az minden körülmények között közügy.

Az újhegyi Széchenyi általános iskolában megtartott, hagyományosnak tekinthető fórum médiatörténeti különlegesség is volt egyben: a Ustream rendszeren keresztül élő internetes közvetítésen keresztül látható volt a világhálón; a kerületben hasonló lakossági összejövetel közvetítésével még senki sem próbálkozott. Mint utólag kiderült, sokan követték figyelemmel a monitoron keresztül is. És persze helyiek személyesen is megjelentek.

 

    KP04701A fórumon a moderátorként is közreműködő Somlyódy Csaba (képünkön: balról a második) kerületi szocialista önkormányzati képviselő mellett dr. Gyetvai Tibor ezredes, kőbányai rendőrkapitány (a képen balra), Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának MSZP-s alelnöke (képünkön jobbról a második), valamint Burány Sándor, Kőbánya szocialista parlamenti képviselője (a képen jobbról) osztotta meg gondolatait.

 

   Gyetvai Tibor röviden értékelte a 2015-ös évet rendőrségi szempontból. Mint mondta, összességében Kőbánya közbiztonsága nem romlott; az egyes bűncselekményi kategóriákon belül a vagyon elleniek száma stagnált, a testi sértések száma emelkedett. Úgy fogalmazott, hogy a munkakörülményeiken javított az önkormányzat által nyújtott segítség (új autó, lakbértámogatás), a társszervekkel (Készenléti Rendőrség, közterület-felügyelet, polgárőrségek) történő együttműködés hatása pedig a mindennapokban jelentkezik, sokkal több „erő” jut így a közterületekre.

   Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre „divatosabb” lett az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmény. Az elkövetők leggyakrabban azzal keresik meg áldozataikat, hogy valamely családtagjuknak baja esett, így csalnak ki tőlük sokszor pénzt. A kapitány szerint, ha valakit vezetékes telefonon ezzel az ürüggyel keresnek, azzal a lendülettel hívja a 112-t, és kérje a rendőrség segítségét. Megemlítette még, hogy a közelmúltban egy társasházi kamera felvétele alapján kezdtek el nyomozni, és csaptak le egy álrendőrös bandára.

   Ez azért fontos, mert a fórumon egy közös képviselő szóba hozta, hogy bizony a társasházakra vonatkozó törvény rendelkezései megnehezítik a helyi kamerák működtetését. A jelen lévő parlamenti képviselőktől azt kérte, hogy e törvény ésszerű lazításában próbáljanak tenni valamit.

 

   Harangozó Tamás és Burány Sándor jelezte, megnézik, ellenzéki képviselőként ebben a témában nekik mekkora lehet a mozgásterük. Előbbi hozzátette, a parlamentben az MSZP-frakció rendszeresen támogatta azokat a kormányzati törvényjavaslatokat, amelyek általánosságban a rendőrség helyzetének javítását szolgálták. Ugyanakkor megjegyezte, néha dilemmába kerültek: egyes törvényekbe ugyanis a jók és támogathatóak mellé sok vállalhatatlan pontot is becsempészett a kormány, és nehéz volt eldönteniük, hogy ezek miatt egységesen utasítsák-e el vagy mégis szavazzák meg. Mivel a rendőrség magas szintű tevékenysége mindenki érdeke, így inkább mellette voksoltak.

   Az interneten keresztül is lehetett kérdést feltenni a jelenlévőkhöz, de senki nem élt a lehetőséggel. Viszont a lakosok közül többen is hozzászóltak, ezek közül egyet, a legérdekesebbet emeljük ki.

 

    KP04709A Sibrik-telepről két hölgy szinte utolsó elkeseredésében kért segítséget akár a kapitánytól, akár Kőbánya parlamenti képviselőjétől. Mint mondták, a telepen él egy nő, aki állandó rettegésbe tartja a szomszédokat azzal, hogy folyamatosan zúzza be az ablakaikat, illetve azzal, hogy folyamatosan robbantással fenyegetőzik. Egyikük elmondása szerint ez a nő a garázsában egy rakás robbanóanyagot halmozott fel, és idő kérdése, hogy mikor aktivizálja ezeket. Azt mondták, számtalanszor fordultak már a helyi rendőrséghez, de azon kívül, hogy a szerintük ön- és közveszélyes nőt néhányszor elvitték, majd hazaengedték, érdemben semmi nem történt.

   Gyetvai Tibor ismerte az ügyet, mint mondta, több eljárás van folyamatban, ami az illetővel kapcsolatba hozható. Ezek állásáról nem nyilatkozhatott. Megjegyezte, amennyiben vádemelésig jutnak el, a Btk. szerint a bíróság alkalmazhat kényszergyógykezelést vagy elzárást.

   De felajánlotta, a két panaszost fogadja soron kívül, hogy együtt megnézzék, addig is a jogszabályi keretek között a védelmükben mit tehetnek. Szintén felajánlotta Burány Sándor, hogy amennyiben kérik, képviselői lehetőségeit kihasználva megpróbálja előre mozdítani az ügyet.

   Erre mondják, hogy minden jó, ha a vége jó. 

 

fotó: Erdős László