AD-blacklist1

2015
aug.
31

Kimúlásveszély

RV cimlapAzt vettük észre, hogy a megszokás és a rutin kezd elhatalmasodni az egyébként kellemes pillanatokat is hozó kőbányai rendvédelmi napon. Márpedig ez egy esemény halála. Amit jó lenne elkerülni.

 

 

 


Igazán nem akarjuk megbántani a kőbányai rendvédelmi nap szervezőit, hiszen magunk is azon véleményen vagyunk, hogy ez egy kiválóan megszervezett és nagyszerűen lebonyolított program évről évre, de mintha nyolc év elteltével kicsit „megfáradt” volna.

 

8dik rendvedelmi nap 271

 

   Ugyanis olyan érzésünk volt a mostani, augusztus 29-i, sorrendben nyolcadik rendvédelmi napon, mint szokott lenni az augusztus 20-i állami tűzijáték kapcsán: ha egyet láttunk, akkor az összest láttuk.
   8dik rendvedelmi nap 326Mert hát a jól bevált recept szerint működik a program. Vannak bizonyos közönségvonzónak tekintett fő elemek, amelyek az esemény vázát adják: ilyen például a katonai tornaóra (fenti nagy kép), a büntetés-végrehajtás kutyás elfogó akciója, a NAV-osok hasonló ,,műsora", a mentőhelikopter landolása, a tűzoltók műszaki mentése, katonai harci járművek „megmászása”, rendőrautók „felfedezése”, stb. És ezek évről évre ismétlődnek.
   Csak hát ugye elsőre látni ilyeneket még meghatározó élmény, de nyolcadszorra már nem annyira – lévén nagyjából mindig ugyanazokat a mozdulatokat ismétlik a szereplők.


   Jó, persze elsősorban nem a felnőttek számára szerveződik az esemény, hanem a gyerekek számára. És nyilván mindig van újabb és újabb gyereksereg, amelyik nem látott még ennyi különlegességet egy helyen egyszerre, tehát nekik ez az egész újdonság.
De azért nekünk feltűnt, hogy például a két vagy három évvel ezelőtti naphoz képest, amikor csúcson volt a rendvédelmi nap és kis túlzással gombostűt sem lehetett leejteni az Óhegy-parkban, most nagyon kevesen voltak. Nem álltjuk azt, hogy azért, mert már nem volt mit nézni, nem volt miért kijönni még a gyerekeknek sem… Lehet, csak a még egyszer utoljára feltörő nyári forróság inkább a nagyobb felüdülést jelentő vízpart és strand mellé „űzte” a családok jelentős részét.


   8dik rendvedelmi nap 477Persze mindettől függetlenül voltak érdekes pillanatok. Például egy kislány kellemes és megható meglepetést szerzett a BRFK Bűnmegelőzési Osztálya sátránál házigazdaként jelen lévő csinos rendőrhölgynek. A kislány ugyanis „nektek rajzoltam, mert szeretem a rendőröket” kommentárral nyújtott át neki egy saját kezű alkotást, majd elmesélte, hogy melyik figura miért van rajta. A rendőrhölgy percekig állt mozdulatlanul, annyira váratlanul érte a gesztus. Cserébe rendőrös kifestős könyvecskét adott.


   Az öröm mellett némi irigység-megnyilvánulásnak is tanúi voltunk. Egy 6 év körüli kisfiú talpig rendőrnek öltözve sétált édesanyja kezét fogva. Azt hittük, az ORFK vagy a BRFK a létszámhiányt orvosolva már „gyerekszázadokat” alakított ki, de nem! A kölyök a felnőttek egyenruhájára erősen hasonlító szerelésben mozgott: kis kék ing (Rendőrség és Police feliratokkal a hátán), kis kék rövidnadrág, kék-fehér szandál, műanyag bilincs és pisztoly az övre csatolva.
Őt pedig észrevette egy másik, 6-7 év forma fiúcska, és „én is ilyet akarok” felkiáltással elkezdte nyúzni mellett lévő mamáját, aki pedig nem győzte csillapítani a vágyat. Mi csak azt láttuk, hogy ez a fiú hosszú percekig követte szemével ismeretlen társát, és tényleg ott volt a szemében az irigy tekintet.

 

   8dik rendvedelmi nap 363Ugyancsak a váratlan momentumok közé tartozik, hogy a Készenléti Rendőrség meghirdetett lovas bemutatója elmaradt, mert a rendkívüli helyzetre való tekintettel a felettesek a déli államhatárhoz vezényelték őket munkára. Az egyéb programelemek elnyújtásával a szervezők – élükön a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány elnökével, Tóth Bélával – profi módon hidalták át ezt a kis problémát.


   És ha már a szolid bírálattal kezdtük, hadd fejezzük is be egy saját, amolyan „kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad” jellegű javaslattal a lebonyolítók felé: talán ha a kétévente való rendezésre térnének át, akkor ennyi idő alatt lehetne mindig valami új látványelem behozásán gondolkodni, másfelől meg a közönség „éhsége” is előjönne.
   Mert sajnos minden rendezvény halála a rutinból való megoldás és a megújulás-képtelenség.
   A kőbányai rendvédelmi nap pedig ahhoz túl jó, hogy csendesen kimúljon…

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT  


RV leadAutók, csillagok
A szombati nap nyitányán adta át Kovács Róbert polgármester (a kép jobbszélén) a kőbányai rendőrségnek és tűzoltóságnak azt az egy-egy darab Suzuki gépkocsit, amelyeket a képviselő-testület döntése értelmében vett a hivatal, hogy a szervek munkakörülményeit javítsa. Az autókat Gardi József alezredes, a helyi tűzoltóság (középen) és dr. Gyetvai Tibor ezredes, a rendőrkapitányság vezetője (balra) vette át.
A tájékozottabb olvasóknak talán feltűnnek az irányítók rangjelzései: mindketten eddig eggyel alacsonyabb rendfokozatúk voltak, de június 1-től mindketten eggyel több csillagot tartalmazó váll-lapot viselhetnek egyenruhájukon.
Előléptetésükhöz gratulálunk!


 

(fotó: 10kerkult.hu/OGY)