AD-blacklist1

2015
jún.
30

Ne a táskába tedd a telefont!

Írta: Oszvald György

havasi gyopar biztonsag 065leadFőleg időseknek szóló közbiztonsági fórumra szólt a Havasi Gyopár Alapítvány meghívója, jelezve, hogy a Mit kell tenni? című rendezvényen bemutatóval egybekötött önvédelmi ismeretekről is szó esik.

 

 

 

 

,,Ezúton szeretnénk jelezni és meghívni a  június 23-án 9 órától kezdődő Mit kell tenni? című közbiztonsággal, bűnmegelőzéssel és önvédelmi ismeretekkel kapcsolatos, gyakorlati bemutatókkal egybekötött lakossági fórumra, amit elsősorban idősek részére szervezünk" – állt a kedves hangú meghívóban. Túl azon, hogy a bűnmegelőzéssel kapcsolatos információkat, ismereteket ajánlatos naprakészen tartani, a gyakorlati bemutató ígérete kétségtelenné tette, hogy szerkesztőségünk részt havasi gyopar biztonsag 021vesz a fórumon. S ha már ott vagyunk, természetesen írunk róla, hiszen éppen így tudjuk frissen tartani a leselkedő veszély elleni védekezési ismereteket.

 

   A fórumot – Mihalicska Terézia (képünk), alapítványi elnök köszöntője után – Gyetvai Tibor r. alezredes, kőbányai rendőrkapitány (balra) nyitotta egy rövid, de minden mondatában fontos dolgokat tartalmazó előadással.

 

   Elsőként az idősek kárára elkövethető/elkövetett utcai és otthoni bűncselekmények lehetséges típusait, jellemzőit ismertette. Nem feledkezett meg arról sem, hogy szóljon az internet használattal, főleg a közösségi megosztó oldalakon közétett adataink révén leselkedő veszélyekről. Ez különösen fontos, ha figyelembe vesszük, hogy Kőbányán is emelkedő tendencia az időskorúak internetes képzése!

   Azért néhány szóval említsük meg, hogy az utcai veszélyek közé tartozik a bevásárlószatyor kézből való kitépése, a nyaklánc kiszakítása, a zsebtolvajlás rafinált módszerei. Figyelmeztetett arra, ha válltáska van velünk, kapcsoljuk be a fedelét, s a zárat fordítsuk magunk felé, ellenkező esetben szinte felkínáljuk, hogy emeljenek ki belőle valamit (telefont, bukszát, igazolványt, stb.)

   havasi gyopar biztonsag 015Az otthoni veszélyek között említette, hogy a tolvajok valamely hozzátartozó bajba kerülésére hivatkozva csalnak ki pénzt, azzal, hogy azt a segítségnyújtás szándékával viszik a bajba jutottnak. Az is gyakori, hogy valamilyen szakszolgáltató (vízmű, gázművek, telefontársaság, kábeltelevízió) szerelőjének adják ki magukat, s miután bizalmat ébresztettek a sokszor magányos, idős emberben, kirabolják, súlyosabb esetben bántalmazzák is.

 

   Kérdés hangzott el, melyben azt tudakolták, miért csak autóval járőröznek a rendőrök, a közterületesek? Jó lenne, ha gyalogosan is megtennék ezt, hiszen, ha valami történik, autóval ne lehet egy elkövető után szaladni!

– Ugye, engem ismernek, itt állok öltönyben, civil ruhában. És hány olyan ember mellett mennek el az utcán, aki ugyanígy van öltözve? Gondolják-e róluk, hogy ők civil ruhás rendőrök? Mert bizony vannak ilyenek is, és amikor például olyan rendezvény van, ahol nagyon kell vigyázni, többen is civilben, a rendezvény jellegének megfelelően vannak öltözve. Másfelől pedig a rendőrök gyakran előterjesztik például az ilyen fórumok tanulságai nyomán kidolgozott javaslataikat, de a törvényhozás lassan működik – mondta a kapitány.

   havasi gyopar biztonsag 079

 

   Egy másik hölgy azt vetette fel, hogy a hivatalos iratai védelmére jó-e, ha csak másolatot hord magánál? Gyetvai azt felelte, a BKV nevében nem tud nyilatkozni, hogy elfogadják-e vagy sem, de ha a rendőr kéri el és kiderül, hogy nem hivatalos ügyet intéz a delikvens, mert csak az esti sétáját végzi a ház körül, ezért nincs nála minden irat, többnyire elfogadják a magyarázatot, s nem büntetnek érte.

 

   havasi gyopar biztonsag 082

 

   Téma volt a térfigyelő és a lépcsőházi kamerák megléte, figyelése, lehet-e potenciális veszély a hajléktalanok esetleges kéregetése, a kerület egyes helyein (Cserkesz utca az Emberbarát alapítvány környékén, Hős utca, stb.) a drogozás problematikája. Itt szót kért a jelen lévő Kovácsné Koós Judit r. őrnagy, bűnmegelőzési koordinátor. Jelezte, az Emberbarát alapítvány egy zárt intézmény, aki oda bármilyen függőséggel bekerül, csak akkor jöhet ki, ha már tünetmentes. Elmondta, főleg a szomszédos VIII. kerületből jönnek át a szerfogyasztók, lényegében Kőbánya egyfajta első állomás azoknak, akik kicsit távolabb akarnak kerülni a „veszélyes” lakókörnyezetüktől.

 

   havasi gyopar biztonsag 050

 

    Itt volt az ideje, hogy a sok beszéd után – bár hasznát senki sem vitatta – sor kerüljön egy kis gyakorlati bemutatóra is. Ezt Kiss Kálmán r. alezredes tartotta meg egy kollégájával. Mindketten képzett, önvédelmi technikákkal rendelkező sportemberek, túl azon, hogy rendőrök. Aki valamilyen látványos „dzsúdóbemutatót" várt, bizony csalódott. Kiss Kálmán a mindennapi életből vette a példákat.

– Aki a táskát akarja ellopni, nem pisztolyt ránt, mondta, bár az is elképzelhető. A félelemkeltés, a testi erő hangsúlyozása a módszer lényege, s higgye el mindenki, a támadó legalább olyan stresszben van, mint a megtámadott – magyarázta.

  havasi gyopar biztonsag 082

 

   – Egy testi kontaktus – jelen esetben egy hátulról való átkarolással történő leszorítás – esetében nem szabad megijedni! Tudni kell, hogy a támadó kezén az ujjak nagyon érzékenyek, tehát arra kell törekedni, hogy minél előbb valahogyan azt megragadjuk, kifeszítsük, megcsavarjuk, de mindenképpen az a cél, hogy fájdalom okozásával szüntessük meg a támadást. De lehet hátranyúlni is és a támadó fülét letépni vagy a kezébe harapni – folytatta.

Különösen látványos volt, hogy amikor a támadást sikerült leszerelni, a folytatásban azonnal a szemet, mint az egyik legérzékenyebb pontot vette célba az alezredes. Arra a rövid időre, amely elégséges az időnyeréshez és a meneküléshez, ez hatásos lehet.

   havasi gyopar biztonsag 099

 

   Minden mozdulatát egy erősen szuggesztív magyarázat kísérte: nem szabad megijedni, az értéket hagyni kell, az élet drágább! Lehetőleg meg kell lepni a támadót a visszatámadással, s ha mód van rá, meg kell jegyezni a ruházatát, a kinézetét, hogy majd jó személyleírást lehessen adni a rendőröknek. Tudatosítani kell, hogy melyek a test érzékeny területei, s a védekezésnél ezeket kell keresni!

  Egy elölről történő kétkezes fojtás gyakorlására szinte mindenki felállt, s meglepődve tapasztalták, tényleg viszonylag gyorsan és egyszerűen ki lehet szabadulni a támadó két kezének erőteljes felütésével.

 

   Őszintén szólva, nem csodálkoznánk, ha a jelenlévők egy alapszintű önvédelmi tanfolyam megszervezését kérnék a Havasi Gyopár Alapítványtól…

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY