AD-blacklist1

2011
okt.
15

Fanyar ízzel teli polgárőr-nap

polgorseg nap 1A szándék jó volt, a kivitelezés már kevésbé: a polgárőröket ünnepelni jöttek össze az Óhegy-parkba, ám úgy tűnt, itt boldog-boldogtalan kaphat díszes oklevelet és plecsnit.


Néhány hete már itt-ott hírverést kapott, tehát a kőbányaiak és úgy általában a fővárosiak tudhatták, hogy az Óhegy-park ad otthont október 15-én az első Budapesti Polgárőr Napnak. A hivatalos megfogalmazás szerint a szervező, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége (BPSZ) ezzel az eseménnyel a polgárőrök nagyszerű munkáját kívánja megbecsülni, és nem mellesleg a közös ünnepre nagyszámú fővárosi polgár jelenlétére számít.
A szándék kétségtelenül nemes. Hiszen azokat az embereket, akik elhivatottságból, már-már fanatizmusból a szabadidejükből áldozva segítik a lakóközösség életét, erősítik a biztonságérzetét, minden tisztelet megillet.


polgorseg napUgyanakkor elég szerencsétlenül sült el ez a nagy összejövetel. Már az furcsa volt, hogy az egész körítés nagyon hasonlított a látogatók körében népszerű hagyományos kőbányai rendvédelmi napra – szinte ugyanazok a betétprogramok „színesítették” ezt is. Hogy a gyenge marketing negatív vagy az épp’ nagyszabású nyitási akciót tartó KÖKI Terminál elszívó hatása érvényesült-e, azt nem tudjuk, mindenesetre „nagyszámú fővárosi polgárt” nem észleltünk, csupán néhány kisgyerekes család bolyongott, nézelődött.
Feltételeztük, hogy ha már a polgárőröké ez a nap, akkor ők lesznek sokan. Jöttek – a formaruhák feliratainak tanúsága szerint – Angyalföldről, Újpestről, Kispestről, Palotáról és megannyi helyről, ám úgy saját becslés szerint alig lehettek többen ötvennél, hatvannál. Bizonyára ennék jóval többen létesítettek tagsági viszonyt az egyesületekkel.


polgorseg nap 2Aztán az is furcsa volt, hogy bár a polgárőrökről szólt ez a nap, nem ők álltak a pódiumon, hanem – a BPSZ, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és a házigazda Kőbánya képviselője mellett – a huszonhárom budapesti kerületi rendőrkapitány (!), plusz a BRFK küldöttei! Az rendben van, hogy a rendőrség és a polgárőrség erőit egyesítve dolgozik, és az együvé tartozást demonstrálni kell, de talán illendőbb lett volna, ha a parancsnok urak vannak lenn, a polgárőrök pedig fenn.


Aztán az is rendben van, hogy ezen a napon erkölcsi elismeréseket (érdemérem, oklevél) kapnak a legjobb polgárőrök – hiszen mikor máskor adja át a BPSZ nekik, ha nem eme eseményen. Ám annak már fanyar íze volt, hogy a potentátok egymást is díjazták: a BPSZ-vezetők az OPSZ és rendőri vezetőket, a rendőr elöljárók a BPSZ- és OPSZ-irányítókat. Nem azt vitatjuk, hogy megérdemelték-e ezeket, feltehetően igen, ám talán egy diszkrét ceremónia egy kultúrházi vagy hivatali teremben jobban nézett volna ki.
A hab a tortán pedig a betétprogram részeként fellépő péceli énekes hölgykoszorú (Három Péceli Hang) „megjutalmazása” volt: a találkozó nívójának emeléséért kaptak oklevelet… Ha komolyan gondolták a dicséretet az átadók, akkor a gesztus azért baj, ha poénnak szánták, akkor meg azért. Így ezt is látva olyan érzésünk volt, mintha a szervezőknek lett volna egy csomó felesleges díszes papírjuk és azokat boldog-boldogtalannak szét akarják osztani. Sajnos pont az nem érvényesült, amiért magát a napot életre hívták: hogy az „egyszerű” polgárőrök érezzék az őszinte törődést.

 


Szerkesztői megjegyzés: Írásunkra reagált a napot szervező BPSZ képviselője, és kiegészítésként elmondta: kétszáz polgárőr volt jelen az Óhegy-parkban, az énekes trió pedig csupán emléklapot kapott, amiért a szervezők kérésére az utolsó pillanatban vállalták a programban való szereplést.