AD-blacklist1

2011
okt.
11

Volt engedély a filmbeli fegyverekre

fegyverRendőrségi engedéllyel hozták Londonból Magyarországra azokat az átalakított katonai fegyvereket, amelyeket a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfő hajnalban lefoglalt egy vecsési vámszabadterületen - közölte Gajdos Béla fegyverszakértő, akit a Brad Pitt amerikai színész főszereplésével Budapesten készülő film stábja a forgatáson használni szándékozott fegyverek biztonságos kezelésével, az ehhez kapcsolódó ügyintézéssel bízott meg.


"Az összes fegyverben volt egy szűkítő, így mindegyik csak vaklőszerrel volt működtethető - közölte Gajdos Béla. - Afegyverek tulajdonosa angol, így azok az angol jognak megfelelően lettek átalakítva. Rendőrségi engedélyünk volt a fegyverek behozatalára."


Azt mondta, hogy a rendőrök kicsavarták a szűkítőket a fegyverekből, azaz ők alakították át élessé. Az angol szabályozás szigorúbb mint a magyar, ugyanakkor ott elfogadják a szűkítő alkalmazását; fegyvermester felügyel arra, hogy az ilyen fegyverbe véletlenül se kerüljön éles lőszer.
"Csak a magyar szabályozás szerint létezik az úgynevezett színházi fegyver kategóriája, amúgy vaklőszerrel működő átalakított fegyver van, tehát a magyar jog szerint így ez valóban nem megfelelő átalakítás - mondta. - A magyar jog szerint az a lényeg, hogy éles lőszert ne lehessen kilőni a fegyverből. Ha a Londonból behozott átalakított fegyvereket éleslőszerrel használnák, akkor szétrobbanna a csövük. Ezek a fegyverek egyébként már egy hónapja használatban voltak Londonban."


Gajdos Béla azt is elmondta, felkértek egy igazságügyi fegyverszakértőt, hogy ha megérkeznek a fegyverek, vizsgálja meg, megfelelnek-e a magyar szabályozásnak. Ezt azonban már nem tudta megtenni a szakértő, mert a fegyvereket lefoglalták - fűzte hozzá. Szólt arról is, hogy hétfő hajnalban fegyver- és lőszerrejtegetés gyanúja miatt házkutatást tartottak az otthonában.


A TEK "lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés tárgyában" tett feljelentése alapján az NNI "a lefoglalt tárgyak vonatkozásában a vizsgálatot szakértő bevonásával megkezdte". Az üggyel kapcsolatban az NNI egyelőre mást nem akart közölni.


(MTI) (kép: blackwaterse.hu; illusztráció)