AD-blacklist1

2011
szep.
27

A gondos gazda szemlélet hiányzik

 

ktfKritizálta és elutasította a képviselő-testület a helyi közterület-felügyeletnek az idei első féléves tevékenységéről szóló beszámolóját. A felügyelet tudomásul vette a bírálatokat, és igyekszik jobbítani. Jó hír, hogy van esély a létszámnövelésre.

 

A képviselő-testület múlt heti ülésén tárgyalta a Kőbányai Közterület-felügyelet (KKF) 2011. évi első féléves tevékenységéről szóló beszámolót – és nagy meglepetésre, nem fogadták el!


Néhány felszólaló képviselő az anyagban szereplő statisztikai adatokat kifogásolta. Marksteinné Molnár Julianna (Fidesz), a kerületfejlesztési bizottság elnöke azt mondta, hogy a zöldterületi intézkedésekben jelzett 41 esetbeli figyelmeztetést és 99 esetbeli bírságot a bizottság kevésnek tartotta, tapasztalva a kerületi állapotokat, ennél jóval több fellépést tartott volna indokoltnak. Emellett a nagyobb körültekintést hiányolta, például azt, hogy egy villanyoszlop leesett ajtaját ne csak lakossági bejelentéssel regisztrálják a hivatalban, hanem a felügyelők is vegyék észre az ilyen és ehhez hasonló apróságokat.


Révész Máriusz (Fidesz) többek között a tilosban parkoló autókkal szembeni következetlenséget kifogásolta: egy adott helyen néhány napig sorba büntetik az autótulajdonosokat, aztán egy-két hónapig arrafelé sem néznek. Megjegyezte, a mindennapos konzekvens működést kellene szem előtt tartani, nem pedig rutinból letudni az ellenőrzéseket. Mihalik András (Fidesz) azt mondta, ő hónapok óta nem látott Újhegyen felügyelőt, de szerinte a létszámhiányból fakadó gondokat jó szervezéssel át lehet hidalni.
Kovács Róbert polgármester, a testületi ülést követő sajtótájékoztatón kiemelte, az, hogy fél év alatt 62 esetben született feljelentés a közterületi alkoholfogyasztás kapcsán, rendkívül kevés, akár naponta ki lehetne ennyit szabni. Mint mondta, a felügyelőkből a gondos gazda szemlélete hiányzik elsősorban.


Nem akartunk az KKF védelmére kelni, de megjegyeztük, egyrészt kevesen vannak (11 fő), ami ekkora nagyságú kerületre kevés, másrészt nehéz úgy a közterületet őrizni, ha közben tekintettel kell lenni az előírt bírságmennyiségre is. Kovács Róbert erre megjegyezte, nincs előírt bevétel, ha nulla forintot „hoznának” az sem lenne probléma, ugyanakkor vannak nyilvánvaló esetek, amikor nem lehet eltekinteni a pénzbüntetéstől.


Nos, az előírt bírságmennyiségről egy érdekes adat. A testület elé terjesztett beszámolóban az szerepel, hogy a bevételi előirányzat 17 millió forint, a féléves teljesítés 6,688 millió forint. Megnéztük: a 2011-es költségvetésben ugyan konkrétan nem szerepel, hogy a felügyelettől a hivatal x forintot vár, de a működési bevételeknél például akad olyan tétel, hogy „különféle bírságok”… A létszámról pedig annyit: például a sokkal kisebb alapterületű VII. kerületben 45 közterület-felügyelő járja az utcákat.


Információnk szerint az KKF tudomásul vette a kritikákat, és mindent meg fog tenni, hogy azok szellemében változtasson a munkáján. Úgy tudjuk, a hatékonyabb munkavégzéshez több munkatársra lenne szükség. Kovács Róbert a sajtótájékoztatón elmondta, komoly következményei nem lesznek a beszámoló elutasításának, de átvizsgálják a felügyelet működését, és ha szükséges vesznek még föl kollégákat.