AD-blacklist1

2018
szep.
07

Rendvédelmi morzsák

Írta: Oszvald György

Rend ved nap 0000 leadJubileumhoz méltó gazdag és változatos programmal rendezték meg az Óhegy parkban az ország talán legnagyobb védelmi demonstrációját szeptember 1-jén. Az esemény egyszerre volt szakmai bemutató, közösségek építésére alkalmas fórum és a gyerekeknek egyfajta játszótér, sőt, talán a vurstli sem túlzás.

 

 

Szerkesztőségünk a rendezvénnyel egy időben zajló két másik eseményen is érdekelt volt, így beszámolónk a déli órákra eső, valamint a délután öt óra után történéseket nem tudja visszaadni. Ez utóbbinál azonban javasoljuk, olvassák el Kovács Gyula blogbejegyzését; élvezetes és hiteles leírást ad a viharral záruló rendvédelmi napról.  

 

   A hivatalos megnyitó délelőtt 10 órakor kezdődött, ám a főzőversenyre benevezett csapatok már 9 órától szorgoskodtak.

   Ágyúlövés ugyan nem dördült el – később annál inkább: óránként elsütettek egy muzeális értékű nagy ágyút és egy kisebb tarackot a tüzérek – de Kautzky Armand, a nap szóvivője jelére felcsendültek a csapatzászlókat színpadra hívó dallamok az MH Vitéz Szurmay Sándor BHD Központi Zenekara előadásában, majd Kautzky sorra hívta a történelmi zászlók elé a rendezvényen közreműködő, kiállító és annak sikeréért dolgozó szervezetek, egységek vezetőit, képviselőit.

 Rend ved nap 159

  

   A rendvédelmi nap megnyitóján elhangzott, hogy két születésnap is okot ad az ünneplésre: 170 éves a Magyar Honvédség és megalakulásának 100. évfordulóját köszönti a légierő. D. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere hangsúlyozta, a színpad mérete nem változott, ám a rendvédelmi napon résztvevők, bemutatkozók száma egyre csak növekedett az évek során.

 

   Rend ved nap 161„Bár az eseményen résztvevők bemutatják eszközeiket, mindennapi munkájukat, azt is tudnunk kell, komoly és nehéz munka folyik a háttérben, hogy folyamatosan biztosítani tudják biztonságunkat” – mondta a polgármester, egyben kifejezte köszönetét is ezért a tevékenységért. Hozzá tette, az is a célok közé tartozik, hogy erősödjenek a rendvédelmi szervek, a honvédség, a katasztrófavédelem, a különféle mentő alakulatok közötti kapcsolatok, s gazdagodjanak az együttműködés formái.

   D. Kovács Róbert (képünk) jelezte, őszintén szólni kell arról is, hogy „Kőbánya nem minden közterületén van manapság rend” és ez a rendezvény „szolgálja azt a célt, hogy a rend kialakuljon.”

 

   A polgármester után Tóth Béla nyugállományú r. ezredes, a rendezvény főszervezője lépett a mikrofonhoz és meglepetést jelentett be.

   Rend ved nap 197Elsőként Mukk Sándor videókészítő vállalkozót (bal oldali kép) kérte a színpadra.

   „Mukk Sándor sok éve a rendezvény motorja, dokumentálója, több ötletét is megvalósítottuk már az évek során, például neki köszönhetjük a Rendvédelmi Labdarúgó Kupa meccseket.” Mukk Sándor munkája elismeréseként oklevelet és emléktárgyat adott át a polgármesterrel közösen.

   Rend ved nap 209Dobson Tibor tü. altábornagy, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke a rendvédelemért érzett elhivatottsága és kiváló munkája elismeréseként a Rendvédelemért Emlékérem kitüntetést nyújtotta át D. Kovács Róbert polgármesternek. (jobb oldali kép)

   Rend ved nap 217Másik szerepkörében, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökeként a tűzvédelem érdekében kifejtett munkája elismeréseként a Szent Flórián Emlékérmet adta át Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármesterének (bal oldali kép).

 

   Rend ved nap 234Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke az elnökség határozata alapján „a kerület és lakossága biztonságát szolgáló polgárőrség támogatásáért a Főváros Polgárőr Kerülete címet adományozta Budapest X. kerületének.” Az kitüntetést Császár László, az Óhegy Polgárőr Egyesület elnöke és D. Kovács Róbert polgármester vették át (jobb oldali nképen).

   Tóth Béla, a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány elnöke a nyilvánosság előtt köszöntötte Horváth Lajos tü. őrnagyot, a X. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokát 50 éves születésnapja alkalmából.

 

   Az elismerések átadásával a rendezvény hivatalos része véget ért. A továbbiakban a  különféle szervezetek bemutatói zajlottak a küzdőtéren vagy éppen a sátraik előtt.

 

   Újdonság volt a rendvédelmi gépjárművek felvonulása. Erre közvetlenül a megnyitó után került sor. A konvoj a park melletti Dér utcából indulva tett egy kört Kőbányán. szerkesztőségünk nehéz döntés előtt állt: vagy a felvonulás megörökítése vagy a Harmat Általános Iskola tanulóinak, egyben a dr. Sztanek Endre Alapítvány polgári védelmi junior csapattagok próbatételeinek dokumentálása között kellett választani. Ez utóbbi mellett voksoltunk. Annál is inkább, mert még a megnyitó előtt sikerült egy közös képet is készíteni róluk, így kíváncsiak voltunk, mit és hogyan próbálnak ki a honvédség eszköztárából.

 

Rend ved nap 046

  A Harmat Általános Iskola és a Dr. Sztanek Endre Alapítvány közös csapata

 

   Éppen időben érkezett a mentőhelikopter, bár kérdés, mihez képest? Nekünk szerencsénk volt, hogy viszonylag korán jött, akik viszont dél körül érkeztek csak, azok bizony lekésték, így a tavalyihoz viszonyítva, kisebb volt a zsúfoltság a gépmadár körül.

 

Rend ved nap 602

  

   A délelőtt még rendelkezésre álló időnkben lencsevégre kaptuk a főzéssel szorgoskodó baráti társaságokat, alkalmi csapatokat. Igazság szerint épen jókor, a koradélutáni eredményhirdetésre értünk vissza az Óhegy parkba.

 

   A győztes a Kőkert Kft. csapata lett az egyedülálló székelykáposztával. (képünkön)

Rend ved nap 718

   2. helyezett: az Magyar Honvédség Budapest Helyőrség Dandár csapata a babgulyással, 3. helyezett: a Honvédelmi Minisztérium EI Zrt. „B” csapata a palóc gulyással.

   Különdíjat kapott a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat a különleges vadételekért.

 

   Mielőtt a következő programra elindultunk volna, belehallgattunk a Kifli zenekar gyerekkoncertjébe, majd élvezettel rögzítettük a Virtusvetélkedő néhány eseményét. Nagy István, a Kocsis Sándor Sportközpont igazgatója, a betétverseny „atyja”, nem kímélve a hangját, adta az utasításokat a csapatoknak az igazán érdekes és izgalmas versenyszámok végrehajtására.

  

Rend ved nap 1028

 

   A csapatok felállásában a családias jegyek domináltak. Felnőttek és gyerekek, férfiak és nők részvétele volt a követelmény. A gyerekek hiányát éppen a nagyon vidám tűzoltócsapat „szívta meg” – a tűzoltó autó tolásából elsőre kihagyták a kicsiket, így ismételniük kellett a nem is könnyű virtust.

 

   Rend ved nap 1285Ha nem is a Fekete László-féle, világerős emberekre méretezett több mázsás gumiabroncsokat kellett forgatni, azért megküzdöttek az apróbb változatokkal is.

    

Rend ved nap 1327

Ügyességet kívánt babzsákkal való célba dobás, és a nemkülönben kacifántos szoknyáslabda karikába juttatása is. Jó fizikai erőnlétet kívánt meg a zsákcpelés, a talicska-tolás és a rönk-áthelyezés is.

 

   Érdekes módon, a csapatmunkát és kiváló koordinálást kívánó mocsárjárás mindenkinek borulás nélkül sikerült.

 Rend ved nap 1395

   A terepet elhagyva még élvezettel örökítettük meg a tűzoltók készítette” habfürdőben” történő lubickolást.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

fotó: 10kerklult.hu/OGY

 

tamogatas