AD-blacklist1

2016
ápr.
20

Nem kell a túlzott szigor

Írta: Szerk.

kutya vilagkiallitas mtiSzombaton békés összejövetelt tartanak a kőbányai ebtartók, aminek végén petíciót kívánnak átadni a polgármesternek. Ide kapcsolódik, hogy egy közérdekű adatigénylésünkre kapott válasz szerint az önkormányzat elég furcsán intézi a „kutyás fejlesztést”.

 

 


Újabb fejezetéhez érkezett a kőbányai kutyás szappanopera. Az egységbe tömörült helyi gazdák szombaton demonstrációt tartanak. A KőKutya – Kőbányai Kutyások Érdekvédelmi Civil Társasága ezzel kapcsolatos felhívását változtatás nélkül alább közöljük.


A kőbányai önkormányzat a 2015 decemberében meghozott 32/2015. számú rendeletével jelentősen korlátozza a kutyával élők és érkezők mozgásterét a kőbányai parkokban: a 14.§ (4) pontja szerint „a 2. mellékletben meghatározott ingatlanokra - a kutyasétáltatásra kijelölt útvonal és a kutyafuttató kivételével - kutyát bevinni, illetve beengedni tilos. A rendelet ezen része június 1-jén lép hatályba.
A határozat nyilvánosságra hozatala után a polgármester egyeztetésre hívta a kutyások képviselőit, ahol a kutyát tartók és kutyás szakemberek, bár kifejezték egyet nem értésüket a szeparációs elgondoláson alapuló együttélési szabályozással kapcsolatban, benyújtották a kért javaslatokat, és kezdeményezték a rendelet elvi alapjairól szóló társadalmi vitát, amihez azonban nem találtak partnerre az önkormányzat képviselőiben. Az önkormányzat tervei szerint több parkból teljes egészében kitiltják a kutyákat, míg a nagyobb parkokban, a beérkezett javaslatokhoz képest is kisebb területeket jelöl ki, ahol kutyával lehet tartózkodni.

A kerület kutyatartói civil társaságokat (KőKutya - Kőbányai Kutyások Érdekvédelmi Civil Társasága, Felelős Kutyatulajdonosok az Élhető Kőbányáért Civil Társaság) hoztak létre azzal a céllal, hogy a X. kerületi önkormányzattal hosszútávon együttműködve, egy olyan előremutató, szakmai alapokon nyugvó, felelős kutyás stratégiát alakítsanak ki, amiben a gazdák kedvenceikkel együtt teljes jogú tagjai lehetnek a társadalomnak. Tiszteletben tartva mások életterét, felelősséget vállalva kutyáikért, kialakítva egy olyan békés együttélést, amely egymás kölcsönös tiszteletén alapul és minden fél számára kedvező tud lenni.
A KőKutya - Kőbányai Kutyások Érdekvédelmi Civil Társasága nevében 2016. április 23-án (09:30-12:00 óra között), békés, össznépi pórázas kutyasétáltatásra invitáljuk a felelős kutyatartókat, kutyabarátokat és mindenkit, aki szeretne egy kellemeset sétálni egy jó és fontos ügy érdekében. Találkozó az Óhegy-parkban lesz, a régi emlékmű helyén.
Célunk, hogy demonstráljuk, hogy a kutyával való együttélés a 21. században új korszakba lépett, amelyben a városi kutya többé nem csak házőrző, hanem valódi társ a mindennapi életben és családtag. A városi kutyatartási kultúra változása és ugrásszerű fejlődése globális jelenség, szeretnénk megmutatni, hogy a parkba járó kutyások felelősen és a békés együttélés alapvető szabályait betartva élik mindennapjaikat.
A séta során aláírásokat gyűjtünk az önkormányzat közösségi együttélésről szóló rendelete 14. §-nak módosításáért és olyan megfelelő kutyás stratégia bevezetéséért, amelynek kidolgozásába a civil társaságok is bekapcsolódnának. Petíciónkat a tervek szerint 11:15 perckor szeretnénk átadni a Polgármesteri Hivatal előtt Kovács Róbert polgármesternek.


Mindehhez még valamit tennénk. Bő két hete közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a kőbányai önkormányzathoz, amelyben a sokat és sokszor hangoztatott – a rendelettel megalapozott – „kutyás fejlesztések” jogi és szakmai hátterére voltunk kíváncsiak. Megkaptuk a választ: a lényeg, hogy a helyhatóság mindenféle írásos koncepció és hatástanulmány nélkül, adhoc módon, a polgármester kénye-kedve szerint „fejleszt”. A részletekre hamarosan visszatérünk…

 


Vége a toleranciának?

A Kőbányai Kutyainfó Facebook-oldal érdekes apróságra hívta fel a figyelmet. Közzétette a helyi ebrendelet kivonatát, és ehhez egy kiegészítést is fűzött.

kobanya ebrendelet


,,Hosszú éveken át az önkormányzat tolerálta, hogy a kutyások póráz nélkül futtatják a kutyáikat a nagyobb parkokban, feltéve, hogy senkit sem zavartak különösebben. A hirek szerint holnaptól büntetnek." (Azaz szerdától - a szerk.)


 

(fotó: MTI)