AD-blacklist1

2016
jan.
20

Előbb ütöttek, most majd kérdeznek

Írta: O. GY.

kobanya phSzerdán megbeszélést tartottak az érintettek kutyarendelet ügyben. Nem erről, hanem magáról a szabályozásról az önkormányzat egy hosszú, magyarázó közleményt adott ki. Amely viszont tele van csúsztatásokkal. Frissítve!

 

 


Nem csitulnak az indulatok a kutyákat a közparkokból kitiltó önkormányzati rendelet körül. Hétfői cikkünkben jeleztük, hogy az új állatvédelmi járőrszolgálat vezette kutyás küldöttséget még január 23-a előtt fogadja Kovács Róbert polgármester, hogy valamilyen egyezségre jussanak.

 

Magyarázkodás


Nos, a nagy találkozóra szerda délután került sor. Hogy milyen eredménnyel? Az önkormányzat által nyilvánosságra hozott, „Félreértett ebrendelet: Kőbánya szigorít, de nem tiltja ki mindenhonnan a kutyásokat” című sajtóközlemény szerint nem sokra jutottak. Szó szerint idézzük.


A Kőbányai Önkormányzatnak nem célja a kutyások teljes kitiltása a parkokból, ugyanakkor az évek óta tapasztalt áldatlan állapotok miatt korlátozni kívánja a kutyák zöldterületi jelenlétét. (…)
Bár a sajtóban sokan félreértelmezték a kerület szándékait, az önkormányzatnak nem célja a kutyatartók ellehetetlenítése, ugyanakkor az áldatlan állapotok miatt szabályozni kívánja a kutyák közterületi tartását, sétáltatását. Ennek első lépéseként decemberben a képviselő-testület az intézkedések számára keretet biztosító rendeletet alkotott, de csak a kerületi állatvédő szervezetekkel folytatott egyeztetések eredményeként dől majd el, hogy az önkormányzat a kezelésében lévő parkok mely részében engedi, illetve tiltja meg júniustól a kutyák sétáltatását. Kőbánya vezetése azonban ragaszkodik ahhoz, hogy mind a kutyás, mind a nem kutyás családok, valamint a gyermekesek és az idősek is rendeltetésszerűen használhassák az adófizetők pénzéből fenntartott zöldterületeket.

Az elmúlt években Kőbánya vezetése nem csak azért tett sokat, hogy a kerületben élő kutyáknak minél jobb körülményeket biztosítson, hanem azért is, hogy a felelős állattartás népszerűsítésével segítse a kutyások és nem kutyások békés együttélését. Az önkormányzat ma már Kőbánya minden városrészében működtet kellő méretű, gondozott futtatót, több mint 100 ürülékgyűjtő edényt helyezett ki, illetve egyre több elkerített kutya WC-t alakít ki, évek óta támogatja a kerületi kutyás rendezvényeket – az idén negyedik alkalommal szervezi meg a látogatók számára ingyenes kutyás hétvégét, a Kőbányai Kutyafesztivált és amatőr kutyaszépségversenyt. Január 1-én állatvédelmi járőrszolgálat kezdte meg a működését a kerületben, és a középtávú célok között szerepel, hogy a kerület a kutyaiskolát vállaló ebtartóknak is támogatást nyújtson. Kőbánya az elmúlt 3 évben összesen 32 millió forintot költött a kutyafuttatók, kutya WC-k építésére, ürülékgyűjtő edények kihelyezésére, illetve a kutyás programok támogatására.

Ahogyan az élet sok más területén, a kutyatartók esetében is csak azok okoznak problémát, akik nem hajlandók a jogszabályokat és a közösségi együttélés alapvető szabályait betartani. Becslések szerint Kőbányán nyolcszor (!) annyi eb él, mint amennyit az összeírás során bejelentettek: az 1625 regisztrált négylábúval szemben 12-13 ezer. Emellett továbbra is sok a chippel el nem látott kutya, pedig azok sem veszettség elleni védőoltásban, sem állatorvosi ellátásban nem részesülnek – ez önmagában súlyos veszélyeket rejt. Nagyon sokan még mindig póráz nélkül sétáltatják közterületen is a kutyájukat, de ennél is nagyobb probléma, hogy az ürülék felszedése továbbra is csak a kutyatartók kisebb részére jellemző.

Ezért a sétáltatás szabályainak betartatását, az ürülék összeszedését, illetve a kutyafuttatók állapotát fokozottan ellenőrzi a közterület-felügyelet. Ebben január 1-től a FEMA Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület munkatársai is segítenek. A szervezettel kötött megállapodás része a közös járőrözés mellett a felelős állattartás szabályainak ismertetése és az elkóborolt kutyák befogása is. Az önkormányzatnak nem célja a bevételek növelése a büntetések esetleges kiszabásával, ugyanakkor tény, hogy szankciók hiányában eddig nem sikerült érdemi változást elérni a közterületeken.


Nem úgy van az...


Akad néhány észrevételünk az önkormányzati állásponttal kapcsolatban. Már a szöveg címe félrevisz: ugyanis, ahogy figyeltük, egyik médium sem – közte a 10kerkult.hu sem – azt közölte, hogy „mindenhonnan” (azaz valamennyi közterületről, beleértve az utcákat, tereket és a parkokat is) kitiltják a kutyákat, hanem csak azt, hogy a kerület összes közparkjából plusz a Szent László térről. Ez azért nem mindegy!

Azt írják, hogy nem céljuk a kutyatartók ellehetetlenítése – ám a közparkokból való kitiltást nehéz másként értelmezni, hiszen a rendelet vonatkozó pontja („A 2. mellékletben meghatározott ingatlanra – a kutyasétáltatásra kijelölt útvonal és a kutyafuttató kivételével – kutyát bevinni, illetve beengedni tilos.”) éppen, hogy tiltást fogalmaz meg! Ha nem lenne cél az ellehetetlenítés, akkor előbb egyeztetett volna a témában illetékes civil szerveződésekkel, és az eredmény ismeretében alkotott volna a kutyások és nemkutyások számára is elfogadható regulát. Ehelyett majd ezután kezd el a hivatali vezérkar érdemben beszélgetni. Mint egy jófajta kőbányai külvárosi kocsmában: a belépő delikvens előbb üt, aztán kérdez… Bár ezen nincs mit csodálkozni, hiszen ilyen a felső kormányzati módszer is.


Az önkormányzat szerint ez csak egy keretszabályozás – hát, akkor vagy mi vagyunk hülyék, és nem értjük a rendelet szövegét, vagy a jogi nyelvet megfogalmazó személy fogalmazott rosszul, vagy az önkormányzat nem tudja, mit eszkábált össze. A rendeletben, de még annak indoklásában sincs benne, hogy féléves egyeztetés után derül ki, mely közparkok lesznek részben nyitva a kutyák számára, hanem diktátumszerűen foglalták bele, hogy júniustól tilos, és kész. Ha ez a „majd fél év alatt kiderül” megjegyzés szerepelt volna bárhol is, nem lenne most össznépi felháborodás.
Meg a keretszabályozás a mi felfogásunkban azt jelenti, hogy vannak tól-ig határok, és ezek között lehet rugalmasan „mozogni”. A rendelet csupán csak a szankciónak ad keretet (5000 és 200 000 forint közötti közigazgatási bírság), másnak nem. A bevételnövelés nyilván nem cél, legfeljebb következmény, hiszen a közigazgatási bírságot, amennyiben nem fizeti meg valaki, tőle adók módjára kell behajtani.


A járőrszolgálat Facebook-oldalán megjelentetett, a keddi összejövetelről szóló rövid észrevétel szerint – „felmerült a kutyafuttatók átalakításának, illetve újabbak létesítésének tervezete (zárt és nyitott), parkok igények szerinti megosztása valamilyen formában” – azért az önkormányzat konstruktívan állt az ügyhöz.
   De ismerve a kerület vezetését, semmilyen ígéretét nem kell megvalósítottnak tekinteni. Úgyhogy simán előfordulhat, hogy június 1-jével marad a szigorúság.

 

 

Update, 2016. 01. 21. 8:30.

 

A kőbányai kutyások Facebook-oldalán megjelent egy rövid összefoglaló a szerdai egyeztetésről az egyik résztvevőtől. Mi elöljáróban csak annyit fűznénk hozzá, hogy a jövőre nézve nem sok jót jelent a többiek számára az önkormányzatnak az a diktatórikus viselkedése, hogy már kész sajtóközleménnyel várta a feleket. A Tanú című film jut eszünkbe erről, amikor a főhős Pelikán József gátőr Virág elvtársnak azt mondja a bírósági tárgyalása előtt a tanúvallomása utolsó átfutása után: ,,Elnézést Virág elvtárs, de ez az ítélet!"

,,Kedves Csoporttagok!
Szeretnénk megosztani Veletek a mai nap fejleményeit. A délutáni órákban egyeztetésre fogadott minket a polgármester úr. Jelen volt a jegyző, a közterület-felügyelet vezetője, a KŐKERT igazgatója, dr. Rétfalvi állatorvos úr, valamint hivatalosak voltak a kerületi kutyaiskolák vezetői, akik közül a Happy Dog és a Kőbányai Tükör Kutyaiskola képviseltette magát. A frissen alakult járőrszolgálat részéről eljöttek a vezetők, valamint jelen voltak a civil kutyás képviselők is. A csoportba felkerült sajtóközlemény nem az eredménye a mai egyeztetésnek, hanem már az érkezésünkkor az asztalon várt az átadásra. A beszélgetés folyamán ígéretet kaptunk arra, hogy a kutyák nem kerülnek kitiltásra a parkok teljes területéről. Valószínűleg a megoldás a zöldterületek felosztása lesz, amelyre javaslatokat vár az érintett civil lakosságtól az önkormányzat. A cél, hogy az így kijelölt területeken elsősorban elkerítetlen, táblákkal jelzett kutyafuttatók kerüljenek kialakításra, ahol szabadon tartózkodhatunk majd a kedvenceinkkel.
Február elején újra meghívást kapunk, hogy találkoztassuk az érdekeket és igényeket. A mai megbeszélés elsősorban a felek véleménynyilvánításáról, érveléséről szólt, de az érdemi munka ezután fog kezdődni. Ahhoz, hogy a mindenki számára legkedvezőbb végeredmény születhessen, továbbra is számítunk a segítségetekre és építő javaslataitokra.
Olyan megoldásra törekszik az önkormányzat, ami a kutyások érdekeit is megfelelően képviseli. Rövid és hosszútávú célkitűzésekkel.
A sajtóközleményt (...) tekintsétek szándéknyilatkozatnak, hogy a kerület önkormányzata nyitott az együttműködésre, és amely egy jó kiindulási alap arra, hogy mindegyik fél számára megfelelő eredmény szülessen majd."

 

Egy másik jelenlévő honlapunk Facebook-oldalán kommentjében viszont másképp összegzett: ,,Aki ott volt tegnap az hallhatta, hogy bár megy a terelés meg a mellébeszélés meg ködösítés rendesen, DE pozitív volt összességében a megbeszélés. Persze van esély, hogy a sok ígeret parasztvakítás, erre mindig van, de legyünk pozitívak."