AD-blacklist1

2016
jan.
18

Odacsaptak a kutyatartóknak

Írta: Szerk. - N. A.

kutyaKomoly felháborodás övezi az önkormányzat régi-új rendeletének egy pontját, amely júniustól kitiltaná kutyákat a kőbányai közparkokból. A gazdák háborognak, a közvetítésre vállalkozó állatvédő csapat igyekszik enyhítést elérni a városvezetésnél.

 

 

 


A tankönyvi megfogalmazás szerint a hátrányos megkülönböztetés – azaz a diszkrimináció – ösztönös vagy tudatos kirekesztő, megalázó cselekedet, indítéka lehet a fölérendeltség (uralom, elsődlegesség, dominancia) megszerzése vagy megtartása az embercsoporton belül vagy csoportok között.
Kőbányán most éppen egy ilyen diszkrimináció a legújabb és példátlanul nagynak tűnő felháborodás tárgya – egyelőre még csak az internet széles, de valamennyire zárt világában.


kutya 038Mennyi? Kétszázezer!


   Az önkormányzathoz eljutott a panaszáradat, amiben – jogosan – kifogásolták helybéliek, hogy a közterületen, közparkokban lehetetlen együtt élni (lenni) a kutyákkal és gazdáikkal, mert a gazdák hagyják szabadon kószálni kedvenceiket, akik aztán – ha kell, ha nem – zavarnak másokat, illetve a gazdák nem szedik fel a kutyapiszkot, amibe aztán mások belelépnek.
Minderre a válasz az lett, hogy kőbányai képviselő-testület Fidesz-frakciójának egyöntetű támogatásával és az ellenzéki képviselők teljes elutasításával még tavaly elfogadták az úgynevezett közösségi együttélési rendeletet, amelynek egyik pontja egységesen megtiltja a kutyasétáltatást a kerületi közparkokban (név szerint: Csajkovszkij-, Dausz Gyula-, Gépmadár-, Kistorony-, Óhegy-, Rottenbiller-, Újhegy-park, a teljes Sportliget, Szent László tér).


   A rendelet indoklása szerint: „az állattartással kapcsolatos szabályok megalkotása az állattartásból, valamint az idegen, illetve gazdátlan állatok etetéséből eredő hátrányos következmények kiküszöbölésére törekszik. A rendelet 2. mellékletében meghatározott parkok és egyéb ingatlanok használatára vonatkozó szabályok célja az említett ingatlanok állapotának védelme mellett az azokat kutyával, illetve kutya nélkül igénybe venni kívánó állampolgárok érdekei közötti egyensúly megteremtése.”
   Ráadásul, aki ellenáll, beviszi kedvencét és rajta kapják a közterület-felügyelők, arra egyfelől 30 ezer forintos helyszíni bírságot róhatnak ki, másfelől 5 ezer és 200 ezer forint közötti közigazgatási bírsággal sújtható. Ez azért elég kemény szankció – mondjuk annak, akinek nincs havi 150 ezer forintos nettó fizetése sem.


   „Nyilván ez nehéz kérdés, nagyjából egyenlő két táborról beszélünk. Arra irányul a javaslat, hogy a parkok bizonyos részein ne lehessen akár még pórázon vezetett kutyával sem közlekedni, sétálni. Ezek azok a területek lesznek, amelyeket a gyerekek használnak intenzíven, és bizony sétáltatás közben a kutya végzi a dolgát, nem minden felelős gazda szedi össze a kutyapiszkot, és a gyerekek ugyanott utána a fűben játszanak. Minden olyan parkban, amely a rendelet mellékletében szerepel, van kutyafuttató. Léteznek ma már Kőbányán nagy kutyafuttatók, ahol elhatárolt egyébként a kiskutyák futtatására, illetve a nagyobbaknak fenntartott terület. Nincs olyan városrészünk, ahol ne lenne nagyméretű kutyafuttató. Ez egy szigorú szabályozás, készülni kell, nem véletlen, hogy nem azonnali hatálybalépést javasolunk, hanem féléves határidőt.” – mondta a tanácskozáson, a jegyzőkönyv szerint, Kovács Róbert polgármester.


kutya 022leadHasználhatatlan futtatók


   Június 1-jei hatályba lépés ide vagy oda, a diszkrimináció már így is kiverte a gazdáknál a biztosítékot! Mégpedig azért, mert túl szigorú, és még azért, mert az alternatívaként szóba jöhető kutyafuttató-helyek olyan pocsék állapotúak, hogy azok mindenre alkalmasak, csak ebekkel való foglalkozásra nem.
A kutyások egy Facebook-csoportban osztják meg véleményüket egymással, bő egy hete elég intenzíven bejegyzés bejegyzést követ – az önkormányzatra való tekintettel, kegyeleti okokból inkább nem idézünk ezekből.


   A testületi ülésen egyébként csak az ugyancsak kutyagazda Somlyódy Csaba volt az, aki észérvekkel igyekezett rávilágítani ennek a pontnak a kidolgozatlanságára.
   „Egy kutya számára jó, ha van egy 10x5 méteres kutyafuttató és azon belül szaladgálhat, de egy egészséges kutyának ez kevés. Annak sincs értelme, hogy minden parkba, minden közterületre bárki vihesse a kutyáját, mert ez ugyanolyan butaság, mint, hogy mindenhonnan kitiltják. El kellene gondolkodni egykutyabarát park létrehozásában, ahol az együttélés szabályainak megfelelően a park bizonyos részét kijelölve a területnek, nagyobb területen futkoshatnak a kutyák, ugyanakkor szigorúan büntetnék azt, aki ezen túlmenően olyan helyre viszik be a kutyát, ahová a kisgyermekesek járnak.” – mondta a képviselő.


kutya ihasz 159Kényszerközvetítők


   Pikánssá teszi a történetet, hogy a kőbányai kutyatartók saját keserűségeiket éppen arra az új kőbányai állatvédelmi járőrszolgálatra zúdították rá, amely csapat éppen decemberben kötött egyéves együttműködési megállapodást állatvédelmi és állatmentő feladatokat ellátására az önkormányzattal. A gazdák tőlük várják a megoldást, így afféle közvetítői szerepre is kényszerültek.
   A járőrszolgálat január 23-án mutatkozik be a kőbányai kutyatartóknak és más érdeklődőknek. Felmerült, hogy a diszkriminációt sérelmező gazdák hangosabb és elégedetlenebb része ezen az eseményen egy komolyabb demonstrációt is tartana – valószínűleg ez használna legkevésbé az ügynek.


   kutya ihasz 141A járőrszolgálat közreműködésével készül(t) egy, a felelős gazdák többségének érdekeit tartalmazó, a rendelet enyhítésére irányuló kérelem, amelyet ezen összejövetel során nyújtanának át az önkormányzat valamely meghívott képviselőjének. Később pedig e témában egy petíciót is eljuttatnak a városvezetőkhöz. Ugyanakkor volt, aki az egységes fellépés helyett inkább partizánakciót kezdeményezett, és ez kisebb feszültséget eredeményezett az említett Facebook-csoporton belül.
   Honlapunk a hétvégén elérte a járőrszolgálat illetékesét, de szövegegyeztetési nehézségek miatt nyilatkozatát sajnos nem tudjuk közölni.
   Vasárnap este az RTL Klub Híradója is foglalkozott a témával. Az állatvédők ígéretet kaptak a polgármestertől, hogy küldöttségüket még január 23-a előtt fogadja; a cél az, hogy tárgyalásos úton rendezzék a vitás kérdéseket, és lehetőség szerint valamilyen kompromisszumos megoldást érjenek el.
Júniusig van idő a diszkriminációs állapot enyhítésére.

 

 fotó: 10kerkult.hu/archív


Szabad a gazda
Felmerült az a kérdés is, hogy mi indokolta a közösségi együttélési rendelet létrehozását? A 2011-ben elfogadott önkormányzati törvény lehetővé tette, hogy az önkormányzatok megállapítsák a közrendet, a lakosságot zavaró magatartásokat és ezekhez szankciókat párosítson. Ennek nyomán Kőbányán 2012. augusztus 1-jén lépett hatályba a lakosság nyugalmának biztosításáról, valamint a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló rendelet.
   Viszont az Alkotmánybíróság még 2012. decemberében megsemmisítette az önkormányzati törvény vonatkozó részeit, így a kőbányai rendeletet is vissza kellett vonni.
   Azt egy újabb csavarral az AB tavaly októberben újra „jogossá” nyilvánította a korábban kifogásolt törvénycikkelyeket, így Kőbányán is lehetett fogalmazni a régi-új szabályozást. Ez lett a közösségi együttélési rendelet.
   Egyébként a hivatkozott önkormányzati törvény semmiféle támpontot nem ad arra, hogy milyen rossz magatartást, megnyilvánulást, cselekedetet kell vagy ajánlott szankcionálni, hogy melyek a tól-ig határok, amolyan „szabad a gazda” módra a helyhatóságra van bízva, hogy mit nyilvánít büntetendőnek és mit nem.