AD-blacklist1

2015
ápr.
27

Egyértelmű üzenet: pofa be!

FKF LOGOAz illetékesek ügyesek: azután tartanak lakossági fórumot a kőbányai hulladékválogatóról, hogy annak egy része már működik, másik elemét meg most kezdik felhúzni. A lakosoknak, civil szakértőknek így érdemi beleszólásuk nem igazán lehet.

 

 

 


Érdekes dolgok történnek „szemét-ügyben”. Néhány hete írtunk arról, hogy a zöldhatóság nem akadályozta meg az Ezüstfa utcai hulladékválogató mű építését, pedig a kőbányai szakmérnök szerint több sebből vérzik a beruházás. A projektre áldást adott a budapesti közgyűlés, ám itt a kőbánya-kertvárosiak gondját szóba se hozta a kerület vezetője.


A történet több szálon is folytatódott.
Például pár napja jelezte egyik olvasónk, hogy az Ezüstfa utcában már meg is kezdődött az oda tervezett üzem kivitelezése. „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése és fejlesztése” elnevezésű projekt bizarrságát az adja, hogy – olvasónk jelzése szerint – az elkerített részben valószínűleg védett növények elpusztításával oldják meg a nemesebb zöld célt.
De, ha ez még nem lenne elég: szerkesztőségünk a Maglódi út, a Szőlőtelep utca, a Kovakő utca és a Grafit utca lakóinak egy közösségétől elkeseredett hangvételű, terjedelmes levelet kapott, amelyben felsorolták, hogy az említett rendszer másik kőbányai telephelyén, a büntetés-végrehajtás BUFA Kft-jének területén patkányinvázióval járó egészség- és környezetkárosító tevékenység zajlik december óta. (Erre a „leágazásra” szándékaink szerint később bővebben is kitérünk majd.)


Az pedig igencsak magyaros megoldás, hogy minderről a lakosságot nem előre, hanem utólag tájékozatják! A kobanya.hu-n egyik „hátsó menüpontjába” elrejtett hirdetmény szerint ugyanis május 5-én 17 órától a Kőrösi kultúrházban rendezik a fórumot, hogy „a beruházással közvetlenül érintett kerületek lakosai megismerhessék a projekt részleteit, megtudják, hogy az egyes projektelemek milyen előnyökkel járnak számukra, továbbá, mint helyi lakosok, véleményüket megoszthassák velünk és a kérdéseikre választ kaphassanak.”
Álságos a meghívó nyájassága. Voltaképpen tökmindegy, hogy adott esetben ellenzik az egészet – mint látszik –, érdemi beleszólásuk már nem lehet az ügybe, hiszen a fővárosi közgyűlés döntése értelmében megépül és kész. Punktum. Pofa be.