AD-blacklist1

2013
nov.
07

Pofásodó Pongrác-telepi parkolók

Írta: Oszvald György

nov4-tabla 314leadEgy korábbi lakossági találkozón az egyik pont éppen a lakótelep parkolóinak felújítása és újak kialakítása volt a téma. Néhány napja a lakótelep központjában, a közösségi házban jártunk, s megnéztük egyúttal a parkolók építését is.

 

 

 

Nemrég lakossági tájékoztatón jártunk a Pongrác úti lakótelepen. Ennek egyik neuralgikus pontja volt a telepen belüli parkolók kialakítása, az utak állapota.

   Akkor elhangzott, októberben már dolgozni fog a kivitelezést végző cég. Ezt írtuk: „Jelenleg a 37-es villamos rézsűjének aljában, a Salgótarjáni úton parkol a legtöbb autó, a másik népszerű hely a Salgótarjáni út – Pongrác út kereszteződése mentén, a 95-ös busz megállója mögötti terület. Szeptember végére történik meg a munkaterület átadása az útépítő cégnek, amely a parkoló építést fogja elvégezni.

   Az említett helyeken kezdődik majd a parkolók kiépítése szeptember végén, október elején. A többi hely ezek után következik, a szerződött kivitelező sorrendje szerint.”

 

   nov4-tabla 310A napokban a közösségi házban jártunk, s alkalmat kerítettünk arra is, hogy megnézzük, hol tartanak a parkoló építési munkák. Megjegyezzük, a ház előtt nagyon szépen felújították az útkereszteződés burkolatát, s az ívek mentén erőteljes parkosítás nyomai láthatók. Bár gyalogosan mentünk, észrevettük az egyirányúsítás – szerintünk még ideiglenes – tábláit is.

 

   A Salgótarjáni út Zách utca – Pongrác út közötti részén előre haladott állapotban van a parkoló kiépítése. Készen vannak a kibetonozott alapok, az út mentén futó 37-es villamos részűjére merőlegesen megformázták az elválasztó elemeket is. Bár az út még le van zárva a forgalom elől, s középvonalában egy hosszanti csatorna húzódik, megítélésünk szerint két-három héten belül reális a befejezés.

   nov4-tabla 316

 

nov4-tabla 317

 

nov4-tabla 322

 

   A 95-ös busz megállójába igyekezvén a híradástechnikai középiskola hátsó falánál, a Család szobor előtti és melletti részen is szorgos munka folyt. A nagyobbik felületen, a sóderes talajtakaráson munkagép dolgozott, s a keskenyebb, magasabban lévő parkolórészhez tolta a sóderes betont. A munkások a kézi terítést, egyengetést végezték, s kérdésünkre válaszolva megerősítették, itt is parkolót építenek.

   nov4-tabla 331

 

   nov4-tabla 340

 

Kíváncsian várjuk a folytatást.

   nov4-tabla 336

   

   A témához kevésbé tartozik, ám a lakótelep belső képének kialakításában nagyon is lényeges, hogy Győry Dezső Család című négyalakos szoborcsoportját augusztus-szeptember folyamán restaurálták, s jelenleg – reméljük sokáig így lesz – összefirkálás, graffitik nélkül áll a büszke család.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY