AD-blacklist1

2023
ápr.
13

Új kerékpáros útvonalak Kőbányán

Írta: szerk

bringa1Jelentős közlekedési fejlesztések kezdődtek Budapest X. kerületében: kiépülnek Kőbánya kerékpárút-hálózatának hiányzó szakaszai, egyúttal javulnak a biztonságos kerékpáros- és gyalogosközlekedés feltételei. Az építési munkák elkezdődtek, és előreláthatólag idén nyáron be is fejeződnek – tette közzé a BKK április 12-én.

  

   Jelentős közlekedési fejlesztések valósulnak meg idén a X. kerületben. A projekt a kőbányai Kolozsvári utca–Korponai utca, Vaspálya utca–Gyömrői út–Sibrik Miklós út–Mádi utca által határolt területet fedi le. A kivitelezés előreláthatólag idén nyáron befejeződik.

   A kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak megépítésével gyors és biztonságos kapcsolatok jönnek létre a kerületen belül. Rövidebb idő alatt lesznek elérhetők a kerület központjában lévő köz- és oktatási intézmények, az üzletek, a jelentősebb közlekedési csomópontok, a Szent László tér és a zöldövezetek – például az Óhegy park – is. A fejlesztés részeként több egyirányú utcán lesz biztosítva a kétirányú kerékpáros-közlekedés, és bővül a forgalomcsillapított övezetek száma.

 

bringa2

  

   A tervezéskor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, valamint tervezett szakaszaihoz. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is elérhető legyen minden korosztálynak, illetve hogy a fejlesztések jóvoltából egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett – akár a közösségi közlekedéssel kombinálva is.

 

A beruházás során a BKK

 

   • kerékpársávokat alakít ki a Gitár utcában és a Kőér utcában a Gyömrői út és a Sörgyár utca közötti szakaszon;

   • kerékpáros vasúti átjárót létesít a Kőér utca–Gyömrői út csomópontban;

   • kerékpársávot alakít ki a Harmat utcában;

   • kerékpárutat alakít ki a Kőrösi Csoma Sándor út két oldalán a Halom utca és a Harmat utca közötti szakaszon;

   • a kerékpározás támogatását segítő forgalomtechnikát készít a Korponai utca–Kolozsvári utca–Kőrösi Csoma Sándor út által határolt területen és az Óhegy park környezetében;

   • forgalomcsillapított övezeteket alakít ki;

   • egyirányú utcákat nyit meg a kétirányú kerékpáros-forgalomnak, valamint

   • automata kerékpárosforgalom-számláló berendezéseket telepít a Gyömrői úti vasúti átjáróban és a Kőrösi Csoma Sándor úton.

 

bringa3

 A képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető a térkép

 

További részletek IDE kattintva olvashatók