AD-blacklist1

2020
jan.
30

Új utcanév Kőbányán

Írta: szerk-OGY

egis3A Fővárosi Közgyűlés szerdán, január 29-én négy közterületnek adott új nevet. A névadás a III. kerületben kettő, a X. és XII. kerületben egy-egy területet érint.

    

 

 

 

A képviselők egyhangú döntése a III. kerületben két, eddig névtelen közterületet érint. A Vörösvári úti rendelő mögötti sétány Dr. Schultheisz Frigyes (1929-1998) óbudai körorvos nevét veszi fel, míg a Dózsa György utca egyik része a Somogyi József köz nevet viseli ezentúl, emléket állítva a kerületben élő és dolgozó Kossuth-díjas szobrászművésznek.


    A X. kerületben a Gyógyszergyári utca egy részét nevezték át Orbán István utcára, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. korábbi vezérigazgatója előtt tisztelegve.

   Az előterjesztésben dr. Hodász István, az EGIS jelenlegi vezérigazgatójának javaslata olvasható:

 

   „A X. kerületi Gyógyszergyári utca egy részének átnevezésére tett javaslatot a kerületi önkormányzat, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. jelenlegi vezérigazgatójának kezdeményezése alapján. Az érintett közterület Orbán István utca elnevezést viselné. Dr. Orbán István (1939-2006.) vegyészmérnök, 1978-tól a EGYT Gyógyszervegyészeti Gyár főmérnöke, 1980-tól műszaki igazgatója, 1982-2005 között vezérigazgatója volt. Az egykori gyógyszer- és tápszergyárat KözépEurópa egyik vezető kutató- és termelőbázisává fejlesztette.”

   (A Kőbányai Képviselő-testület a kezdeményezést a 2019. augusztusi ülésén tárgyalta, s terjesztette fel a Fővárosi Közgyűléshez.)

 

egis1 bAz új nevet kapott utcarész

 

   A XII. kerületben pedig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézethez vezető Pihenő út neve változott Korányi Frigyes útra.



MTI;