AD-blacklist1

2019
ápr.
19

A Heti Napló a környezetért

Írta: Oszvald György

ATV Naplo szemetes 213leadAz ATV Heti Napló Sváby Andrással című produkciója a tisztább környezetért szervezett szemétgyűjtő akciót a Gyógyszergyári utcai kiserdő Keresztúri út felőli részén április 17-én délután.

 

 

 

Délután fél öt körül táblát állítottak a szemétgyűjtők a kiserdő bejárata mellett, majd a még jelenlévők egy közös fotót készítettek.

 

ATV Naplo szemetes 315

 

   A tisztogatásban az ATV munkatársai és a Heti Napló stábja mellett több néző (például Dunakeszriről, Maglódról, Kőbányáról) is részt vett. Munkájuk eredménye valamivel több, mint 60 darab FKF feliratos zsák volt, illetve a „homlesz-tanya” mögötti területen a kézzel nehezen mozdítható, nagyobb méretű hulladékok köbméternyi kupaca. A zsákokban mintegy 10-12 m3 vegyes hulladék várt az elszállításra.

 

   A 10kerkult.hu szerkesztősége délután négy órakor ért ki a helyszínre. A már egy órája tartó erdőtisztítási akcióról – mint kiderült, munkájuk miatt – az éppen távozó L. Dézsi Zoltánt, Vujity Vtrtkot és Kárász Róbertet láttuk, kicsit beljebb éppen Sváby András (jobb oldali képen balról) magyarázta az egyik „civilnek”, hogy a teli zsákokat hová vigye. Kihasználtuk a lehetőséget, s az akcióról kérdeztük a főnaplóst.

 

   ATV Naplo szemetes 008Több évvel ezelőtt egy, a jelenleginél jóval nagyobb léptékű szemétgyűjtést szervezett az akkor még TV2-n futó Napló Kőbánya kertvárosi részén, az Ezüstfa utca környékén. A mostani akciót annak az eseménynek a folytatása vagy inkább újjáélesztéseként tekinthetjük?

   – Ez utóbbi, újjáélesztünk egy naplós hagyományt. Az említett régi szemétszedés után jártunk ezen a területen is, a mostanival szemben, az út túloldalán. Az is tény, hogy folyamatosan volt nézői igény is erre. Mióta az ATV csatornán van a Heti napló, sokan kérdezték, mikor lesz újra szemétszedés? Részben ennek az igénynek is köszönhető a mai jelenlétünk.

   – Igaz, hogy a beharangozott durván három órányi szemétgyűjtésből még csak másfél telt el, de az erdőszélen már szépen sorjáznak a szeméttel teli zsákok. Elégedett-e az eddigi és a várható eredménnyel?

   – Természetesen, hiszen sokan voltak velünk, volt, aki csak egy zsákot rakott tele, s el kellett menni, de az is óriási segítség. Nagyra értékelem a meglepően sok nézőt! Elégedett vagyok, s talán nem túlzás emellett, hogy ebben a formában ez az erdőrész megtisztíthatatlan. Egy hadsereg kellene hatékony önkormányzati támogatással, hogy itt rendben legyen a talaj és a növényzet. Ez egy olyan kiserdő lehetne, ahová a hétvégeken a családok kijárhatnának kirándulni, lennének kis parkok, játszóterek.

   Sváby András elgondolkodva toldotta meg gondolatait: „Nem lehet hagyni, hogy egy kiserdő ilyen állapotban legyen.”

 

   ATV Naplo szemetes 054Varga Ferenc József (képünk) fanyar humorral tépte ki a földből a már gyökeret eresztett lefűzhető genotherm iratgyűjtő (közismert nevén: bugyi) csomagot (eleinte nem annak nézett ki), majd kicsit később egy autó sárvédő gumielemét. Nem is hagyta szó nélkül az „értékes leleteket”.

 

   „Az a borzasztó ebben, hogy ránézve a felgyűlt szemétre, az utóbbi öt-hat év „termését” láthatjuk. Életveszélyes arra gondolni, hogy mi lehet a földben, mit „ettek meg” ezek a fák, amelyik beteg, s mitől az? Nagyon nehéz elképzelni, hogy egykor ezen a vidéken nem élt ember és nem volt szemét.”

   Közben lehajolt egy kerti kisszerszámért: „Látja, itt például egy eltört ásót találtam, bár csak nyéllel együtt lenne értéke. Sok mindenért le kell hajolni, de hogy kigyökerezett pulóvert találtam, s tettem a zsákba, az mindennek a teteje.” – rakta be az ásót is a zsákba.

 

   A szemétgyűjtés félidejében érkezett meg Balogh Judit, a Napló stábja azonnal „körbekapta”, s nem lehet kétsége a vasárnap esti adás nézőinek, hogy egyik főszereplője lesz az erdőtisztogatásról szóló riportnak.  

 

   Ez alatt az egyik nézővel, Váradi Józseffel beszélgettünk (a fenti csoportképen az álló sorban balról az első). Gyorsan kiderült, Dunakesziből érkezett, s állandó nőzője a Heti Naplónak.

 

   „Nem volt nehéz eldönteni, hogy jövök; mind Sváby Andrásnak, mind Török Rékának rajongója, s követője vagyok. Hallottam az előzetesekben a felhívást, s azonnal azt mondtam, nekem itt a helyem.” – indokolta ittlétét, kezében a zsákkal és egy nagyméretű szemétgyűjtő csipesszel.

 

    Annak ellenére jött el segíteni, hogy cukorbeteg, s magas a vérnyomása. Az efféle munka nem idegen számára, máskor és más alkalmakon is részt szokott venni. Érdekes megállapítást is tett a szemét összetételére vonatkozóan. „Úgy látszik, hogy korábban, úgy öt-hat éve, közületek hoztak be ide mindenféle hulladékot (bútorféléket, irodaszereket, csomagolóanyagokat), újabban az itt élők kidobott háztartási szemete gyűlik.”

 

   A „homlesz-tanya” láttán pedig határozott véleményt nyilvánított. Szerinte, olcsó, egyszerű faházakat lehetne építeni ide nekik a viskóik helyett, a tisztálkodásukat mobil konténerekkel meg lehetne oldani. „Nem ellenségként, holmi bűnözőként kellene kezelni a hajléktalanokat.” – mondta.

 

   ATV Naplo szemetes 118Mire a rövid interjút befejeztük, néhány férfi néző a most is nagyon csinos műsorvezetővel szelfizett. A hibátlan smink nekünk is felkeltette érdeklődésünket…

 

   „Adásban voltam, s nem volt időm lemosni a sminkemet, ha ide akartam érni. Éppen csak átöltöztem.” – indokolta hibátlan megjelenését. Aztán kiderült a rövid beszélgetésünkből, hogy ismeri a salgótarjáni, korábbi televíziós műsorvezetőt, Pataky Katalint, aki a tévés személyiségek külleméről azt mondta, hogy nekik minden pillanatban úgy kell öltözni, kinézni, hogy „adáscsinosak” legyenek. Balogh Judit pedig egyetértően bólogatott (a képen Sváby Andrással).

 

   Megjegyezzük, a szemétgyűjtésnek van egy némileg bizarr mellékszála: a tisztogatásra kinézett terület egyik oldala egy „homlesz-tanya” volt, amely minden össze-visszasága ellenére is eléggé „gondozottnak” látszott. Egyik lakója, kezében egy óriási bozótvágó késsel, melyet „gallyvágásra és kunyhó építésre és nem gyilokra használ” szívesen vállalta a nyilvánosságot. Rövid önvallomásából egy rendkívül színesnek tűnő életút bontakozott ki…

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas