AD-blacklist1

2017
szep.
28

Megoldódott a Harmat utcai földkupacok rejtélye

Írta: Oszvald György

Harmat suli szuret 013leadSzeptember 19-én, majd 22-én láttuk, és készültek el a fotók, a Harmat utca – Sorház utca kereszteződésében, hogy U-alakú beton elemek és sitt jellegű hulladék van leszórva a kerítéssel körbevett egykori szemétbánya melletti sarokrésznél…

    

 

Tekintettel arra, hogy sem a Harmat utcai oldalon, sem a Sorház utca felőli részen semmi nem jelzi, hogy ki/milyen cég, milyen célból és meddig foglalja a füvesített közterületet, Kőbánya jegyzőjéhez, dr. Szabó Krisztiánhoz fordult szerkesztőségünk hiteles tájékoztatásáért szeptember 25-én.   

    

Harmat suli szuret 009

 

Levelünkben feltett kérdéseinkkel – melyekre példás gyorsasággal érkezett meg a válasz – mind a tárolás okára, szükségességére, mind jogszerűségére kitértünk:

 

   -Melyik cég tárolja a fent körülírt és fotóval bemutatott területen a részben építési törmeléket, részben további felhasználási szándékkal deponált sóderféleséget?

   -Milyen céllal történik a jelzett anyagok tárolása? Hol, milyen munkavégzés folyik, amihez feltétlenül ez a terület szükséges?

   -Van-e közterületfoglalási engedélye a tároláshoz a kérdéses cégnek?

   -Mennyi időre szól az engedély?

   -Tartalmaz-e az engedély – vagy bárminemű szerződés – olyan kitételt, hogy a tárolás befejezése után a céget saját költségére helyreállítási kötelezettség terheli? A tárolás befejezése után mennyi idő áll rendelkezésére a helyreállításhoz?

   -A durván 100 m2 területért – figyelembe véve a foglalás időtartamát is – mennyi közterületfoglalási díjat fizet az adott cég?

 

Harmat suli szuret 015

 

   Dr. Szabó Krisztián válaszából kiderül, hogy a tárolásra a Harmat utcai távhővezeték-csere kivitelezési munkálatai miatt van szükség átmeneti jelleggel. A szükségszerűen kiásott földet és törmelékeket a nyomvonal mellett nem lehetséges tárolni, így erre a jelzett helyen kerül sor. Megjegyezzük, a terület nagyságát alábecsültük, nem 100, de 500 m2-ről van szó.

 

   A munka a Főtáv Zrt. megbízásából valósul meg, a deponálási engedély október 31-ig szól. Hadd tegyük hozzá, a válasz szerint az első nekifutás 2017. június 12-e és augusztus 28-a közötti időszakra kapott engedályt a kivitelező! Ezt hosszabbította meg Kovács Róbert polgármester szeptember 6-án kelt határozata a fenti határidőig. Bár nem ide tartozik a kérdés, azért abban biztosak vagyunk, az érintett lakók valószínű kíváncsiak arra, miért tolódott el a csövek cseréje a már hidegebb időjárással is fenyegető októberi időszakra?

   

Harmat suli szuret 021

 

   A Harmat utca – Sorház utcai területen a közterületi deponálás a szabályoknak megfelelően, díjfizetés ellenében történik, melynek nagysága az 500m2-es területre 190 ezer Ft/hó.

 

   A munkák végeztével a használt közterületen a zöldfelületet helyre kell állítani és menet közben a fák nem sérülhetnek meg, Nem csak az önkormányzat élt a helyreállítási kötelezettség előírásával, de az illetékes közútkezelő is, sőt utóbbi az esetlegesen sérül szegélykövek helyreállítását is előírta.

 

   Szerkesztőségünk pedig reméli, hogy azért a kvitelező legalább egy táblát kitesz a sarokra, mire fel a föld lerakása a kerítés mellett? Még az is megfordult a fejünkben, hogy ismét egy szánkódombot kezdenek el építeni.

   

Harmat suli szuret 029

 

   Dr. Szabó Krisztián szerkesztőségünknek megküldött részletes válaszát IDE KATTINTVA olvashatják. 

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

tamogato tabla 400px