AD-blacklist1

2017
jún.
05

Apró örömök

Írta: Oszvald György

ujut3leadSokan, sokszor írnak a közösségi megosztó portálokon illegális szemétlerakásról, elhanyagolt telkekről, épületekről, közterületekről. Történnek azért olyan látszólag jelentéktelen dolgok is, amikre kevesebben figyelnek fel vagy fel sem tűnik a jó…

 

 

 

Néhány apró örömöt rögzített szerkesztőségünk az elmúlt napokban, s gyorsan hozzá tesszük, köztük olyanok is akadnak, melyeket már korábban is észleltünk, de csak most tűztük be a csokorba.

 

csajk park1

 

   Rögtön ilyen a Csajkovszkij park Ihász utca felé eső bejárata. Évekkel ezelőtt a névfeliratot tartalmazó íves fémtáblát – vélhetően – ellopták, a bejárat két oldalán csak a tartókonzolok torzói árválkodtak. Az ezt bemutató képünk még 2016, december közepén készült.

 

   (Megjegyzem, egy lakossági fórumon 2015-ben vagy 2016-ban arról kérdeztem Kovács Róbert alpolgármestert – szigorúan magánemberként –, hogy a két ronda fémtartót el lehet-e távolítani, javítandó az esztétikai állapoton? Kovács a választ elmismásolta, arra hivatkozott, a park nem az önkormányzat tulajdona, nemigen tudnak mit tenni. – kiemelés tőlem, O.Gy.)

   csajk park2   

   Bő egy hónapja észleltük, hogy a torzókat kivették, a látvány természetessége helyreállt. Köszönet érte.

 

   old lamp2 A felújított Állomás utcai ügyfélközponthoz két apróság tartozik. Az egyik, hogy a Harmat utca – Állomás utcai sarkon meghagyták a régi épület eredeti világító konzolját, sőt, a stílushoz illő búrát helyeztek rá.

 

   ujlogo1A másik újdonság, hogy helyükre kerültek a jelenlegi arculati elemek az új épület portálján. Megjegyezzük, a helyük eddig is meg volt, a bemélyedések csak arra vártak, hogy beragasszák a címert és a Kőbányát szimbolizáló X alakzatot. Azért csak – költői kérdésként – nem álljuk meg, hogy rákérdezzünk: vajon mi tartott ennyi ideig? Vagy nem is volt oda tervezve a kerámia? Vagy…

  De nem kötözködünk, inkább örülünk.

 

ujut0

 

   Mutatunk egy drágább megoldást is, mely a kerékpárosok elsődleges „kényelme” mellett a Conti kápolnával szemközti részen, a Kelenem utca sarkán a gyalogosokat, a babakocsival vagy éppen a kereksszékkel közlekedőket segíti.  Itt is közreadunk egy, az év elején készült fotót, melyen a Kápolna téri körforgalom felől érkezők rendesen kitaposták az „ösvényt” a Kelemen utca és a Petrőczy utca felé.

   

ujut4

 

ujut1   A múlt héten pénteken reggel a Janikovszky Éva iskolába szólított a kötelesség, s akkor (reggel nyolc óra előtt pár perccel) azt rögzítettük, hogy egy aszfalt burkolásra váró úttükör ágazott le a kanyarodó járdáról, illetve egy keresztirányú ágat is létrehoztak.

 

   ujut2Dél körül már a burkolt, de még korlátokkal védett szakaszokat fényképeztük, másnap délelőtt pedig már a forgalomnak átadott új járda- és kerékpárút meglétének örültünk.

 

   Mondhatnánk, apróság. Talán az, de az említett kedvező változásokkal együtt örömöt szerző apróságok.

   Köszönet érte az ötletgazdáknak, a kivitelezőknek.

 

ujut5  Fotó: 10kerkult.hu/OGY