AD-blacklist1

2014
jan.
07

Elveszik a térfigyelőt a rendőrségtől

terfigyelo inforgyor.huA kőbányai önkormányzat „szőröstül-bőröstül” elveszi a térfigyelő rendszert a kerületi rendőrségtől, és minden ehhez kapcsolódó feladatot helyi közterület-felügyeletre testál. Kezdésként a felügyelők alkotják majd a reagáló egységeket.

 

 

 


A közbiztonság területén mindig történik valami. Ha más nem, akkor egy-egy elejtett megjegyzésből következtetni lehet arra, hogy valami biztosan fog. Például annyi felsejlik, hogy a kőbányai közterület-felügyeleten belül komoly változások várhatók.
A tavaly decemberi képviselő-testületi ülés tudósításában a következőket írtuk:
A térfigyelő kamerarendszer kapcsán elhangzott, hogy a reagáló erőket a közterület-felügyelettel szeretnék bővíteni, ami jelentős, akár 65-70 fő létszámbővítést is eredményezne. Sőt, van olyan terv is, hogy magát a térfigyelői feladatokat is átvenné az önkormányzat.
Ennek próbáltunk utána járni, hogy mi is lehet a mondatok mögött. 


Csak röviden


Elsőként megkerestük – még decemberben – a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, mert hát az „átvenné” valami olyasmit sugall, hogy a helyhatóság szerint a kerületi rendőrség nem elég hatékonyan használja ki a térfigyelő rendszer nyújtotta előnyöket.
Elég konkrét kérdéseket tettünk fel a BRFK-nak ezzel kapcsolatban: „A kőbányai önkormányzat tervezi, hogy a térfigyelő rendszerhez kapcsolódó reagáló egységekhez a helyi közterület-felügyeletet is bevonná. Történt-e megbeszélés e témában? Milyen formában kapcsolódna ebbe a felügyelet: rendőrökkel közös egységek lennének, vagy ők önálló egységeket alkotnának? Felmerült, hogy a kőbányai önkormányzat a térfigyelő rendszer felügyeletét teljes egészében a helyi közterület-felügyeletre bízná. Volt-e ilyen irányú egyezkedés, megbeszélés a rendőrség és a helyhatóság között? Jelezte-e az önkormányzat a rendőrség felé, hogy elégedetlen a térfigyelővel kapcsolatos tevékenységével?”


Minderre a sajtóosztály a következő kurta választ volt képes kiszenvedni: „Tájékoztatjuk, hogy a jelzett önkormányzattal 2014. március 31-ig érvényes szerződése van a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak. További kérdéseivel kérjük forduljon a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármesteri Hivatalához.”

 

A jog a közterület-felügyet mellett

 

Megtettük. Dr. Szabó Krisztián jegyző készséggel válaszolt. Nagyjából tőle is azt tudakoltuk, amit a rendőrségtől, kiegészítve annyival, hogy a bővítés (létszám, eszközök stb.) mennyi közpénzbe „fájhat”.
– A hatályos jogszabályi keretek között közterületen közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból képfelvevő elhelyezésére a rendőrségről szóló törvény (Rtv.), valamint a közterület-felügyeletről szóló törvény (Kftv.) alapján van lehetőség. Az Rtv. alapján elhelyezett képfelvevő vonatkozásában a képfelvevő szükségességéről, a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a rendőrség előterjesztésére az illetékes települési önkormányzat dönt. A képfelvevő elhelyezési és üzemeltetési költségeinek biztosítására az önkormányzat és az illetékes rendőrkapitányság az Rtv.-ben meghatározott keretek között megállapodást köthet – helyezte el a jogi környezetben a témát a jegyző.
Ezt rögzíti az a bizonyos hamarosan lejáró szerződés. A kamerák által megfigyelt utcák részletes térképe pedig az önkormányzat weboldalán megtekinthető.


Dr. Szabó Krisztán megemlítette, hogy „a Kftv. alapján elhelyezett képfelvevő elhelyezéséről, valamint a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a felügyelet előterjesztése alapján a képviselő-testület dönt; a képfelvevőt a felügyelet üzemelteti és kezeli”, azaz mint mondta, a „közterület-felügyeletnek jogszabály által biztosított lehetősége van térfigyelő rendszer üzemeltetésére közterületen”.


Van elég hatáskör


Felmerülhet a laikusban, hogy nincs-e kevesebb jogköre a felügyeletnek, mint rendőrségnek, azaz gyengébb hatásfokkal dolgozhatnak, de Szabó Krisztián leszögezte, hogy éppen ellenkezőleg, a jogkörök a közelmúltban kiszélesedtek
– Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi törvény hatályba lépésével a közterület-felügyelők intézkedési lehetőségei kiszélesedtek. Így jelenleg jogosultak jogellenes cselekmény folytatásának megakadályozására, tetten ért személy visszatartására, dolog ideiglenes elvételére, igazoltatásra, ruházat, csomag, jármű átvizsgálására, valamint jármű feltartóztatására, a tetten ért személy előállítására, kényszerítő és személyes szabadságot korlátozó eszközök alkalmazására – mondta.
Vagyis minden meg van ahhoz, hogy egy-egy, a térfigyelő által mutatott (bűn)cselekmény ellen fellépjenek. Az más lapra tartozik, hogy a rendőrségre szükség lehet, hiszen például egy elkapott autófeltörővel vagy utcai tolvajjal szemben a nyomozást, eljárást a kapitányság tudja csak elvégezni. 


Hamarosan


– Terveink szerint a kerületben folyamatosan két gépkocsizó járőrpáros fog reagálni a térfigyelő központból érkező jelzésekre, ezzel a mostani reagálási létszám megduplázódik. A reagálás átvételét 2014. március 31-étől, a kamerák figyelését csak az év vége vagy a következő év, 2015 eleje felé tervezzük átvenni, ez függ a szükséges infrastruktúra, elsősorban a helyszín biztosításának időpontjától. Most márciusig a felügyeletnél 15 fős bővítést tervezünk, a teljes átvételt követően számolunk 65-70 fős felügyelettel összesen. Ami pedig az anyagi részét illeti: a tervek a költségvetés elfogadásától függ, az előzetes számítások alapján a térfigyelő központ üzemeltetése és a reagálás költségei a jelenleg ráfordított költségeket nem haladják meg – magyarázta.


Hogy mennyi az annyi, azt néhány, korábban a Kimittud.atlatszo.hu-n keresztül kikért adat mutatja: eszerint az önkormányzat 2011-ben 127,608, 2012-ben 243,729 millió forintot költött a térfigyelő rendszerre összesen, a 2013-as költségvetésben mi magunk nem találtunk ilyen címzésű sort, de feltehetően a 100-200 milliós nagyságrend az előző esztendőre is érvényes volt.

A decemberi testületi ülésen a jegyző még azt is elmondta, „technikai feltételekben is megerősítik” a felügyeletet, a leendő új térfigyelő központ helyéről annyit említett, hogy az „a hivatal telephelyének az átszervezése után valósulna meg”.


Nagy tanulságokat mi magunk ebből nem vonunk le, csak egy aprót: a térfigyelő rendszer „szőröstől-bőröstül” való elvétele a rendőrségtől nagyon kemény negatív kritika az egyenruhás szervezet kőbányai részlegének munkájáról.

 

 

(fotó: infogyor.hu)