AD-blacklist1

2015
jún.
13

Tett-program az áldozatokért és tettesekért

Írta: szerk

BFB 3leadA Budapesti Fegyház és Börtönben nagy figyelmet fordítanak a fogvatartottak folyamatos képzésre, művelődésére, a szabadulásuk utáni társadalmi beilleszkedésre. Szerkesztőségünk több alkalommal is részt vett ezeken a programokon, most egy pályázati eredményről számolunk be.

  

 

 

 „A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje” elnevezésű, TÁMOP-5.6.3-12/1-2012-0001 azonosító számú kiemelt projekt keretében a Budapesti Fegyház és Börtönben 2015. május 18-tól 2015. június 10-ig kompetenciafejlesztő foglalkozás keretében önismereti, kommunikációs és életvezetési foglalkozáson 20 fő fogvatartott vett részt. A résztvevők segítséget kaptak énképük megerősítéséhez, saját értékeik felismeréséhez, tudatosításához, kommunikációs készségük, problémamegoldó módszereik, stressz kezelésük fejlesztéséhez, illetve széleskörű tájékoztatást kaphattak az egészséges életmóddal kapcsolatosan is.

 

   BFB 2A fogvatartottak számára egyéni és csoportfoglalkozások, humán szolgáltatások, jóvátételi programok továbbá szabadulásra felkészítő foglakozások folyamatosan valósulnak meg. A foglalkozások során egymással és az intézettel hatékonyan együttműködve jutnak el a fogvatartottak a projektbe történő bevonástól, a készségfejlesztő tréningeken át a piacképes szakma megszerzéséig. 2015. június közepétől az intézetben térburkoló szakmaképzés indul a foglalkozásokon részt vettek számára. A nyár folyamán elsajátított  tudást hasznosíthatják a büntetés-végrehajtási intézetben eltöltött idő alatt és a szabadulásukat követően egyaránt.

 

   BFB 1A foglalkozásoknak nagy jelentősége van abban is, hogy a fogvatartottak számára a tanulási folyamat, a készségek fejlesztése önbizalmat adjon és kellő motivációt nyújtson egy új élet megkezdéséhez, és a beilleszkedés is sikeresebb lehessen a szabadulást követően.

 

   Ezek a projekt által megvalósuló programok  a reintegrációs törekvésekkel, valamint a büntetés-végrehajtás számára meghatározott, a fogvatartottak teljes munkáltatásának elősegítésével is egybeesnek.

 

(tettprogram.hu)